破產聯盟

查看: 3644|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

力挽狂瀾中!破與不破?

兩公婆收入共26k-28k,欠債共大約300k。現min pay都要9k-10k,開始搞唔掂基本生活喇!
家有兩小孩及一老人家,租屋住。呢幾個月都要透支幾千出黎做生活費,所以諗住不如我老破,唔想雪球越滾越大!
但其實欠債只係人工嘅十倍多d,如我們可將欠債減少至大約250k,係咪更加唔應該破?
我只怕再頂多一年半載後都係要破!定係而家直接破唔好諗咁多?
希望各大高人可給點意見。
首先係評估你兩夫婦邊一位欠債最多,破後對那一位影响最大,先再決定!!
我欠約200k,月入約12k-13k
老公欠約100k,月入約14k-15k
因我債較多,收入較少,如要破都會係我搞!
咁嘅情況破後生活費大約會有幾多?
其實欠債不算多,但是支出太大,當你收入26k,每月還min pay約10k,都搞唔掂基本生活費,每個月都要透支幾千出黎,即是每月基本生活費都要20k,如果不能減少生活費,遲早要破。

但如果可以把生活費控制於14k-15k,每月還12k(即欠債的4%),約三年左右就可全部還清,自己考慮清楚吧,當然,這三年要過一些非人生活,
man_so1110 发表于 10-10-2012 14:25

以你的情況,主任跟有機會唔使還錢,外判跟通常都要還少少,應該1000以下吧。

但要留意兩公婆有否一齊借同一財務公司錢,你申請破產有機會影響另一半,如果全部都是大銀行卡數就應該沒問題。
樓上講得無錯,而家每月基本開支最少要20k,
屋租佔大部份,一家五口伙食費只得大約六仟,
小朋友已經乜嘢都無學,仲有水電煤雜費,返工搭車
食飯等等嘅開支。仲要千祈唔好病,睇e生二三百都頭痛!
所以真係無可能將開支減到14k-15k,因為20k開支都係
掹掹緊。
man_so1110 发表于 10-10-2012 14:25

全數收入約 2 萬 6 ,最低還款額約 1 萬,租樓又幾仟.........................得返幾仟生活費!!!

假設先:

如你破照情況應可有 1 萬生活費,因有小孩關係又租地方住,約可能要還 2-- 3 仟一個月,但呢 D 就要睇你既彩數跟外判或主任!!!!!

數就咁計 ~~~   26000 - 4000 ( 你先生既最低還款額 ) - 3000 還款 = 19000  

屋租水電生活費就係咁多!!

但破產後始終都係有 D 野好唔方便!!

而且同依家差唔多~~~~~~~~

man_so1110 发表于 10-10-2012 15:11
樓上講得無錯,而家每月基本開支最少要20k,
屋租佔大部份,一家五口伙食費只得大約六仟,
小朋友已經乜嘢 ...

就算你搞左破產,屋租太貴,長遠來講都係一個負擔,如想改善生活,你搵個份人工少幾千的工,申請公屋吧,5人家庭每月最高入息限額為$24,884,自己計清楚。
我地之前買過居屋,收入再少都唔合資格 T.T
20202003 发表于 10-10-2012 15:19
全數收入約 2 萬 6 ,最低還款額約 1 萬,租樓又幾仟.........................得返幾仟生活費!!!

根據simon伯伯條數,破左都係得19000,都係要捱幾年,每月慳到5000就唔使破,可唔可以轉租一些平宜一點的屋,
豬公 发表于 10-10-2012 15:35
根據simon伯伯條數,破左都係得19000,都係要捱幾年,每月慳到5000就唔使破,可唔可以轉租一些平宜一點的 ...

數就係咁計!!

因佢先生有收入,生活開支係大家都要分擔,所以多數唔會批晒!!!!

又如你所講,兩人同欠一間財仔,一人破會影响同一人,到時可能會搞到一齊破!!!!!!!

所以要小心處理!!!!!!!
多謝兩位教路!興慶我同老公無借同一間財仔!
我主要係卡數,老公係財仔。
不如試下同銀行傾下分4年還。
每個月還7-8仟再慳慳地應該都可以。

唔知你有無雙糧花紅,如果有計埋還個條數唔差得遠。

租個細啲單位,慳返1-2仟。
其實數唔太大如果未來收入穩定,可以唔破。睇下借咭數清可唔可以,始終利息會低啲。或可多1﹣2K生活費。

worldcat 发表于 10-10-2012 19:39
不如試下同銀行傾下分4年還。
每個月還7-8仟再慳慳地應該都可以。

而家啲租金都唔係你想慳就慳得到

dopod123 发表于 10-10-2012 22:24
其實數唔太大如果未來收入穩定,可以唔破。睇下借咭數清可唔可以,始終利息會低啲。或可多1﹣2K生活費。

...

非常同意 dopod123 的說法 !!!
man_so1110 发表于 10-10-2012 16:55
多謝兩位教路!興慶我同老公無借同一間財仔!
我主要係卡數,老公係財仔。 ...

卡數利息太高
有無機會由卡數轉做循環貸款?

dopod123 发表于 10-10-2012 22:26
而家啲租金都唔係你想慳就慳得到

感覺樓主租金接近過萬,所以提議轉租細啲平啲嘅樓。當然環境會無咁好。
dopod123 发表于 10-10-2012 22:24

...

讚成,私貸20萬同卡數20萬,每月還款已經差好遠。仲要私貸有還完嘅一日,卡數係無底深淡。