破產聯盟

查看: 1322|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

頒令後 - 請假問題

我下星期二頒令... 但我應該頒令前會出糧... 如無意外我會拎哂d 錢出來先... 咁頒令後要去交文件... 因為唔想成日請假... 其實我好無在交文件同一日才去bank 做解凍戶口?... 會唔會太遲?... 定係其實要去交左文件先可以有解凍信?...
交文件 和 取 解凍信係兩回事,

約交文件可能係頒令後好多日,

取解凍信或開戶信可頒令日起可約主任進行.

想同一日請假係思想正確喇.
交文件 和 取 解凍信係兩回事,

約交文件可能係頒令後好多日,

取解凍信或開戶信可頒令日起可約主任進行.

想同一日請假係思想正確喇.
301 發表於 2010-1-26 16:41

係思想正確... 但睇你咁講... 似乎唔多可行咁噃... >.<
係思想正確... 但睇你咁講... 似乎唔多可行咁噃... >.
queenielamok 發表於 2010-1-26 17:00

Ha Ha 可行,可行.....
3# queenielamok

頒令後約主任取信及同時約同一天交文件,應該ok的,你有工作做,主任個邊應該好易講.交文件只要3天內有約時間就得.
頒令當天早上10時右左打去交文件的地方約時間,如果可以即時去交文件之後可以約主任拿解凍信應可銀行關可前攪掂!記住要打薄,我就係無打簿走幾轉!
頒令當天早上10時右左打去交文件的地方約時間,如果可以即時去交文件之後可以約主任拿解凍信應可銀行關可前攪掂!記住要打薄,我就係無打簿走幾轉! ...
maggie 發表於 2010-1-27 01:22

你意思係... 去銀行攪之前要打簿... 定係之後要打簿呀?... 唔明添...
頒令當天早上10時右左打去交文件的地方約時間,如果可以即時去交文件之後可以約主任拿解凍信應可銀行關可前攪掂!記住要打薄,我就係無打簿走幾轉! ...
maggie 發表於 2010-1-27 01:22

咁如果交文件果邊唔肯俾我即日交... 要再約... 咁我之後先去拎解凍信... 銀行應該唔會咁快取消我個戶口架?
咁如果交文件果邊唔肯俾我即日交... 要再約... 咁我之後先去拎解凍信... 銀行應該唔會咁快取消我個戶口架?
queenielamok 發表於 2010-1-27 09:11

其實大部份人都係一日內取解凍信及交文件...
我個時去金鐘取信再去屯門交文件都係請半日假就ok ,(因為公司好難請假)
如果你係用返之前戶口 ,主任好大幾會要你去打溥 ,因為佢要知道你戶口有幾多錢..
所以先去打溥比較安全...
其實大部份人都係一日內取解凍信及交文件...
我個時去金鐘取信再去屯門交文件都係請半日假就ok ,(因為公司好難請假)
如果你係用返之前戶口 ,主任好大幾會要你去打溥 ,因為佢要知道你戶口有幾多錢..
所以先去打溥比 ...
由零開始 發表於 2010-1-27 09:47

咁其實頒令當日唔洗等律師通知結果... 我朝早10點左右直接打去交文件果間野約左時間先都ok?...
頒令當日我未必即日請到假... 所以希望約之後一兩日上去... 如果約好佢呢邊... 咁再約主任同日拎埋解凍信... 再去埋bank搞解凍... 咁應該方便d...
我下星期就頒令... 但點解我仲未收到破署第一封信 (通知我交文件同埋主任資料)?... 希望唔會寄失啦...
咁其實頒令當日唔洗等律師通知結果... 我朝早10點左右直接打去交文件果間野約左時間先都ok?...
頒令當日我未必即日請到假... 所以希望約之後一兩日上去... 如果約好佢呢邊... 咁再約主任同日拎埋解凍信... 再去埋b ...
queenielamok 發表於 2010-1-27 11:10

其實你上庭個日已經可以約交文件 ,因為多數都成功頒令破產 ,
正式頒令後打比主任佢多數叫你第二日就可以上去取信
約交文件先比較好 ,因為間間唔同時間.
我下星期就頒令... 但點解我仲未收到破署第一封信 (通知我交文件同埋主任資料)?... 希望唔會寄失啦...
queenielamok 發表於 2010-1-27 11:13

下星期上庭 ,應該收到信
你去下邊網址打你個破產編號及年份 ,就知邊個主任跟 ,
如果星期五都未有信就打比主任問下啦 ..

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
13# 由零開始

oh... 唔該哂呀... 搵到個主任名啦... 呢幾日晚晚放工都睇下個信箱... 但都無信... 希望今晚可以收到信啦...  >.<
13# 由零開始

oh... 唔該哂呀... 搵到個主任名啦... 呢幾日晚晚放工都睇下個信箱... 但都無信... 希望今晚可以收到信啦...  >.
queenielamok 發表於 2010-1-27 11:28

祝你一切順利...
10# queenielamok

你都要確實你申破成功
10# queenielamok

你都要確實你申破成功
dopod123 發表於 2010-1-27 13:58

你意思係......... 等律師打俾我... 話我申破成功後... 先好打去約交文件?... 咁咪可能會好晏囉?
因為我交文件時那位收文件的先生好好人,叫我直接到金鐘找主任拿解凍信,還教我怎樣搭車去,好彩去到主任係到,但我見到有D人去到主任出咗去做嘢羅吾到信,所以最好打俾主任吓係吾係到,如果吾係白行!
17# queenielamok

你想頒令當日做呭所有野?你未正式頒令個主任都未必可以即日比信你啦.我記得我之前個主任同我講上破署交申請解户或開新户口信比佢,即時可出信比我,當然事前電話通知先.到時問你個主任出信想點做先啦,再約咗交文件.
因為律師叫我頒令日10-11時左右打比佢吓出咗令未,出咗令我就立即打電話約時間,佢話可以今日,我便嗱嗱聲去,因為之前已經影印好D文件準備好 ,釘好曬所以好快攪掂!