破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

工作OT 問題 點計...

我生活費批了12000 約.

請問一下...我人工.11000  OT 大約2000蚊...

+埋出應該有13000

請問我駛唔駛還錢

oT 當唔當GA .><

其實無須太著重細數,主要睇幾點﹕
1. 主任還是外判跟?  主任跟會較鬆,外判跟可能要清楚些,保留糧單記錄會好些。
2. 重要係有無要求你每月結數?  若為月結,就須每月上繳多出的收入。如一般是年結的,就等交年結以年收大數填表,到時可在支出上加加減減去平衡數字便可。
收入就是收入,不管是OT或什麼,所有收入都要計數。
主任呀!~年結ga 呢份新工黎..係唔係搵到呢份工要.send contract 俾 主任睇 ? 今年係我第3年破.~"~
fairy_yuki 发表于 7-4-2012 14:08
主任呀!~年結ga 呢份新工黎..係唔係搵到呢份工要.send contract 俾 主任睇 ? 今年係我第3年破.~"~ ...

ot 都當收入架, 因為你公司一定會為你報稅, 公司報稅係報給你的人工, 不論你任何收入, 因為, 這樣是公司的支出! 所以, 你多出來的收入-批給你的生活 餘款係要作還款的
smallcat 发表于 7-4-2012 14:18
ot 都當收入架, 因為你公司一定會為你報稅, 公司報稅係報給你的人工, 不論你任何收入, 因為, 這樣是公司 ...

請問如果我一個月生活費.12000 ...
我公司有雙量....同3個月出一次業績..

我人工差唔多12000
年尾出埋 雙量....果個都計收入一部份.><嗎.?
即係12000X13
咁即係要還錢.@@?
如果還係幾時還GA
fairy_yuki 发表于 11-4-2012 06:26

如果你轉咗新工,人工唔同咗點都要通知聲主任,你每個月咪批咗個基本生活費既..如果你新人工多過生活費好多,主任都會搵你傾傾,就算主任冇搵你,年結時主任睇到你條數都一定搵你傾.
MPF 當唔當...? 你地轉左工有冇FAX CONTRACT 俾佢睇GA
我破左2年3個月, 主任都冇搵過我...
係唔係通知聲佢, 定等年結先再報.?
你轉左工最好FAX CONTRACT 俾佢睇,如要佢問你時先俾佢就可能問你更多野....現在係主任同你做野,如果唔想煩,就要先知先覺,唔好要主任題,....
fairy_yuki 发表于 11-4-2012 06:26

其實很簡單

生活費  12000
雙糧等額外收入 應該是用作還款的

當然, 主任跟可能鬆d, 但唔代表係唔使還, 所以, 如果擔心可以將情況跟主仕講
如果想搏下主任唔知, 咁就要承擔主任知道既後果, 或影響左解破既時間之類!