破產聯盟

查看: 5237|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

****緊急報告***** 新人要留意!!!!

原本諗住生活費都傾好就雨過天睛啦,㸃知今日公司HR揾我,原來我間外判寄左到刲信比我公司,内容係話我何時已破了,佢地係債權受托人,根據法例……,現在公司每月可照常出糧比我,但所有花红,双糧,補償,等金錢必須存入指定户口内(即是我每月上缴的户口)。唉~~還以為可以不讓公司知,但現在都是穿了煲!
呢間外判咁串!?
做hr一般都好口密、唔好太過唔開心。
會唔會你間公司特別d , 所以外判要出信呢?
你公司有冇特別同你講咩?
HR話:因為對方要求將花红存入另一户口,所以公司高層例會要講l0w!嗚
算啦 , 呢樣其實都預左咯.
世界上最痛苦之事--老破.....已經承受緊,
呢d又算甚麽.
呢 招 刀 好 陰 毒 , SO 吾 好 以 為 主 任 OR 外 判 講 野 陰 聲 細 氣 就 好 人
知道並唔緊要!最重要係公司可以接受!我應該唔使每月還錢,應該唔會通知公司吧!如公司知道分分鐘冇得做!到時連長期服務金都比食賣!希望唔會發生!依家驚緊!
life22 发表于 28-2-2013 16:53
知道並唔緊要!最重要係公司可以接受!我應該唔使每月還錢,應該唔會通知公司吧!如公司知道分分鐘冇得做! ...

所 以 話 呢 招 好 陰 毒 , 爆 料 后 僱 主 吾 接 受 , 份 長 期 服 務 金 部 份 可 由 僱 主 所 供 的 强 積 金 計 算 , 年 資 長 的 破 產 者 小 心
301 发表于 28-2-2013 14:02
算啦 , 呢樣其實都預左咯.
世界上最痛苦之事--老破.....已經承受緊,
呢d又算甚麽.

老破都唔算最痛苦,最pk就係爆左比其他人知,尤其是遇箸d朝見囗晚見面既羚羊同事。有乜e郁去破署做下金手指。雖然自已行得正企得正,但比人check下都夠煩啦
life22 发表于 28-2-2013 16:53
知道並唔緊要!最重要係公司可以接受!我應該唔使每月還錢,應該唔會通知公司吧!如公司知道分分鐘冇得做! ...

如果同公司關係唔太差應該無事。真係接受唔到先傾下自動遲職保住老強。
worldcat 发表于 28-2-2013 18:34
如果同公司關係唔太差應該無事。真係接受唔到先傾下自動遲職保住老強。 ...

維有見步行步,擔心都無用!殺到來先算!有時真係覺得哋外判使唔使咁趕盡殺絕?其實有咩准則H先會通知公司?
唉~~事以願遣,希望5好再節外生節啦!比我平淡地過這4年啦!

C Hing,還掂穿了,你已到底線,冇什麼好驚...,你又未試過有錢多冇上繳...一於去私隱專員公署,可否投訴,還以顏色
佢冇係談生活費時提及会通知你公司? 當初我問佢会否 規舉是要 但佢話你可以寫封信話怕公司知道会炒你 佢便會不通知你公司 政府工除外 真的sorry 忘記提你 但現都冇法 叫你hr不要揚便算了罷 因你公司不可能因此(其士) 你或做其他對你莫需有的事情而解僱你
所以老破真是一件不簡單的事,每一步都要思前想後,好小心去做!
k018354 发表于 1-3-2013 07:48
所以老破真是一件不簡單的事,每一步都要思前想後,好小心去做!

唉........你都算唔好睬囉
無法啦,輕鬆面對,見步行步吧。
係喎,3月9號聚餐你未報名嘅?
你唔好彩啦~

其實"所有花红,双糧,補償,等金錢必須存入指定户口内(即是我每月上缴的户口)。"
可能係一種新政策,你有冇錢還都有一個.
但係通知雇主,真係有D過份,雖然佢地有權咁做.

如果D人知道破產會係咁,又敢唔敢破?
到時一係走佬,一係自殺,又或者失業.
無錢本來就自信心低落,仲要受此打擊.
Admin, HR,CEO,dept OM全部变左!家下日日反工日日怕,原本做左成6年,應該吾怕老细抄,但家下…………
k018354 发表于 7-3-2013 23:38
Admin, HR,CEO,dept OM全部变左!家下日日反工日日怕,原本做左成6年,應該吾怕老细抄,但家下………… ...

我都唔係好明,睇咗呢個POST咁耐,個外判咁搞你有乜著數???假設性不幸真係老炒,都係補一個月,除非你公司仲有存在以往的所謂公積金(不是現時的强積金)因如有以往的公積金,師兄做咗六年,保險公司老炒要在公積金攞六成供款給你,外判便可以開刀,另長期服務金亦不是老炒便可取款,除非公司結業的,所以覺得呢個外判做啲損人不利己的事。。。。