破產聯盟

查看: 4933|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新手請教

本人收入大約18000 因為我收入靠佣金的,收入不穩定,同老婆住,老婆都有欠債,由於老婆健康問題不能工作
本人欠債如下:
AEox-145000
x眾-185000
日本仔-40000
老婆欠
痕生-70000
日本仔-40000

租屋住,月租6000,水電媒都係我大约要2000

有冇教吓我我可以點吖?
補充:老婆欠款都喺我供緊,壓力爆煲啦,是否兩公婆一起破產吖?,
樓主:
AEox-145000
x眾-185000
日本仔-40000

太太欠債
痕生-70000
日本仔-40000

總數:HK$480,000
分析形勢:
每月收入得HK$18,000,家庭支出已經去左HK$8,000仲有生活開支未計。
其實你每個月沒幾多可以找數,我十分懷疑你一個人點可以去借都咁多!你去借X眾0個陣你已經知道你無可能還到。
你仲去借無疑是同自殺無分別!
我估你老婆條數都係幫你頂先借返黎!
如果以上全是事實之全部,你倆公婆真係可以去破產!
沒有第3個方案!
DRP / IVA 你如果單身仲有幾會翻身,家陣你又有頭家,老婆又健康唔太好!睇黎好"窄"
你太太條數,無啦!無收入,無野講!可以申請"舉手"
如果我係你,我有以下既安排
- 先退租返屋企住!
- 老婆返外家先,自己重過搏殺生活。搵多份工,一個人頂晒48萬。
- 減少支出,增加收入先係翻身之道!
- 搵個律師搞,DRP拖長黎慢慢還。(你之後買樓都可以做到按揭嘛)破左你真係咩都無!
- 亦老實同屋企人講,呢段時間要痴住屋企食同住。
- 以你狀態分開住1-2年,可以換來翻身機會。
- 如果你打算你老婆破產,你自己就翻身。唔得架!因為最大條數係你到!
你搬出黎住一闊幾大。家陣玩大囉,緊係返屋企啦!錢係最現實。呃唔到人!

kkf1222 發表於 15-10-2015 16:22
補充:老婆欠款都喺我供緊,壓力爆煲啦,是否兩公婆一起破產吖?,

你地條數加埋太細
兩個人才50萬

50萬就買起你地兩個破產名義

最好不要兩個一齊破,破產都有代價,留番一個人''身家清白'',點都會好d

咁細既數兩個破,浪費quota之餘,亦唔合符經濟效益

之不過要再提你,就算你真係破產,

仲有11萬跟住你地(你老婆),呢11萬甩唔到,你冇錢還一樣追你九條街

即係就算你自己破產後,你同你老婆仲要兼顧埋果11萬
怪就怪你地當初,公又借d婆又借d,搞到而家唔咸唔淡
理論上你太太無野做,而你又冇能力支援,即係佢而家係零還款力,佢都係要破產

建議你地兩個都唔好破住,諗掂果11萬先

涉及犯法既野,唔討論得,唔會教你行斜路

最正路既方法

兩公婆獨立處理
你自己已經一身蟻

唔好自己借一筆,走去come老婆條數,再自己破產

好易出事,到你申破時,好易比人話資產轉移

老婆方面:最好就唔好破,睇下有冇親友幫到佢手,細細地,清左果11萬先,咁老婆起碼無債一身輕

你自己:都係18000對住三十幾萬,頂得幾耐得幾耐,真係供唔掂再破產

如果我同老婆一同破產,我們的生費有多少吖,租金大約6000,水電煤2000,因為已簽租約,不能退租,加上我們親人不多,冇人可以幫手,兩個人破產的費用是否要30000多?
好灰吖,想不通,好想死!
老婆無野做,你一個破,生活費都可照顧全家。
你每月還款情況分別係點?
AEOX-4500 /日本仔-2100/老婆兩條數-5500
scs79779 發表於 16-10-2015 09:01
老婆無野做,你一個破,生活費都可照顧全家。

至煩破完仲有11萬跟住佢,百上加斤

除非真係咁睇得開,兩個破晒佢
kkf1222 發表於 16-10-2015 07:52
如果我同老婆一同破產,我們的生費有多少吖,租金大約6000,水電煤2000,因為已簽租約,不能退租,加上我們 ...

兩個人破產的費用是否要30000多? <~~係,兩個人都係獨立個案咁計
你老婆無野做無收入,咁租金同水電煤就由有收入果位負責晒,加埋已經8000,你返工仲要俾車費同食飯(車1000+食3500=4500),供養老婆2000-3000,家庭雜費1000
呀!樓主!我地唔係破產主任,點知道你要還幾多呀!人人環境都唔好,我話2萬,主任話1萬8千咁點算呀???唔通你話: 破聯話左我批2萬喎!
睇你以上對答,真係....好失望!
以你份人工咁少,咪話講D貸款先,你剩係養自己都未掂啦!
屋租都去左8千,得個一萬蚊又要坐車又要食飯又係家庭開支。
又唔肯唔面對現實。真係......累己累人!
家家有本難諗的經!

簡單地講,老破要俾 15K 一位,同埋4年內麻9煩煩,4年後信貸能力極低.
你老虎欠 110K, 有15K 去申破即淨欠 95K....不值得.
搵親人借住 6-7萬先...仲欠銀行 3-4萬就叫佢搵份 PT 喇. 3-4萬細數姐....另親人就欠住先....

你就唔破唔得.你老虎就唔值得.
有咩原因,你有收入,唔去借一線銀行,而要咁高息去借財仔?
你個人還款小眾6600 +AEOX4500 +日本仔2100 ,每月都要13000 + 租金6000,水電煤2000,跟本無可能生活到。
你唔係真係為左開飯先叫老婆借錢吧?如果係你哩步棋真係行錯晒啦。
而家情況,好似其他師兄講,你老虎攪破,真係唔抵,為左十幾萬。
如果係我,要盡快舉手,申破後預期生活費= 租金6000,水電煤2000+(車1000+食3500=4500),供養老婆2000-3000,家庭雜費1000 + 其他等等
話唔定唔洗還。
個人建議只作參考
其他費用=電話費,供強積金等...每月的別要開支(有單據)
老婆方面點攪?仲洗問?..梗係你頂住啦,每月18000收入,如果唔洗還,扣屋租,水電煤,家庭雜費,當10000都剩8000,再用5500幫老婆還。剩低既自己死慳死底咁用,唔夠再搵秘撈。
本人有一個方法,未知可行可否教吓小弟,本人是底薪加佣金去糧的,底薪-7000/佣金約12000,我個人搞破產,搞破產後,我叫公司只出底薪比我,佣金就出比我老婆,這方法可行嗎?敬請各C兄C姐幫忙!無言感激!