破產聯盟

查看: 2117|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

業主收樓

早幾個月業主話可能會加租... 但一直無左件事... 但前兩日... 佢突然間打電話來話... 佢想收返間屋... 可能賣盤 / 等收購... 我可能只可以住埋下個月...

今次死啦... 我比開平租... 宜家出面D租貴到嘔... 一間唔夠200呎套房都要4-5千蚊... 我呢度4百幾呎都係3千蚊咋... 仲要住左咁多年... 屋企好多野... 都唔知點處理...

宜家煩緊搬屋錢唔知點算... 我就當我租到4千蚊套房啦... 2按+上期+水電按+搬屋費+新屋總要買少少家具等... 呢筆錢何來呢?... 就算有朋友可以借... 但又可以點同外判交待我 "借" 錢呢?

呢兩晚真係煩到訓唔到... 好擔心..........

而男友佢建議... 唔好搬套房... 租返間細細地大約6千蚊租的屋... 起碼唔使成日搬... 最多第時再慳D... 但咁貴租... 外判實無可能答應... 男友話用佢名租... 我同外判話同男友SHARE一人一半租... 但如果係咁... 我即係俾外判知我同人一齊住... 咁水電煤雜費又會俾佢CUT一半... 咁又係死得... ... 宜家都唔知點算好...
其實外判知妳點都要有地方住,妳用番自己個名租,睇佢批幾多,佢話太貴唔合理,咪話男朋友資助囉,法例又無話一定要同男朋友一起住,咁水電煤雜費唔會俾佢CUT一半囉..只是我個人想法...放鬆些,實有辦法的..太亂梗加諗唔到野
宜家都唔知邊度搵錢搬屋...
妳男友建議租間細細地,咁就叫妳男友幫手諗諗,或者叫屋企人出住先.......
依家D租真係好貴, 如果我無記錯Queenie好似都係石仔, 煩咯
石仔有佢講無你講, 所以... 真係要想好辦法先通知
清風 发表于 23-10-2012 18:42
妳男友建議租間細細地,咁就叫妳男友幫手諗諗,或者叫屋企人出住先....... ...

我都係諗住問人借... 但點同外判解釋呢?... 我地點可以響老破期間"借錢"?...
smallcat 发表于 24-10-2012 00:16
依家D租真係好貴, 如果我無記錯Queenie好似都係石仔, 煩咯

係呀... 石仔跟呀...

我記得2年前... 我加租... 個pk外判已經好鬼煩... 搞左一大輪先批我加租金... 仲賤格到cut左原本批俾我阿媽的醫療費用...

我記得當時仲係咁二問過佢... 如果我要搬... 咁要點做... 佢話我要搵哂d啱的租盤同租金資料俾佢... 由佢地批... 佢都白痴... 佢真係唔知宜家租屋咩環境... 如果我真係租劏房... 睇中左就要即刻扑槌... 如果唔係人地就租俾第二個... 呢d唔係豪宅... 唔到你慢慢揀... 你唔租... 大把人等住租...

所以我都擔心緊... 如果我遲d真係搵屋... 人地業主係咪真係等得... 係咪真係照佢咁做... 搵哂俾佢揀... 定係其實我搵到咁上下合理租金... 就租左先... 再上報等佢批到幾多... 尾數搵人"資助"就算呢?
queenielamok 发表于 24-10-2012 09:05

我記得2年前... 我加租... 個pk外判已經好鬼煩... 搞左一大輪先批我加租金... 仲 ...

面對石仔, 無言   老實講, 等佢批得來肯定比人租左, 依家工廈劏房都爭到死, 唔好講私人樓
不過, 你唔跟佢地遊戲規則玩呢, 又唔知會點
係梁生英明領導下, 樓價愈升愈有, 業主開心死咯   租客就煩死咯
smallcat 发表于 24-10-2012 12:09
面對石仔, 無言   老實講, 等佢批得來肯定比人租左, 依家工廈劏房都爭到死, 唔好講私人樓
不過, ...

唉... 就係囉... 有時唔係唔想跟佢遊戲規則玩... 但跟佢玩... 我無可能搵到平價屋囉... 唔通同地產/新業主講... 間屋我睇中左... 但俾我考慮多幾日先覆你咩... 幾年前就得... 宜家無可能... 人地轉頭已經有新租客啦... 洗等你?
queenielamok 发表于 24-10-2012 09:05

我記得2年前... 我加租... 個pk外判已經好鬼煩... 搞左一大輪先批我加租金... 仲 ...

只要在你能力可以租就租之後先同佢傾。

啲錢邊度嚟?我估佢都未必問,或你直頭同佢講按金上期條仔比,朋友比,關佢X事。

批唔批租?只要係你收入的合理比例(40﹪﹣50﹪)以內。到佢唔批咩?

睇樓時有睇樓紙有價錢的,咪係資料
queenielamok 发表于 24-10-2012 13:33
唉... 就係囉... 有時唔係唔想跟佢遊戲規則玩... 但跟佢玩... 我無可能搵到平價屋囉... 唔通同地產/新業 ...

你捱多2年喇, 無辦法   我多你一年  
用妳男友名義租,佢可以分租比妳,法例上佢冇權唔比........

有時唔需要擔心咁多,自己又唔係殺人放火,唔好比佢個殺手名嚇親 ,放鬆d........
清風 发表于 24-10-2012 16:27
用妳男友名義租,佢可以分租比妳,法例上佢冇權唔比........

有時唔需要擔心咁多,自己又唔係殺人放火,唔 ...

我都有諗過用男友名租... 但又驚... 到時外判查到間屋個業主唔係我男友名... 而驚動到真正個業主以為我地分租... 咁就大件事咋...

其實我係咪諗多左?... 如果真係用男友名租... 佢再每月寫租單俾我... 咁得唔得?... 最緊要條數係等於/細過真正租金就得... 係咪咁?
而家D租金咁誇長 而你之前咁平租 同你外判講 我唸佢都唔咁講野 因當初佢認同你D租金 而家市場係咁 不如叫佢幫你申請 公屋擺啦 如果佢有反對的話