破產聯盟

查看: 1165|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

啱啱收到信,咁即係.....

破署寄咗信嚟,內容話已收到我破產呈請,在頒令當日必須立即致電委任的行號提交資料,行號:傑xx會計師事務所,聨絡人:林xx小姐.....
跟住最後話如果需要一個銀行戶口存提,要致電個案處理組B組李xx...咁係咪代表由主任定外判跟我?但係仲未頒令,中間會唔會有阻滯?請教咁多位師兄姐!

破署寄咗信嚟,內容話已收到我破產呈請,在頒令當日必須立即致電委任的行號提交資料,行號:傑xx會計師事務所,聨絡人:林xx小姐.....
跟住最後話如果需要一個銀行戶口存提,要致電個案處理組B組李xx...咁係咪代表由主任定外判跟我?但係仲未頒令,中間會唔會有阻滯?請教咁多位師兄姐!
联絡會計師係再提交最新文件 而銀行戶口即我所提的你出糧戶口 攞解凍信 暫未知是外判定主任跟
唔係五日之內交文件咩?
life22 发表于 22-2-2013 21:56
唔係五日之內交文件咩?

係!5日
比电話同佢約喇 佢地都好忙
lulumason 发表于 22-2-2013 21:51
破署寄咗信嚟,內容話已收到我破產呈請,在頒令當日必須立即致電委任的行號提交資料,行號:傑xx會計師事務 ...

唔該lulu mason!
On99 发表于 22-2-2013 22:07
係!5日

睇返我舊post第十二頁開始
life22 发表于 22-2-2013 22:13
睇返我舊post第十二頁開始

唔該哂life22,睇咗2次,a/c問題真係幾煩,都係錯哂timing....我星期3先係永x開咗a/c,跟著同公司講轉戸口因為綜合各位同埋律師樓意見,我其實最緊要係今個月尾攞到份糧,下個月個份都已經係頒令後嘅日子....但係問題個戶口啱啱開,破署同律師樓都未有資料,需唔需要報咗比律師樓先定係等攞咗份糧先報?我問過律師樓,話如果戶口未凍結而又出到糧,我可唔可以攞戶口d錢?佢話d$係你生活費冇話唔得...仲話呢個戸口到時要解釋番比主任聽.....
(續上)事先都做咗準備功夫,但係正式申破時總有甩漏,漏文件、冇諗到初步生活費用...順帶一提,食煙費用都幫我寫埋落去,我問可以咩?佢話你有需要嘛,冇話唔得,但係唔一定批,所以到正式交文件時呢項應該cxl佢!
On99 发表于 23-2-2013 07:38
(續上)事先都做咗準備功夫,但係正式申破時總有甩漏,漏文件、冇諗到初步生活費用...順帶一提,食煙費用 ...

個人覺得食煙飲酒就唔好報!
-
有哋律師真係麻麻,好似我個位,好多嘢要我提返佢轉頭,好在有上來破聯做工課!
On99 发表于 23-2-2013 07:23
唔該哂life22,睇咗2次,a/c問題真係幾煩,都係錯哂timing....我星期3先係永x開咗a/c,跟著同公司講轉戸口 ...

你要問清楚律師如唔報,頒令後會否唔比用返個戶口,到時又要再用另一個戶口就麻煩!

有關食烟費一事想同你分享一吓  當時我都無特別報 但在家庭雜費內加多几百 同外判傾生活費時 外判話雜項費唔可以咁多 但我話因要食煙,外判當時考慮了一陣就批 並語重心長咁勸我戎了它罷 但如開明車馬寫食烟費 我唸情况就.............
你係跟破產處主任(暫時),如有債權人提出反對,咁就要開債權人㑹議,就會被外判了。交文件同問主任取開户信係2件事的!
如你有工作需要䦕户口或保留户口,都要在判決後带同入息文件及僱傭合约正副本找主任辦理。
lulumason 发表于 23-2-2013 15:18
有關食烟費一事想同你分享一吓  當時我都無特別報 但在家庭雜費內加多几百 同外判傾生活費時 外判話雜項費 ...

我到時都會cut咗佢!唔該哂!
k018354 发表于 23-2-2013 20:51
你係跟破產處主任(暫時),如有債權人提出反對,咁就要開債權人㑹議,就會被外判了。交文件同問主任取開户信係2 ...

Thanks!大部份師兄姐都話主任好人,我都希望跟到主任,唔駛開武林大會....戸口問題問咗律師樓,都係嗰句,自己check 吓!