破產聯盟

查看: 2836|回復: 100
打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

1800呎寫字樓 中小企貸款抵押左5.2M
430呎私樓 仲有1.8M 頭按  中小企貸款抵押左2.8M
中小企百份百8.2M
過年前借左5間1線/信用卡透支 加埋1.6M出晒糧比伙記 (供左3-4期)自己斷左氣
過完年無生意 每月供50萬頂唔順 全部走晒數

今日揾6C 傾 佢話個人舉手就 萬5蚊
但我有公司又未清盤 又要皮幾2皮野  加埋成4皮野(堅係無錢破)
佢又話我有物業做乜唔變賣 我都按9晒 無契係手 又唔到價 自己賣67??比佢激到爆
依加比收數煩到CUT 電話卡 搬左去澳門避避先
全部走數3個月了 乜都無理過 反而係我依幾年最輕鬆既日子
依加個袋口得返幾千銀 想返香港打份工做返個普通人算(幾千萬身家攪到得返幾千蚊 大起大落都睇化晒咯)

我有幾個問題想問下:
1:以上6C講既野 我應該點做?? 幾皮野比唔起    就算比得起都有債權人反對
2:我依加走晒數去澳門 返香港做到現金糧既工揾返小小錢再搞
     出入境會唔會有咩問題(我驚短期唔比我出境咋 因為有仔女唔係香港)
推薦
caveman10 發表於 21-6-2024 00:15
回想起依幾年 真係經歷左好多 成長左好多 啲毛都白左好多
諗住用老友既公司 接返我啲有數找既老客戶(最長 ...

同路人,我第一次舉手係08年果陣做生意執到錢去買樓午左右訂,點知一舖雷曼由戶口7個位數字變成負8個位,當時真係想跳樓好彩我而家個老婆打俾我(當時未結婚)無跳到落去!
到18年,同老友夾份做小食店(那渣麵)當時麵搵到個宵夜食點知又嚟疫情又輸左60幾個(人工舖食材架生)昨日再度舉手!
我成世人最好彩就係識到我老婆,唔係佢我上個個又跳,佢唔單止撐我重叫我輸左唔緊要,最緊要同佢行到行唔到為止!
回復 支持 1 反對 0

推薦
出入境應該冇問題,你又唔係犯刑事
回復 支持 0 反對 1

有啲仲係新續比我 我就咁舉手都有啲對佢地唔住 但係咁樣還真係搞唔掂已經影響到生活 多個錢都俾啲小朋友開學用啊大佬仲咁樣冚完又冚 相反有啲好惡嘅收數佬我而家就同佢鬥吊 講真大字報你都貼撚埋仲有咩好 還唔還都已經冇分別
我而家都係咁諗 反正都打算舉手 不過有一兩間呢都好有偈傾嘅 有啲仲要係生肉俾我 我就有啲覺得好似負左佢哋咁
MoneyZero 發表於 4-7-2024 17:19
我而家都係久唔久早午晚覆一個短訊
因為完全唔覆我就係知佢會狂轟屋企人
其實有好多都係剩返一期兩期

師兄,好多供剩一兩期,咩????蘇佢啦,比息都比夠有凸啦,有錢都留番自己旁身
whysodump 發表於 4-7-2024 13:33
其實如果你唔想扣底收數煩你屋企人,你接電話比人????吓、拖吓佢就OK, 打電話比你咨詢人或上屋企都係搵你唔 ...

我而家都係久唔久早午晚覆一個短訊
因為完全唔覆我就係知佢會狂轟屋企人
其實有好多都係剩返一期兩期
但係真係供唔掂所以先至要搞到咁
其實如果你唔想扣底收數煩你屋企人,你接電話比人????吓、拖吓佢就OK, 打電話比你咨詢人或上屋企都係搵你唔到啫!佢當年就係開頭玩失蹤,班收數咪去煩屋企人囉,後期知道被破產咪接電話,玩拖字訣,最終頒令之後就少咗好多電話滋擾啦
whysodump 發表於 4-7-2024 10:37
我家人條數係大概3千萬,扣底數百幾萬啫

咁大銀碼佢哋都冇做任何嘢?
老老實實其實我轉咗電話三轉佢哋仲會做到啲咩呢
MoneyZero 發表於 4-7-2024 07:42
扣底果啲最瘋狂做過啲咩師兄?
當時你家人啲數大唔大呀

我家人條數係大概3千萬,扣底數百幾萬啫
caveman10 發表於 4-7-2024 08:10
依加上門收數都係孖咇 1大1細 1個有經驗既老鬼+條靚仔
呀叔當年都係一個有錢既古感仔好撚串架 依加係一個 ...

我真係比你神早笑死我
其實之前佢貼完大字報我已經覺得無咩好驚
反正佢哋都做齊晒收數嘅動作
屋企人嚟緊都就嚟搬 所以呢段時間點解我唔完全失蹤 繼續同佢吹水等佢以為我仲喺度住
我屋企人一走晒我就即刻轉電話
自己都三轉 所以唯一真係驚佢有辦法搵到啲小朋友喺邊度讀書摷我出嚟啫 不過摷到出嚟又做得啲咩呢
(你啱啱講呢個南亞兄弟呢條橋幾好)
caveman10 發表於 4-7-2024 07:54
屌 你借到盡都係扣低啫
上到門揾到你啲屋企人 一句:我唔識條7頭 無依個人 關我撚事 佢地立即收皮啦
邊 ...

依加上門收數都係孖咇 1大1細 1個有經驗既老鬼+條靚仔
呀叔當年都係一個有錢既古感仔好撚串架 依加係一個無錢既死肥佬 回晒塘
講玩野呀叔第一個舉腳去玩呀
MoneyZero 發表於 4-7-2024 07:41
我一睇到你啲形容詞就笑左出聲 師兄
我依家都係煩緊公司結業呢個位會影響同拖慢左申請破產個時效!
但都 ...

屌 你借到盡都係扣低啫
上到門揾到你啲屋企人 一句:我唔識條7頭 無依個人 關我撚事 佢地立即收皮啦
邊個借咪揾邊個囉 依度真係無依個人喎 再唔走報警架啦  重覆2-3次 就斷尾
岩岩我見你講班閪仔話同你話空中飛人??
我本人鐘意玩唱遊後花園 同佢BOOK定時間啦
我約定班南亞仔 呀頭1皮 靚仔5K/1位 整個全餐佢食吓啦 保證佢地飽
成日講上門加幾皮 佢地加幾多個套餐就幾飽咪掂囉
whysodump 發表於 4-7-2024 04:14
其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數! ...

扣底果啲最瘋狂做過啲咩師兄?
當時你家人啲數大唔大呀
caveman10 發表於 4-7-2024 01:26
老豆搵仔即係咩??
大概咪啫係起到你底 之後咪再攪你囉
你有間公司係度 咪咁老定自爆呀  依加因為你負債

我一睇到你啲形容詞就笑左出聲 師兄
我依家都係煩緊公司結業呢個位會影響同拖慢左申請破產個時效!
但都要拿拿聲搞左先 啲扣底我諗住三轉應該避得哂
最怕係連累到家人啫 之前睇睇埋埋啲新聞
一單又話學校門口淋紅油 一單又話禁錮左唔知幾多日(好似仲係個女仔比人搞鬼埋)
心諗大鑊啦屋企有大有細真係捉左一個禁錮都搞唔掂

啲大字報都好pk 寫哂重酬又貼埋家人相
哎 咁樣避哂 滋擾可避但都唔知比人貼相果啲搞幾耐先完
(搞到出街都驚 唔知會唔會比人點埋相)
whysodump 發表於 4-7-2024 04:14
其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數! ...

我理解既電話數呢
係啲自己錢銀有限 但揾到金主既古惑仔攪既
有身份証都有1皮 6/7折實收 幾撚大生意都係放3-5皮
行動組果班都係邨童 小頭目廿幾歲 帶住班靚仔都係十幾歲學生哥學人跟大佬 咪聽呀大講淋油 燒車咁囉
做完野有三兩百蚊人工 有酒飲有女溝 好撚威架
所以我咪話電話數小學雞 真係諗唔掂啲小朋友諗乜 離不開淋油燒車

其實電數冇你哋想像咁恐怖!我屋企人兩年前,幾十條二、三線扣底財加電數(我估幾條),收皮最快嘅係電數!可能數目唔大,電數都冇可能借得大!同埋電數冇牌,告又告你唔入,我話冇借過,你都吹我唔賬!借得扣底就預佢攪你幾個月啦,破咗就消失㗎啦!
MoneyZero 發表於 4-7-2024 00:41
師兄 弱弱一問 老豆搵仔即係咩

老豆搵仔即係咩??
大概咪啫係起到你底 之後咪再攪你囉
你有間公司係度 咪咁老定自爆呀  依加因為你負債
就算會計計好數都好 你公司盤數AUDITOR都唔知敢唔敢同你簽名埋單 同埋唔知收你咩價錢
MoneyZero 發表於 4-7-2024 00:36
我睇完你講真係夜媽媽愁緊都笑出聲
其實走數同破都阻止唔到佢地追
索性走數先諗係咪更一了百了

個氹填唔掂就唔好再找啦
你個情況全部走晒數再舉手啦 唔舉手始終一世唔可以光明正大
我CASE太複雜啦 公司+個人+物業 全部數都分唔開  自爆係無可能既  
講真一句 收數佬真係無需要驚佢囉 離不開果幾味 稱不上有任何收數手法可言
你都係咪睇咁多港產片神化咗啲收數啦 睇壞腦袋
如果攪到去學校肯定報警攪死條閪仔 差佬肯定要財仔交人架
條閪仔打份閪工 岩岩好最低工資 都係用把閪口凶下人 睇下有無盲毛課金啫
師兄 弱弱一問 老豆搵仔即係咩
caveman10 發表於 3-7-2024 23:31
轉電話就首要必需要做架啦 班閪仔炸電話炸到呀叔都心理唔平衡
搬屋既話 有能力既話最好啦 反正佢都出晒大 ...

我睇完你講真係夜媽媽愁緊都笑出聲
其實走數同破都阻止唔到佢地追
索性走數先諗係咪更一了百了

最開頭係面子問題但既然大字報都出埋
已經無咩面子可言 加上我都神早搬左
佢地上到門都係得屋企人 佢地都醒水話無呢個人如果有人上黎

其實最驚係搞屋企人/細路,
開頭驚會唔會夾走啲屋企人
但相信無咁本事搵到啲細讀咩學校卦
加上 師兄你都話齋 二三線扣底(唔係電數)
佢地啲手法應該無咁勁卦(我諗)

如果現階段做左老破先都穩陣
(因為除左啲扣底 業主追租加一線果十幾萬都係可以避一避)
扣底話就話破左照追 我係諗唔破 兩年後條數咪好大?所以先諗把心一橫 舉左手算啦!

(題 外話,啲agent 真心熱心 佢話你無錢破我幫你搭路搵行家幫人搞 借4/5雞比你破左先 之後再慢慢還)心諗 啲Pk agent 果然想榨乾我最後一滴血!
師兄 真心 睇完你回覆我又輕鬆左啲! 你講得非常生動搞鬼笑死我! 用班西仔形容班收數真係好好笑>.< 廿