破產聯盟

查看: 6632|回復: 55
打印 上一主題 下一主題

打去律師樓問破產,被建議iva?

如題。爬文不少師兄提過iva其實同破產其實同破產冇太大分別,未來都係申請唔到信用咭,借貸,按揭等等……小弟並非什麼專業人仕,所以求指教。        對個人來講,iva每月還多少少但年期多3年左右。請賜教,感激。
推薦

律師都係為左生意,唔好認為佢會認真幫你考慮
心直口快果d直頭問:你想破定iva,破產呀?哦,拎xxxx文件,15000,照單汁藥

你破產好,iva好,都係為左賺錢
唔好諗到佢幾好人,佢地肯定唔係社工,神父

律師先係黑暗同冇道德操守,唔係都唔會幫果d真係犯法既有錢佬打甩d罪
你呢d case賺得幾千蚊,速速磅咪兩頭望啦

你上去問清楚係咪真係有律師牌,會代埋你上庭,收費大約13000-16000 (因為有9045係申破費,正常律師行係食水4000左右

回復 支持 1 反對 0

orewa_j 發表於 23-10-2015 00:18
早排打算申破時在信用咭提埋最後萬幾出來,因為要生活開支同準備隨時申請,呢段時間經常上來forum,所以重 ...

1.選擇性找數,一線/舊數唔找住,找二線/新數先,面對既騷擾減到最少

2.兩條都唔找,自己入紙,入完即刻無騷擾
早排打算申破時在信用咭提埋最後萬幾出來,因為要生活開支同準備隨時申請,呢段時間經常上來forum,所以重有萬鬆啲淨,跟住過2日又出糧。2條loan分期我供到,係咭min pay唔知找唔找好,夾埋要過萬。2樣都找,就唔會被追住,找loan唔找card或2樣都唔找,就點都被追,2樣找我又唔夠錢生活。情況就係咁,已開始收到兄弟咭的電話同sms了。
orewa_j 發表於 22-10-2015 22:40
個6c唔衰嘅咁又,佢叫我諗清楚先

我就咁聽你家境都唔算慘

你家人本身已好有本事,
又唔洗靠你養

如果你月入又17000又唔洗養人,

應該都有一萬左右淨吧

如果還多一期都係用多一萬左右,
有錢淨既,你咪供埋佢

最多還新數,舊數唔夠還咪拖住先,下個月再破

律師唔做,係因為唔信你輸晒,如果你真係偷偷摸摸收埋一舊錢,又爆左煲,佢有責任,所以佢地一定拒絕

你唔想頂,唔想再浪費時間受壓力,自己過兩日去申破都得

前提你真係自問真係輸晒就得

Alex 申破之前都有少少迷惘,但佢好清楚知道自己做咩。
我睇法係,如果能力範圍之內,就聽律師講頂多一兩期。撐唔到都要自己搞。可以講風險有,但唔太大。但呢d野你自己想清楚。因為後果都係要自負。
個6c唔衰嘅咁又,佢叫我諗清楚先
orewa_j 發表於 22-10-2015 17:29
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告…… ...

咪講左囉!

佢廢是比債權人找麻煩,話呢條仆街咁快破產你都幫佢,有冇搞能錯呀

又或者純粹拋你,佢懷疑你仲收埋錢唔還,如果你真係收埋番十萬八萬,呢招咪有用,迫你現真身,手段而已,睇你都睇唔透

你自己申算吧啦,
只要你d錢只要真係輸晒,冇收埋,根本無關係,冇犯法

佢根本列唔出個實際證據,用邊條罪明,用咩證據support,你反問下佢,佢即刻收聲,惱羞成怒,再cut你線,唔做你生意
你前幾日話會約律師傾,都估到會係咁,冇講出黎咁解

我當初律師用同一個理由唔幫我做,我話照去,佢都唔做,一於好少理

最後自己爬文,自己搞,9045搞掂,你不妨考慮下自已搞

最緊要而家冇樓係你名,債項唔難填,車照報,頒令後主任安排點收你架車,份表唔難寫
至弊佢話我決定夾硬做的話佢未必幫我做……
orewa_j 發表於 22-10-2015 17:29
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告…… ...

6C做野梗係提你小心為上
1個鐘前同朋友介紹的律師傾過,佢建議我供多1期先申破,因為我極短時間累積到呢個數,怕我真係會比人告……唉,點會咁架……

我都係跟版規玩,所以我唔會介紹,我仲有好長日子係到打躉嫁嘛

我嗰個都係朋友介紹,你問下身邊嘅朋友
幫到手的律師不易找,不過版規規定唔可以問所以我唔問了。打開報纸睇到了幾間,爬文又見到其他c兄話三姓麻麻。
我個6c同我講如果證明到你資不抵債就可以申破,

關於法律細節上嘅問題,你問返你律師比較好
我還左1期咋
1年,3個月,minpay
我等星期五出完糧,之後下星期見埋律師同社工。師兄你還左幾多期?
我都係知道黎緊還唔起,就去申破,所以我而家全部債都未到下期還款日
有好多文件要準備好先,其實我仲未被追數,所以要把握時間整理好文件野
決定左就快實行,我呢五六年都講左唔小大話,
係夠期埋單就無得再呃嫁啦,我地都應該慶幸香港有破產