破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

信用咭

純是個人睇法....我強烈認為,今天港人破產原因,信用咭,絕對是頭號兇手
不過....也不否定,信用咭本身是有佢嘅存在價值,但一張起,兩張止。
又不過....諗深一層,信用咭又唔係咁衰嘅,衰嘅,只係為搶生意而濫發咭嘅銀行啫。
又再不過....信用咭嘅好與壞,相信好多人都明白,唔再喺度浪費唇舌嘞。
講講一啲關於信用咭嘅資料:
1951年,美國紐約市,信用咭首次面世,就係「大來信用証」,當時確係真正嘅尊貴身份象徵,只係發行200張,可以憑咭喺紐約市內27間指定嘅餐廳簽帳消費,審批非常非常嚴謹,身份無番咁上下顯赫,都唔可能擁有。
時至今日,審批制度簡直天壤之別,差不多每人都有幾張傍身。
好處係,可以先消費後比錢,出街唔需要帶大量現金。
壞處唔使講啦,係人都知,先使未來錢!稍一不謓,就會為你嘅財政帶嚟沉重負擔。
想當年如果我有份申請張大來...或者可以唔駛老破都唔定...
一野look架穿梭機返黎再折現即月錢搵錢(當時我有計)
可能發左都唔定(發夢中)

所以,信用卡係睇個人點運用
好似我咁卡com卡就必定屎得!
「大來信用証」,好似LOOK左後,每月一次過全數比哂~我以前個朋友申請過,唔知而家重係唔係?

我都係欠得太多咭數,先....
上網看到都冇用~個阿官話要証明信啊
阿官叫我補番d 強積金資料比佢~ 打極電話都冇聽,強積金公司.

咁有無上網睇吓呀?
D信用卡咩人都發~又唔洗工作証明~ 只要你有一張~
定力小d, 好快就look 爆~ look 爆左又要找辦法還.

有d人仲叻~ 辦理張卡時,填地址就填自己阿媽或朋友到,實際上,已經搬左成千年或個地址係假的,跟住比人追債,追上樓,阿媽或朋友同追數佬講呢個人好耐冇係出現過, 我之前做追數公司的文員仔,見唔小人都係咁,不過見佢地追到講哂粗口,都冇人還,就知~, 一山還有一山高,   我見工時係唔知個間係追數公司,

溫sir.阿官叫我補番d 強積金資料比佢~ 打極電話都冇聽,強積金公司.

我係高息魔鬼~~~~comm on by credit

引誘, 引誘~~come on 你來look 下我啦~ look左就有分~~look 左就有禮物
事情好難講啦。

信用咭喵只是 enabler (唔知點譯,環境因素?)。

個人的自制力是其中一個重要主因。

我覺得:香港是消費主義社會,傳媒、朋友都是鼓吹消費,人人買野不是需要是想要。這個才是最重要原因。
你都講得啱!
但也要考慮吓那些費盡心機、精心製造出來的"引誘",和它所"引誘"嘅對象目標。
那些"引誘"就如無形巨手,對象就是那些"初生之犢"。
試問有多少可以頂得住?
所以就須要我們來分享我們嘅經歷,讓接觸到嘅能有所了解呢啲"引誘"嘅後果。
始終牛唔飲水,點X得牛頭底喎.
無錯,濫發咭係原因,但都要遇著一群不善理財的人,才可以產生化學作用.