破產聯盟

查看: 17723|回復: 169
打印 上一主題 下一主題

吹貓經

養貓知識大全
) K2 J0 r- \/ d4 Y養貓知識 4 ~( g# V! `6 h% s4 o

3 I1 B& A: s# F) N! s每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起來,摸摸牠的頭,牠就會心滿意足的閉上眼睛,露出前嫌盡釋的模樣。這個「牠」,就是我們家中養的貓。我想,雖然養貓會讓人失去一些自由,增添一些責任,但擁有這樣一個貼心的友伴跟你分享生活中的喜怒哀樂,這點付出實在不算什麼,不是嗎?
. k* P0 h8 J  _6 W
  i; `+ e; ~. y: G$ j4 }不過,在你成為貓主之前,建議你先思考以下三個問題: % z. |3 v( [% }6 g! U
1. 你能夠提供貓咪所需的空間環境,也不會負擔不起養貓的開支嗎? ! k- e: P# c( s
2. 每隻貓咪的平均壽命為15到20歲。你能夠一旦開始養貓就堅持到底,細心照顧牠的一生嗎?
$ t, [, @. E& _: o0 }+ E: Q3 ]3. 同住的家人都能夠接受養貓這件事,也願意一起照料貓咪嗎?
; V* a  f: S/ L7 h; ?% x9 R

% U. t3 d. T' p. w* U! s% l. @; ?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
安妮小姐
/ z- z$ Q. `. j妳隻 i cat 逃走了
: M. c- |6 l3 }7 R- m& k. z( e# K: O5 R快快捉番
安妮小姐
/ i5 ]& F4 X; _$ ^妳隻 i cat 逃走了
9 J) b/ e& D( \# ?, u  r& K7 k- y快快捉番
/ i; m6 I. M9 n  Y% R  rman152 發表於 2011-10-10 21:44
" t% f; I% j! d% ?
I CAT 蘋果新產品?
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈
: W2 \# c% [8 s+ m1 `* g我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   $ J) ~6 K3 P! X% ]0 `8 q0 N

4 |- N% u+ B) a; v) L+ C6 w2 Q5 E! s) u
養貓知識大全' o: ^- b  R$ @; J
養貓知識
% q7 m/ H9 T2 k* _2 l- q1 [" p: r! s8 K0 k  w: O4 ^1 T& R
每當我打開家門,就可以看見牠端坐在門口等我回來。有時候,工作太忙而忘了抱抱牠,牠就會在我腳旁跟進跟出,發出抗議的叫聲,像在說:「喂,妳好像很久沒抱我囉……」但是,只要我將牠抱起 ...
1 x8 z6 t* ]1 Z5 n+ Fwahtung 發表於 2011-10-10 21:23
嘩, 師兄咁快開 吹貓thread 哈哈
) r9 F% |0 L8 U* ]7 D: \/ n7 O我家養一隻最長16年, 不過, 係我細個既時候了!   / B; [  y/ Z9 G+ ?8 M+ H3 W

5 K: _6 g! F3 b
1 y$ i( Y4 u# i, r7 e, h7 m, F  {
smallcat 發表於 2011-10-10 21:47

' q2 U0 w" a' i8 Q1 q& m! J有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
係wor, 哈哈, 似
+ S: [! ^, d9 k0 F1 e- D1 U) h- o% N* X8 F+ [# ]! @: a4 L* k/ l
有無睇到第三幅貓貓相,係咪好似你頭像的貓貓
2 T" _& R. \7 d$ U  i+ J! fwahtung 發表於 2011-10-10 21:49
係wor, 哈哈, 似 # F  t# y2 v( H7 i2 |- _: ^7 h/ o
/ t2 ]% o* Q! s7 a: }

# S; q9 [' h6 ]4 O6 Psmallcat 發表於 2011-10-10 21:51
8 |$ H+ E- u, D
所以我咪以為大眼仔都走咗嚟呢度囉
I CAT 蘋果新產品?
- l7 I6 W9 Y; `$ @( s! f- @wahtung 發表於 2011-10-10 21:46
4 B5 \- |4 Z1 H# m

/ h+ n8 O# I$ [% G; [+ q吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?; @* l3 a! [  I. ?

t0 s: [3 ~5 v2 w/ I同你幅相隻貓差不多
吓 ,你唔知靚女會員安妮小姐養隻貓 ,叫做 I cat 咩 ?+ x& ]0 |0 t3 _8 ^# S6 |5 r

( h& K2 ]* I: ]% h1 F1 {& b同你幅相隻貓差不多% |. U+ k3 _0 F( d9 ?! n8 I
man152 發表於 2011-10-10 21:59

4 C1 W/ O9 v( H1 w' |1 B哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀

本帖子中包含更多資源

x
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?   4 [& y# V1 _5 {+ |$ N0 ?$ N  `- l
! i* x6 P" m, v* O9 t
5 n/ p, m- ?) B& F
哦,走漏眼TIM 係咪呢隻貓呀
: O. {1 E8 G8 ]9 v" Q1 j, L0 Q! Kwahtung 發表於 2011-10-10 22:07
師兄, 你兩隻貓會唔會開片?  
# p7 x- N5 r4 s3 u6 p4 C6 U) b0 U) o* Y  G) `

& S: ]9 F- F+ C$ u; J6 o& h( M% Y9 X
* a% n  g$ {/ Qsmallcat 發表於 2011-10-10 22:10

* l& D  O! R  e# }細果隻成日蝦大果隻
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!?
0 K! y0 w& M9 n1 o哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊
0 Q* J+ Z: A9 w% x$ \- L
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!?
) N6 ]- s5 y$ ?/ ?哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...2 d4 s& C! A' L. N7 B# p
温sir 發表於 2011-10-10 22:18
! [) v+ X3 S1 t
温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦

本帖子中包含更多資源

x
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架?
) |  D! i/ g9 ~
- i6 p" R( s: ~, S+ ~/ a
' }/ t5 h0 ^; v' c0 Q: u% S
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!? # u; g; m6 d9 d* W
哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
0 |5 {) H9 E$ h( M1 e温sir 發表於 2011-10-10 22:18
兩隻貓通常有機會開小片
9 Y% J  H7 s, S: c! e: q5 ^" j: V* x0 i; ]$ C7 Z! R

" y0 p; D, m" m! ?0 M  p: b% z
細果隻成日蝦大果隻+ w- r) s$ ~! `6 p2 {8 ~  \
wahtung 發表於 2011-10-10 22:11
兩隻貓通常有機會開小片 6 n7 {2 D% b: q! K

+ t! X" l( ]. z. u7 V/ b6 |9 U- X) P# I: \: N* @+ p

; `, q; d4 g( L$ E8 P7 rsmallcat 發表於 2011-10-10 22:25
* t6 n9 s4 j6 F$ r- s) p* `& W4 X1 }
小小啦,推撞吓咁啫,無話楂刀攞棍
咦?吹貓水………吹水貓??會唔會講金絲貓!? . t/ Z2 t1 _5 l
哈哈~~~好!你地加油!如果講得好,有人支持,我開一版比你哋專講貓!哈哈……但首要條件係吸引到“安妮”入返嚟呢邊 ...
+ G- h$ y" }6 \0 d1 |温sir 發表於 2011-10-10 22:18
& R* ~4 g  C! {- m. \' P+ t+ J
哈哈 比你引到啦 好野 有貓貓專頁
温SIR,我已出動自己私家貓引〈安妮〉入嚟,希望得啦# X/ y$ Z, v$ N2 _9 [8 B% ^. |
wahtung 發表於 2011-10-10 22:21

) t, a- N7 h# ~" {嘩 好得意既大眼貓咪 佢叫咩名呀???
啊, 溫sir, 安妮大小姐 要有貓才入來架?
. n, l  ?1 ^; K) O/ j3 X, g& j, F$ a
; C9 H: g! y- L5 y9 p# {/ s
' g7 I# l6 m/ h% Q
smallcat 發表於 2011-10-10 22:24

( [! y+ @7 k5 d* r. j- A9 K我平時都有黎 但好小係度留言  
安妮小姐$ g* [" D) ?2 ^- y3 T
妳隻 i cat 逃走了$ t& j) J6 p4 Z* [; X  n' ~) x# F8 _# Y
快快捉番" h$ @* U6 x- y
man152 發表於 2011-10-10 21:44

1 F; n2 A- [! g( c0 T) ?0 C: p4 i
5 J" Q2 F9 H: N2 \6 @# d6 l, ?% B- D" Z4 Q( M+ E( S
) u. G7 N4 x! N. H

4 y9 g2 H& ~% S- L$ p0 k我隻i仔一直陪伴在我左右 佢不會走啦