破產聯盟

查看: 2376|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

邊哋支出可以計入「家庭雜項開支」

是否柴米油鹽、洗頭水、沐浴露、潤發素、洗衣粉、柔順劑、洗潔精、紙巾、毛巾等等•••••
醫藥、剪發、服裝是否計賣入去?
全中 但你點計佢都係比一个固定個人計 約1千或千5到 但你有小朋友就計理佢
lulumason 发表于 25-1-2013 12:21
全中 但你點計佢都係比一个固定個人計 約1千或千5到 但你有小朋友就計理佢 ...

老婆個份是否計埋?
剪髮,買衣服及睇醫生應該撥入私人雜項

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
bb_q_888 + 10 同意

查看全部評分

wahtung 发表于 25-1-2013 12:36

張表入邊無「私人雜項」,是否填其他支出度?
哋舊post無關於這個主題,所以開出來大家討論下!
wahtung 发表于 25-1-2013 12:36

如果剪發、醫藥、服裝唔計入去,咁點計都無可能每人1000至1500
破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,包括﹕

住所開支,例如﹕租金、公用設施費用等(必須為合理並與該家庭的需要相稱)﹔
膳食開支﹔
衣服開支﹔
教育開支﹔
交通開支﹔
醫療開支﹔
入息稅開支﹔
法例規定的強制性公積金供款﹔以及
在家庭需要的範疇內任何其他被認為合理的家庭開支。
如有任何收入盈餘,可能要繳付予受託人。根據《破產條例》(第6章)第43E條,受託人可向法院申請,作出一項收入付款令,規定破產人或破產人的僱主,把破產人收入的一部份繳付予受託人。破產人有權就有關申請向法院提出反對。如受託人不申請收入付款令而破產人因該決定而受屈,他/她可根據《破產條例》第83條向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。

註﹕        "家庭”包括破產人的配偶及子女,並在某些情況下亦包括破產人的受供養父母及受供養兄弟姊妹及破產人任何其他的受供養人士。
life22 发表于 25-1-2013 12:30
老婆個份是否計埋?

我所謂個人的意思係1个無老公老婆仔女的人大約家庭雜項係都多 不然你自己算算 但有仔女 未成年當然要計埋他們 若老婆冇嘢做照計 看他扣减多少了囉

雜項:1500家庭膳食:4500(三人計早及晚餐)
life22 发表于 25-1-2013 15:24
雜項:1500家庭膳食:4500(三人計早及晚餐)

咁少?
柴米油鹽醬醋茶都係在這出數,就算你出街食....都係膳食費.
膳食唔係雜項,係主要開支(生活費).

bb_q_888 发表于 25-1-2013 17:47
咁少?
柴米油鹽醬醋茶都係在這出數,就算你出街食....都係膳食費.
膳食唔係雜項,係主要開支(生活費).

老婆有工返,阿仔小學,中午各自出邊食,早晚餐屋企食,正常應填幾錢雜費及膳食

其實好難講,多數報三千一個人.

你試下計,你早餐要幾錢個人,午餐又用幾多錢,晚用幾錢餸/湯/茶.
仲要諗下出街食飯次數,有無特別膳食需用.
而你要知,就算你報得好合理,都有機會遇上無良扣減.
bb_q_888 发表于 25-1-2013 18:19
其實好難講,多數報三千一個人.

你試下計,你早餐要幾錢個人,午餐又用幾多錢,晚用幾錢餸/湯/茶.

哇!咁我報9000,埋去咗2/3人工,支出大過收入好多
計支出好似一個餅,你要計左你必需.固定支出先而且你先你破產人士,你老婆仔女都係副,
可以寫得佢地少D,例如2500X2老公老婆2000仔.

你現在有工作嗎?如果要出街食費用係多過在家吃,
你無工作可以報少D,不過要加生活費又要有理由同再傾過...煩.
bb_q_888 发表于 25-1-2013 19:18
計支出好似一個餅,你要計左你必需.固定支出先而且你先你破產人士,你老婆仔女都係副,
可以寫得佢地少D,例如2 ...

我12000人工,老婆8800
其實主任或外判會否調查中午個餐是否公司包食?
先計你自己個人洗費交通膳食費等支出幾多,
life22 发表于 25-1-2013 19:41
其實主任或外判會否調查中午個餐是否公司包食?

除非好似TVB 套電視劇有人報寸,又或者剛好佢地有朋友係間公司做.
唔係都幾難...
因為人地唔係好得閒跟呢D魚毛

評分

參與人數 2城市人氣 +20 城市金錢 +140 城市魁力 +40 城市權力 +6 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 說得對!
温sir + 100 + 20 + 5 說得對!

查看全部評分

flypig 发表于 25-1-2013 23:05
除非好似TVB 套電視劇有人報寸,又或者剛好佢地有朋友係間公司做.
唔係都幾難...
因為人地唔係好得閒跟呢D ...

咁又係!近排無睇劇,等我追下先