破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想入學了

入不敷支,想搞入學了,律師叫我查清楚所有欠債,請問各位師兄,係咪可以用環聯app查清楚我所有欠債記錄
1. 環聯網用信用卡比$280 即時有。 2. 親身上環聯鋪頭比$280拎
天意玩弄人心 發表於 13-9-2024 12:04
1. 環聯網用信用卡比$280 即時有。 2. 親身上環聯鋪頭比$280拎

我見佢個app 有得睇免費睇1 次,所以想問下各師兄有冇人用過
有,第一次係免費

其實係咪我呢個情況係咪正常,我星期三開始同朋友介紹的6c,傾我依家嘅狀況(傾電話),但最後收線前,我問佢幾時會上佢寫字樓填表,佢答我要差唔多月尾
Andy0831 發表於 14-9-2024 00:38
其實係咪我呢個情況係咪正常,我星期三開始同朋友介紹的6c,傾我依家嘅狀況(傾電話),但最後收線前,我問 ...

佢地律師樓太多生意唔得閒處理。 我果時一星期連傾連宣誓有臨number  
環聯有delay,最新債未必睇到,二三線同電話數亦未必有。
天意玩弄人心 發表於 14-9-2024 09:25
佢地律師樓太多生意唔得閒處理。 我果時一星期連傾連宣誓有臨number

係咪宣誓完有臨number ,2線財同銀行就會停追
有number, 即刻 fax / email  去各大債主。我經歷係 銀行即停,UB 繼續出信,仲寄埋去公司。 到頒令先停。
Crab 發表於 14-9-2024 11:43
有number, 即刻 fax / email  去各大債主。我經歷係 銀行即停,UB 繼續出信,仲寄埋去公司。 到頒令先停。 ...

其實我依家個情況都幾尷尬,因為我仲有兩間財務公司未找,佢地開始係咁打嚟追,要撐到月尾先搞到入學申請,唔知各位師兄有冇好似我咁嘅情況,應該點樣做,先停到財務公司,同埋各位有冇因為破產,最後搞到比公司炒
大家有冇咩建議
師兄 唔洗驚 定啲黎 現階段你爭嘅係咪得大財同銀行?如果無電話數/扣底 暫時都唔洗太驚 首先律師果度 正常係要等但都唔洗等咁耐 你拿拿聲搵三姓 佢幫你關始填好表 (會教哂你點寫低啲咩要準備乜野)交齊其實一個星期左右會約你上去宣誓 坊間有啲律師樓其實快嘅三兩日都做到(前提要交齊哂資料) 至於財仔過數呢啲佢地未有正令(如果係扣底聽聞有正令都照追),可以嘅你全部照聽 同佢吹下水拖住先唔好完全失蹤 拖到有正令就直接fax哂比佢地公司就正式完喇。如果公司同事有計傾嘅其實不坊同佢講 叫佢話你無做又好點都好 總好過一陣比人踢爆左先 加油啦師兄
Andy0831 發表於 14-9-2024 13:28
其實我依家個情況都幾尷尬,因為我仲有兩間財務公司未找,佢地開始係咁打嚟追,要撐到月尾先搞到入學申請 ...

二線要搞有正式令都會搞一排先停。 唔搞既比臨時number都唔會搞
天意玩弄人心 發表於 14-9-2024 22:35
二線要搞有正式令都會搞一排先停。 唔搞既比臨時number都唔會搞

Thx 師兄解答....
 樓主| 發表於 7 天前 | 只看該作者
MoneyZero 發表於 14-9-2024 22:08
師兄 唔洗驚 定啲黎 現階段你爭嘅係咪得大財同銀行?如果無電話數/扣底 暫時都唔洗太驚 首先律師果度 正常 ...

我都想轉,但屋企人唔想我轉(個6c係我屋企人好fd嘅朋友,fd 到上哂契個啲) ,頭先同我個舊同事傾完個電話(佢都係破過產嘅),原來一入學,要通知公司個財務,公司個文化係冇秘密,所以我已經有左最壞嘅打算,就係轉工,再再再諗深一層,入學呢4 年可以順便試下做其它工種都係一個人生經驗嚟喎(做左呢份工8 年冇升過職剩係會加人工留你)(人工又唔算高,仲要成日ot) 好就好在人事唔複雜,兄弟班
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
先唔該晒,咁多位回覆過我嘅師兄,亦祝各位事事順意,希望我可以順利入學,一步一步咁回到正路
發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
Andy0831 發表於 15-9-2024 00:09
我都想轉,但屋企人唔想我轉(個6c係我屋企人好fd嘅朋友,fd 到上哂契個啲) ,頭先同我個舊同事傾完個電 ...

你做邊行?
好似得金融行業 政府工 入左學先會通知公司
正常普通工 唔會有人通知你公司你入左學
 樓主| 發表於 7 天前 | 只看該作者
kikij 發表於 15-9-2024 21:26
你做邊行?
好似得金融行業 政府工 入左學先會通知公司
正常普通工 唔會有人通知你公司你入左學 ...

師兄我做寫字樓的,不過都唔緊要了,我做好心理準備,依家係反而擔心啲2線財追數,會嚇親家中兩老(不過我都同佢地講哂我會入學嘅事)不過我財務公司全部都係細數,希望佢地唔會為左小小錢,搞大佢
最緊要有同家姐講
kikij 發表於 15-9-2024 22:39
最緊要有同家姐講

最緊要有同家人講先岩
同埋 都預左財務公司會寄信or電話去公司追收搵你