破產聯盟

查看: 4931|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新手請教

本人收入大約18000 因為我收入靠佣金的,收入不穩定,同老婆住,老婆都有欠債,由於老婆健康問題不能工作
本人欠債如下:
AEox-145000
x眾-185000
日本仔-40000
老婆欠
痕生-70000
日本仔-40000

租屋住,月租6000,水電媒都係我大约要2000

有冇教吓我我可以點吖?
kkf1222 發表於 16-10-2015 21:21
本人有一個方法,未知可行可否教吓小弟,本人是底薪加佣金去糧的,底薪-7000/佣金約12000,我個人搞破產, ...

你又吾係五六十歲,打$7000工?

你真係當人死架.大把方法查到你入息喇!!

虛報入息因住比人送去法庭
kkf1222 發表於 18-10-2015 21:28
補充:本人月入大約20000-23000(小眾-3650x72/aeonx4500x60/日本仔-2100x48

講左幾日先話自己收入2萬-2.3萬......
一個正常人邊有可能記錯自己收入??
呢到個個都只會記錯自己欠債數目既0者,你都叫利害

你...呃水吹既成份真係.......好"拿"高
仲有個好消息業主減租比我到4500,真心多㴬業主
是否可行呢各位C兄C娣,多謝賜敎
補充:本人月入大約20000-23000(小眾-3650x72/aeonx4500x60/日本仔-2100x48
固於我老婆冇收入,所以我先幫佢掂破産
本人有一個方法,未知可行可否教吓小弟,本人是底薪加佣金去糧的,底薪-7000/佣金約12000,我個人搞破產, ...

你公司點報稅呀?
點報MPF呢?
你幾多歲人呀!呢D咁簡單既問題都諗唔到!
點解你唔去搵多份,相反猛諗短招!
家家有本難諗的經!
有幾呀???
少親人,即係唔係冇啦!你借錢都要報資詢人啦!
你係一定要維持現狀,我可以好肯定咁講,你唔開源節流。貧賤夫妻百事哀,你話你自己會點,
我都費事講!
不過我都好肯定咁講,
你個CASE除非你有假文件。或者X眾根本唔係你借,如果唔係X眾根本唔會借俾你!因為我今日問過!
你水份成份甚高至偏高!

公司肯幫你咁做?唔上報雞雞出比你老婆?
如果公司當出比第二個員工,咁即係你老婆有收入。老婆有收入,咁家庭開支又要平分,你有咩著數?

明顯係犯法行為
本人有一個方法,未知可行可否教吓小弟,本人是底薪加佣金去糧的,底薪-7000/佣金約12000,我個人搞破產,搞破產後,我叫公司只出底薪比我,佣金就出比我老婆,這方法可行嗎?敬請各C兄C姐幫忙!無言感激!
老婆方面點攪?仲洗問?..梗係你頂住啦,每月18000收入,如果唔洗還,扣屋租,水電煤,家庭雜費,當10000都剩8000,再用5500幫老婆還。剩低既自己死慳死底咁用,唔夠再搵秘撈。
其他費用=電話費,供強積金等...每月的別要開支(有單據)
有咩原因,你有收入,唔去借一線銀行,而要咁高息去借財仔?
你個人還款小眾6600 +AEOX4500 +日本仔2100 ,每月都要13000 + 租金6000,水電煤2000,跟本無可能生活到。
你唔係真係為左開飯先叫老婆借錢吧?如果係你哩步棋真係行錯晒啦。
而家情況,好似其他師兄講,你老虎攪破,真係唔抵,為左十幾萬。
如果係我,要盡快舉手,申破後預期生活費= 租金6000,水電煤2000+(車1000+食3500=4500),供養老婆2000-3000,家庭雜費1000 + 其他等等
話唔定唔洗還。
個人建議只作參考

簡單地講,老破要俾 15K 一位,同埋4年內麻9煩煩,4年後信貸能力極低.
你老虎欠 110K, 有15K 去申破即淨欠 95K....不值得.
搵親人借住 6-7萬先...仲欠銀行 3-4萬就叫佢搵份 PT 喇. 3-4萬細數姐....另親人就欠住先....

你就唔破唔得.你老虎就唔值得.
家家有本難諗的經!
呀!樓主!我地唔係破產主任,點知道你要還幾多呀!人人環境都唔好,我話2萬,主任話1萬8千咁點算呀???唔通你話: 破聯話左我批2萬喎!
睇你以上對答,真係....好失望!
以你份人工咁少,咪話講D貸款先,你剩係養自己都未掂啦!
屋租都去左8千,得個一萬蚊又要坐車又要食飯又係家庭開支。
又唔肯唔面對現實。真係......累己累人!
kkf1222 發表於 16-10-2015 07:52
如果我同老婆一同破產,我們的生費有多少吖,租金大約6000,水電煤2000,因為已簽租約,不能退租,加上我們 ...

兩個人破產的費用是否要30000多? <~~係,兩個人都係獨立個案咁計
你老婆無野做無收入,咁租金同水電煤就由有收入果位負責晒,加埋已經8000,你返工仲要俾車費同食飯(車1000+食3500=4500),供養老婆2000-3000,家庭雜費1000
scs79779 發表於 16-10-2015 09:01
老婆無野做,你一個破,生活費都可照顧全家。

至煩破完仲有11萬跟住佢,百上加斤

除非真係咁睇得開,兩個破晒佢
AEOX-4500 /日本仔-2100/老婆兩條數-5500