破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

又有人欠款被判破產

梅媽覃美金因拖欠律師樓 224萬費用,俾律師樓申請破產,噚日就俾高院頒令破產。
話說梅媽 08年搵趙司徒鄭律師事務所,處理爭產官司,到 09年 11月,事務所入稟向梅媽追服務費,梅媽話會分期還,不過就一直冇畀錢。高院法官鮑晏明噚日話參考處理爭產案法官寫嘅判詞,梅媽對事務所多項指控都冇理據支持,所以認為冇理由唔向梅媽頒令破產喎。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120426&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=16281796&cat_id=6802138&coln_id=6802139
咁算唔算貪字得個貧?
佢而家有10萬(金基)生活費,破產後就算批二萬佢生活,佢三年都應該還哂~
bb_q_888 发表于 26-4-2012 14:29
咁算唔算貪字得個貧?
佢而家有10萬(金基)生活費,破產後就算批二萬佢生活,佢三年都應該還哂~ ...

我都唔明一個老人家每個月有十萬元生活費都可以成日話唔夠錢洗.
MEIMEI 发表于 26-4-2012 15:59
我都唔明一個老人家每個月有十萬元生活費都可以成日話唔夠錢洗.

佢咁揮霍~多多都唔夠佢洗~~仲有佢個仔~~2母子都係洗腳唔抺腳~~
MEIMEI 发表于 26-4-2012 15:59

就係個律師幫佢爭取到十萬之前,好似得7萬咋.
講來講去咪又係佢背後高人指事,亞梅唔留遺產比佢,只給基金都係為佢好.
現在打完官司唔找數,都係話人地幫唔到佢爭產,所以唔找數.
bb_q_888 发表于 26-4-2012 14:29
咁算唔算貪字得個貧?
佢而家有10萬(金基)生活費,破產後就算批二萬佢生活,佢三年都應該還哂~ ...

其實大家有留意新聞都知係梅姐佢大佬乜嘢事啦