破產聯盟

查看: 4205|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

債權人如加埋親人及朋友(真係有借錢), 有冇影響?

如題。

佢地(作為債權人) 會唔會收到破管署嘅信?

每位債權人必須填妥一份 債權證明表格(表格46A)並附上文件證據,以證明破產人拖欠有關債項。有關文件需送交破產管理署。

債權證明表格(表格46A)範本 - 破產管理署
www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/bproofcs.pdf

(7)  你必須夾附有關文件以證明你的申索 ﹕

(請在適當方格內加上「√」號)

1.判決書  
2.經評定的訟費證明書
3.發票/單據
4.收據
5.已簽收的送貨單
6.保證書
7.空頭支票
8.  租約  
9.  財物扣押令
10.  已清繳的收費單/單據
11.  信貸單據
12.  收費單/借款單據
13.  合約
14. 其他   
  請註明﹕

單單得銀行入數紀錄唔多夠力
itsme 發表於 23-10-2015 12:00
我之前有睇過破產條例,理解跟
Kungfu兄一樣。後來另一位師兄提
出類似問題,而admin又講到親友

Ching, Thanks very much.

同意。
就係唔想對佢地帶來困擾!
唔該哂!
heart 發表於 23-10-2015 01:21
就係唔記得係邊度睇過呢個說法!!!

唔知真唔真。

我之前有睇過破產條例,理解跟
Kungfu兄一樣。後來另一位師兄提
出類似問題,而admin又講到親友
經歷,所以google一下,看到有此
說法,不過宜家都搵唔番條link.

你正式入學後,會由受託人管理你
嘅破產案。而受託人係有權接納或
拒絕接納你喺資產負債狀況說明書
內所列出嘅債權。如果對債權有懷
疑,或會要求聲稱擁有債權嘅人提
供進一步證據,最後拒絕接納會有
書面通知。當然債權人也可以向法
院上訴。

意思就是說,即使你將親友債項上
報,亦不一定被受託人接納。而銀
行過數記錄,“我個人睇法”,不是
太有力。因為可以是親友饋贈,可
以是先前欠你的還款,可能是托你
購物,也可以是你替他們子女補習
的酬勞。唔好誤會,我絕對絕對不
是懷疑你,只是想說只有銀行過數
記錄,可能不是太solid的證明。

其實如師兄預計無需上繳,也無必
要想太多,還有可能為親友帶來困
擾!更無需以此向破產管理署證明
借無可借。單是資不抵債,無力償
還已可申破。
所謂文件,即係銀行過數record,可print出來
flypig 發表於 22-10-2015 15:57
至於你求Q其,聲大大話你欠 FLYPIG 10M 又得唔得呢??
首先,如果老吹.呢個係 刑事責任.我同你都好易奶野.
其 ...

唔係老吹, 真係有借, 只是親友借錢, 點會有文件, 但9成經銀行過數。

唔擔心會有老吹呢個問題, 只擔心對佢地帶來麻煩!

itsme 發表於 22-10-2015 15:11
網上有一說法,無抵押債權人也有先後之分,有正式合約證明債權的先付(如銀行或財務公司),以誓章形式證 ...

就係唔記得係邊度睇過呢個說法!!!

唔知真唔真。
orewa_j 發表於 22-10-2015 16:30
老吹就梗係唔好報,一定要有正式紀錄

同親友借, 點會有正式文件簽署!

但9成以上嘅數都經銀行過數。

如要做, 就係要補番張借據, 同可能要麻煩佢地宣誓。
多謝 kungfu 同hoho ching 回覆。
咁應該係根據- "所有無抵押債權人按債項金額比例收回欠款"。
我顧慮是因印象中 (在這裡爬文過程中), 看過破管處會先分錢給機構債權人! (可能該資料有誤)
不過我估計自己4年內都無多餘錢可還。

hoho ching, 多謝提供該網址, 用左好耐時間, 終於睇完。 Thanks.
老吹就梗係唔好報,一定要有正式紀錄
至於你求Q其,聲大大話你欠 FLYPIG 10M 又得唔得呢??
首先,如果老吹.呢個係 刑事責任.我同你都好易奶野.
其次,有樣野叫 受托人.佢地負責 認唔認頭.
上一個POST 條LINK, page 24
(7A) 受託人須決定─
(a) 接受債權證明;或
(b) 全部或部分拒絕債權證明,

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 30482575EE002D4CF6/$FILE/CAP_6_c_b5.pdf
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 30482575EE002D4CF6/
第38條 債項的優先權 PAGE 27.
我估, 打工有優先.如 你請個 鐘點,司機, 佢地有優先.
政府一定最優先.
根據5B PAGE 28
(5B) 凡有任何資產根據某些債權人就訟費所提供的彌償而已獲討回,或藉債權人付款或提供彌償而
使任何資產得到保護或得以保存,或如債權人曾就某等開支而向受託人提供彌償,而該等開支
已獲討回,則法院應破產管理署署長、受託人或任何該等債權人的申請,可在分發該等資產及
如此討回的開支款額方面,作出法院認為公正的命令,以使該等債權人較其他人佔優,作為他
們作出上述行動時所冒風險的代價。

itsme 發表於 22-10-2015 15:11
網上有一說法,無抵押債權人也有先後之分,有正式合約證明債權的先付(如銀行或財務公司),以誓章形式證 ...

我細閱過《破產條例》多次,未見有此說法。
kungfu 發表於 22-10-2015 14:42
3) 對佢地 (或破產人本身) 有冇實際用途 (如有冇人試過分到錢)?

原則上所有無抵押債權人按債項金額比例收 ...

網上有一說法,無抵押債權人也有先後之分,有正式合約證明債權的先付(如銀行或財務公司),以誓章形式證明債權的排後(如朋友家人,一般手寫合約要經宣誓證明)。此說法未經證實,師兄可有聽聞過?
一般情況下,破產者如有資產或上繳可供還債,分發次序大致上如何!首先能取回的是欠政府的債,如稅項、罰款等,然後是破產管理署或受託人收取的行政費用,然後是有抵押債權人,最後是其他所有已登記在破產令上的債權人!而最後那部分是會按債務數目比例去分配,並非依時間先後,亦不會先還款給大銀行或某一債權人!
http://cecimak1995.blogspot.hk/2014/07/blog-post_30.html

通常破產者欠政府的債會最先獲得歸還,其次是員工欠薪(如有),接著是有抵押債權人,最後才是其他所有合約債務的債權人!
假設該破產者無欠政府債,無欠員工薪金,無債權人持有抵押品,則其他所有債權人將按債務比例獲受託人平均發放還款!
http://cecimak1995.blogspot.hk/2015/04/blog-post_11.html
heart 發表於 22-10-2015 14:17
呢個唔難處理, 不過重點唔係呢度!

重點係:

在變賣破產人的資產及扣除有關行政開支後,受託人 / 破產管理署職員便會以派發債款形式把剩餘款項分發給各債權人。至於破產人於破產期內的收入,在扣除其本人及其家庭成員的合理生活開支後,有關餘款亦會被分發給各債權人。   
http://www.hkclic.org/tc/topics/ ... inding_up/all.shtml

債權人能未必能取回所有欠款,而只能按各自的債項比例取回部分欠款,但某些債項( 如欠薪或遣散費) 將會獲優先償還。
http://www.hkclic.org/glossary.html#by_way_of_dividends

3) 對佢地 (或破產人本身) 有冇實際用途 (如有冇人試過分到錢)?

原則上所有無抵押債權人按債項金額比例收回欠款。
hohochi 發表於 22-10-2015 14:06
除左入數紀錄可能還需要借據

呢個唔難處理, 不過重點唔係呢度!

重點係:
1) 有冇意想不到嘅問題出現?
2) 除左佢地可能會收到破管處嘅信外, 有冇其他野會對佢地帶來不便?

除左入數紀錄可能還需要借據
有冇Ching 有類似情況 (債權人表內包括親友), 可以分享下!