破產聯盟

查看: 2831|回復: 100
打印 上一主題 下一主題

生意失敗欠債20M 今日揾左6C傾 3皮幾無錢搞/有機會有人反對

1800呎寫字樓 中小企貸款抵押左5.2M
430呎私樓 仲有1.8M 頭按  中小企貸款抵押左2.8M
中小企百份百8.2M
過年前借左5間1線/信用卡透支 加埋1.6M出晒糧比伙記 (供左3-4期)自己斷左氣
過完年無生意 每月供50萬頂唔順 全部走晒數

今日揾6C 傾 佢話個人舉手就 萬5蚊
但我有公司又未清盤 又要皮幾2皮野  加埋成4皮野(堅係無錢破)
佢又話我有物業做乜唔變賣 我都按9晒 無契係手 又唔到價 自己賣67??比佢激到爆
依加比收數煩到CUT 電話卡 搬左去澳門避避先
全部走數3個月了 乜都無理過 反而係我依幾年最輕鬆既日子
依加個袋口得返幾千銀 想返香港打份工做返個普通人算(幾千萬身家攪到得返幾千蚊 大起大落都睇化晒咯)

我有幾個問題想問下:
1:以上6C講既野 我應該點做?? 幾皮野比唔起    就算比得起都有債權人反對
2:我依加走晒數去澳門 返香港做到現金糧既工揾返小小錢再搞
     出入境會唔會有咩問題(我驚短期唔比我出境咋 因為有仔女唔係香港)
推薦
caveman10 發表於 21-6-2024 00:15
回想起依幾年 真係經歷左好多 成長左好多 啲毛都白左好多
諗住用老友既公司 接返我啲有數找既老客戶(最長 ...

同路人,我第一次舉手係08年果陣做生意執到錢去買樓午左右訂,點知一舖雷曼由戶口7個位數字變成負8個位,當時真係想跳樓好彩我而家個老婆打俾我(當時未結婚)無跳到落去!
到18年,同老友夾份做小食店(那渣麵)當時麵搵到個宵夜食點知又嚟疫情又輸左60幾個(人工舖食材架生)昨日再度舉手!
我成世人最好彩就係識到我老婆,唔係佢我上個個又跳,佢唔單止撐我重叫我輸左唔緊要,最緊要同佢行到行唔到為止!
回復 支持 1 反對 0

推薦
出入境應該冇問題,你又唔係犯刑事
回復 支持 0 反對 1

點樣走晒數去澳門?
你做咩生意?差得咁緊要?
意思係無錢供唔掂 日日過百個電話
去澳門避下 揾啲老友傾下心事
明天會變好 發表於 18-6-2024 20:01
你做咩生意?差得咁緊要?

身邊做生意既朋友 無一個有好結果
依加全部都係失敗者
一個唔掂就一環扣一環咁死囉
現在應該飲食同零售最差
我都想盡快攪掂件事 破產對我無乜影響 但聽完6C講 我CASE好似想舉手都唔容易喎
我好在無欠啲兄弟 自己落難都仲有兄弟射住 返香港係啲老死公司做 出現金糧無銀行都無所謂啦
做份牛工養大啲仔女算啦 依幾年真係成長左好多 睇得好化
直頭唔洗理啦,你有資產就有人申請你破產,到時見步行步囉,等佢哋做野先
樓主最尾都找晒數比伙記,算係咁
失意中 發表於 18-6-2024 20:46
直頭唔洗理啦,你有資產就有人申請你破產,到時見步行步囉,等佢哋做野先 ...

我依加AUTOPAY銀行都扣到負數咯 無交電話費3個月 電話CUT埋又唔係香港
係自己友WHATSAPP到我 知道發生咩事囉
之後每日百幾個電話囉 打到你聽電話為止 一開口就吊左先
公司寫字樓大字報  5分鐘管理處都清理晒 信箱好多收數信囉
3-4個月都係得咁多 真係無人主動清我盤破我產
今日問埋6C 又話我CASE自己舉手唔容易
咁依加只能聽師兄講直頭唔理 返黎做現金糧養家 煮到埋黎咪食囉
明天會變好 發表於 18-6-2024 21:00
樓主最尾都找晒數比伙記,算係咁

1-做生意賺左我又唔會分啲錢比伙記既 唔通蝕左就唔出糧咩
2-我做個行頭好細 唔找數真係唔洗再出黎撈
3-我依加落難 都係依啲伙記幫我搭門路 揾現金糧養家咋
4-人生無常 無話邊個係一世老闆架 你幫下我 我幫下你 大家攪掂揾啖飯食啫
的確你個case要處理都好煩,你驚唔驚俾人追數?唔驚既咪由佢地追,追到放棄就會申請你破產,到時跟佢地律師指示就算。
Yuyuyuu 發表於 18-6-2024 21:17
的確你個case要處理都好煩,你驚唔驚俾人追數?唔驚既咪由佢地追,追到放棄就會申請你破產,到時跟佢地律師 ...

做生意咁多年真係見鬼多過見人 身邊黑白灰既人材都有
自己啲伙記 開工換衫真係動物園咁 大半都公仔佬無咩可怕啫  收數佬有咩好驚 打份工啫
寫字樓同私樓都抵押左 無錢找數結果都係收樓架啦 佢地鐘意咪淋紅佢比銀行收樓囉 我又唔痛既
佢鐘意咪大字報囉 我做生意蝕左啫 又唔係賭又唔係嫖 雖敗猶榮 欠得少先驚 我欠依個數佢地仲驚過我啦
6C話我有可能入境被拉 1-有財仔玩我 話攞左條數走左 詐騙(告唔入)2-公司懂事無管好數簿 (罰2-3K)
我最驚係返黎做野 拉左保釋完出唔到境啫 啲仔女唔知點攪啫  
依加得返幾千蚊 明知有咁既可能都要返黎做野揾錢
caveman10 發表於 18-6-2024 21:37
做生意咁多年真係見鬼多過見人 身邊黑白灰既人材都有
自己啲伙記 開工換衫真係動物園咁 大半都公仔佬無咩 ...

你放一百個心啦,出入境100 %無事,生意糾紛差佬唔理,如果入到你,佢哋晨早做咗啦,你澳門入嚟就已經有事了,所以跟本唔洗理,一定有人收樓收鋪申請你老破,只是時間未到,一兩年內肯定有答案,你現在只要等,冇嘢好做到,記住新地方唔好比D收數佬知,唔係佢哋知道就會即刻扯晒旗咁又興奮了,千萬記得呢幾年地址要保密,特別上電訊台,上銀行,上TU各方面特別要留意,緊記緊記
失意中 發表於 18-6-2024 22:01
你放一百個心啦,出入境100 %無事,生意糾紛差佬唔理,如果入到你,佢哋晨早做咗啦,你澳門入嚟就已經有 ...

我係香港做現金糧
收工係大陸關口 日租果D賓館住 返工就往來深圳香港咁囉
放假無工開返澳門睇下啲仔女 放低啲家用咁囉
我諗住條路咁行架咋
caveman10 發表於 18-6-2024 22:09
我係香港做現金糧
收工係大陸關口 日租果D賓館住 返工就往來深圳香港咁囉
放假無工開返澳門睇下啲仔女  ...

賓館唔係長遠方法,深圳關口私樓都唔貴,正正經經起個架步,好D個D都係4千,差D果D兩千都有,反正你小心都唔好透露地址啦,緊記啦,因為有收數公司有D係大陸佬老細開架,佢哋近一樣會做嘢,特別深圳,緊紀地址保密

看破何必說破呢 行頭好細
樓主屋企人喺澳門點樣唔留喺澳門搵嘢做?起碼唔使出出入入,又可以同屋企人住慳返啲租金