破產聯盟

查看: 36337|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

日本網絡通財務

日本網絡通財務追數, 打俾我同家人,前公司都打埋,真係好困擾,我宣左誓破產,應該點?
等有正式文件再FAX比佢地啦
呢間,出佐名,申破都照追。
差佢幾多錢丫?
我個時借20000, 18期,還左6期就申破...
但我又收吾到佢追數...可能我一早同同事講左,有人打比我,話我矛做...

佢一定會打,打到你驚,你只要通知你家人,叫前公司同事說你已辭職,因為佢只想找你,同只要你還錢,
因為佢地有牌,所以佢地都知道你破產後,一個仙都收唔到。
佢地會嚇你,都係要錢,但佢地說話好小心,不會話打你或你家人,佢地唔會追上門,
我30分鐘內接到超過200個無號碼來電,家人也是,
我叫家人唔好聽,或熄電話,公司我把電話掛起,一到下午六時,就好平靜,一個電話都無,
到明天早上九時又來過,佢地會話你條數轉左比收數,但其實係另一佢地的同事,一d都唔使驚,

個時我,

第一步,其實由你申破的一刻,你就唔應該還錢,同埋唔使等正式破產証明,
主動fax有關破案的資料比日本仔,之後立即打電話比佢地,話你fax左,同已申請破產,
叫佢地唔好搔擾你。

第二步,打電話去持牌放債人公會投訴話日本仔搔擾你,因為日本仔係佢地會員,你同公會講你已申請破產,
比d資料佢地,或fax比佢地,公會會做野。你都要跟進下,拎個reference number。

第三步,我去左報警,警察個時同我傾下,紀錄資料,比左個報案編號我,佢地話來電者無恐嚇言詞,
如打,殺等等,(我個時錄左音),所以只幫我備案。

第四步再打去日本仔話你已去了持牌放債人公會投訴&報警,叫佢地唔好再搔擾。

我五步,我是外判的,所以找了我的外判主任,佢幫我fax左律師信給日本仔。

之後一個電話都無啦。
金辛鋅 發表於 2-6-2015 21:28
佢一定會打,打到你驚,你只要通知你家人,叫前公司同事說你已辭職,因為佢只想找你,同只要你還錢,
因為佢地有 ...

睇黎我都算好好運,,,我淨係比OK便利店煩左2-3日...我留言比佢地公司話破左產,再追就投訴比放債人公會後就無電話到..
剛剛都收左佢電話, 佢話會揾人搞我, 叫我比誠意, 一係個個月乖地入錢, 唔係我地尼D細公司唔知會做咩。
WINGLOK 發表於 5-6-2015 18:25
剛剛都收左佢電話, 佢話會揾人搞我, 叫我比誠意, 一係個個月乖地入錢, 唔係我地尼D細公司唔知會做咩。 ...

引用樓上師兄所寫既:

第一步,其實由你申破的一刻,你就唔應該還錢,同埋唔使等正式破產証明,
主動fax有關破案的資料比日本仔,之後立即打電話比佢地,話你fax左,同已申請破產,
叫佢地唔好搔擾你。

第二步,打電話去持牌放債人公會投訴話日本仔搔擾你,因為日本仔係佢地會員,你同公會講你已申請破產,
比d資料佢地,或fax比佢地,公會會做野。你都要跟進下,拎個reference number。

第三步,我去左報警,警察個時同我傾下,紀錄資料,比左個報案編號我,佢地話來電者無恐嚇言詞,
如打,殺等等,(我個時錄左音),所以只幫我備案。

第四步再打去日本仔話你已去了持牌放債人公會投訴&報警,叫佢地唔好再搔擾。
WINGLOK 發表於 5-6-2015 18:25
剛剛都收左佢電話, 佢話會揾人搞我, 叫我比誠意, 一係個個月乖地入錢, 唔係我地尼D細公司唔知會做咩。 ...

下次佢打來, 你錄左音, 叫佢不如講清楚點攪你法仲好 如果變恐嚇就唔得架喇  佢地可以追你但不能恐嚇你
請問有無人知道如果ua,aeon 破後会再追?
kkluk 發表於 12-6-2015 06:49

aeon 吾知,
ua吾會
kkluk 發表於 12-6-2015 06:49

axon唔會 破前有卡數同PL
今日佢地又打尼追',叫我盡快入錢,唔係會叫收數尼追數o。
WINGLOK 發表於 29-6-2015 11:48
今日佢地又打尼追',叫我盡快入錢,唔係會叫收數尼追數o。

你就話已進入破產程序,一俾左錢你同佢都犯了破產條例.
搵收數就更加浪費了收數的時間精神.

話現在唔可能還!!!!還都要通過破署....
flypig 發表於 29-6-2015 11:59
你就話已進入破產程序,一俾左錢你同佢都犯了破產條例.
搵收數就更加浪費了收數的時間精神.

我只係排緊期,只出左個臨時破產令o
呢間野出晒名麻9煩,你跟樓上c兄方法試下
我想打去放債人牌照會投诉,有冇師兄有聯絡資料
1.香港金融管理局, 銀行投訴科 28788222 按[銀行營運守則] 作出投訴.
3.香港持牌放債人公會 28278281 按《放債業務守則》作出投訴.
WINGLOK 發表於 29-6-2015 12:16
我只係排緊期,只出左個臨時破產令o

排緊期,已經唔還得錢.事實上,老破前6個月至12個月,一還特別大數,已經有可能俾債權人話不公平.
不過呢D野大家得過且過...但一到申破,就執得緊好多.....

所以,一申破,就大條道理唔還.還都要還俾破署.