破產聯盟

查看: 6595|回復: 55
打印 上一主題 下一主題

打去律師樓問破產,被建議iva?

如題。爬文不少師兄提過iva其實同破產其實同破產冇太大分別,未來都係申請唔到信用咭,借貸,按揭等等……小弟並非什麼專業人仕,所以求指教。        對個人來講,iva每月還多少少但年期多3年左右。請賜教,感激。
推薦

律師都係為左生意,唔好認為佢會認真幫你考慮
心直口快果d直頭問:你想破定iva,破產呀?哦,拎xxxx文件,15000,照單汁藥

你破產好,iva好,都係為左賺錢
唔好諗到佢幾好人,佢地肯定唔係社工,神父

律師先係黑暗同冇道德操守,唔係都唔會幫果d真係犯法既有錢佬打甩d罪
你呢d case賺得幾千蚊,速速磅咪兩頭望啦

你上去問清楚係咪真係有律師牌,會代埋你上庭,收費大約13000-16000 (因為有9045係申破費,正常律師行係食水4000左右

回復 支持 1 反對 0

我睇IVA 又要搞上庭, 堂費律師費樣樣都係$$$$$$..都係 SIDE GAS 多.
出面答得好奇,話間間 收費不同,難以比較 IVA 定 DPR 邊間貴D.

照計就 IVA 揚D,但將來都可以做MORTGAGE. 不過就要等多幾年,利息又高D咁....
銀行都係計風險姐. 老破都有機做MORTGAGE,但就 更加難.

拿,按揭就做唔到架啦

卡既話,搵間細行,好似AEXX,

同佢冇牙齒印既話,三五年後都有機會申請到,

一兩萬limit都夠你用,見過鬼你都唔方會再用黎碌LV同撈架啦,

都係為求方便,好似網購,買機票咁,唔洗下下借人地張卡

睇你介唔介意呢d代價啦

至於你想iva定破產

你盤條收支數過我地睇睇先?
就咁聽你講,iva還又還多d仲要多三年,成七年喎,你貴更呀,
你人生有冇十個七年都係未知之數

付出七年過呢d壓力生活,你又頂唔頂得順,後果係好過破產少少既,仲有機會做按揭,
但你自問係咪置業份子先,如果你係低下階層,
晒氣啦,比你置業即係做多三十年奴隸
遲d未供完都香能埋,咁就對牛彈琴,你都用唔到個按揭機會,辛苦iva完,還番晒比佢,你得到既價值如果用唔著,都冇用
唔通真係純粹為個義字咩

d壓力係有分別
Iva七年係有負擔,一定要每個月穩定收入,
如果你條數比例大,生活費仲少過破產後,
挨麵包去還錢,還完冇數為,你制唔制?

冇得話好似破產咁,失業就失業,有工番就番,總之四年就埋單

你show D數字睇睇先,就咁聽連iva都要七年,我唔覺得對你黎講係細數
睇你月入幾多,欠幾多先

Alex2233 發表於 20-10-2015 13:41
至於你想iva定破產

你盤條收支數過我地睇睇先?

但你自問係咪置業份子先,如果你係低下階層,
晒氣啦,比你置業即係做多三十年奴隸

Good Point!!! 應該去排公屋更加快.
外債around460000
置業,屋企有物業,將來或會1開2,所以有機會會供樓。

17000收入,如果有公屋住,冇債係身,都應該夠食夠住夠基本娛樂

樓就買唔到架啦,而家d樓非牛肺都要三四百個.......

啦啦啦,唔好講咁遠先啦

你而家連債都未搞諗,黎緊十年冇橫財既話,都莫講話置業啦

你萬七蚊收入,咁總數欠幾多?

我好奇怪,點解你話iva要供成七年,個數應該唔細個律師都sell 你iva
極度懷疑佢係水緊你,

.你打電話問,佢態度一定唔好,佢好忙架

IVA 又好,DPR 又好,都有個 RISK.
就係唔少例子,供到最後2-3年被炒....
全部企哂係度.

宜家D 工就係咁.美國佬公司,做得好賣盤.做得差執.
以前 架仔,華人,都叫大家撐到尾.但呢十年,個個都學美國佬.
時代唔同左.除非少數工種,職業.大家要考慮埋 呢個風險.

即係你屋企人有樓?

你話一開二,邊個幫你供?

單憑你?窄d喎,你都話非專業人士,即係人工升值既潛力唔大,機會率低,值搏率又低左
萬七蚊,我當你去到兩三萬,有冇能力供得起,供得掂都唔方輕鬆,想做三十年樓奴?你而家連四十萬都頭痕成咁,
你真係玩得起四百幾萬既樓?

你有冇父幹?女朋友,配偶分擔力強唔強,都係考慮因素

講到咁遠

你要還起呢四十幾萬,都睇怕5-7年

再由零開始
儲首期,你唔會一成首期就去馬吧?

儲完首期幾多歲

你有冇信心handle到,供完後幾多歲
層樓仲值幾多錢

有冇命享?都係考慮因素
如果你千算萬算,發覺9成都會置業,你可以iva

之不過咁講,如果你第時配偶有事業基礎,非無業主婦

根本可以用佢個名黎買樓(前提有信心層樓用佢名,唔會玩離婚)
佢負責供,而你雖然破過產,你既人工則用黎維持生計,供完後再加番你名
夫妻就係互助,唔會話一定買唔到。

所以我都覺得奇怪,點解間律師樓會建議我iva.....   佢地約左我下星期上去見下佢地負責果位顧問,我問佢「顧問?」佢答「我地律師行內的顧問,同你分析下個case睇下點解決」
會唔會連律師行都呃人……
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:05
所以我都覺得奇怪,點解間律師樓會建議我iva.....   佢地約左我下星期上去見下佢地負責果位顧問,我問佢「 ...

圍威喂,搭單搵食?
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手外判,原來都另外有搞債務顧問公司!吊!真係夾埋搵食!?
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:23
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手 ...

大把律師行做雙面人架啦

如果你有心機填表,抽到時間自己上庭(例牌星期二),不如自己搞9045蚊

如果你冇樓冇車冇保險

基本上就係填個人資料,B表無抵押債既債主資料、欠額項,同埋強積金

服務又唔係好,比多四千幾蚊為乜
orewa_j 發表於 20-10-2015 18:23
我個人其實係打算申破的,佢收14500包上庭。係打開報紙睇到的。      昨日上網search到d師兄成日提果間殺手 ...

我剛申破拎到檔案no. ,我情況同你差唔多,18000人工,差50幾60個把心一橫都係需要申破,
因為IVA,DRP呢啲申請唔成功係照收費(如有錯請指正)

買樓又唔輪到我,我自己係咁諗,就算比你成功搞到IVA或DRP

而家市道咁差,學樓上話齋供剩2-3年先黎有咩特發事,你就真係企定定響到
alex兄,我之前都pm過你我case。3年前賣過樓,屋企車係我名,數又新又因為賭。唔揾律師自己搞唔掂。         同意iva一陣供供下搞唔掂又係死……
咁你搵律師好d啦

三年前賣樓應該唔大問題,都成三年,
不過問下律師好

而家仲有架車係你名?冇硬都似