破產聯盟

查看: 8595|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

卡數~

今日同朋友講電話講起卡數一筆清,破產, 和 IVA的問題.

三件事都是罪,大家不要為卡數 而打工本來你是有6000蚊人工,但為了你卡的MIN PAY要還5000蚊 最終 你每月只可用1000, 還要日日提心, 有人打來追數,有人拍門,有人跟蹤, 這都是你們自己做成,  因為我們要為自己做的事"罪"而負責,要反省.

我有一個朋友,本人得一張卡~LOOK到OVER LIMITED 跟住問惡死財務借錢,跟住第二個月發惡死財務同佢還左卡的債,佢又再LOOK, 到第三個月張卡又爆了, 跟住又問第二財務又借, 第二財務又為他第一張卡還債, 跟住見到張卡又有LIMTED又急唔住又LOOK過, 呢一個係一個病, 借下還下又借下佢的欠債數字,是一個天文數字, 聽到都恐怖,跟住要辦破產. 合共十幾間公司, 欠,十多萬.

我覺得 咪真的以為卡數一筆清真的為你 還卡,最終 ,都係唔好先洗 未來錢, 有幾多洗幾來.最終害死自己,同家人,
我同意~還完就剪咭可能無今日咁慘~
完全有同感呀~~~~~
我都有好有同感 !!! 所以我決定最終用破產嚟懲罰同改變我的理財方式 !!

回復 #2 bb_q_888 的帖子

今日咁慘??  唔會喇, 至少我地仲有個重新ge機會, 最重要就係從錯誤中學習, 唔好一錯再錯遮...
我就係由第一張卡開始搞到而家欠十幾萬!
終於頂唔到走上老破之路!
我就係由第一張卡開始搞到而家欠十幾萬!
終於頂唔到走上老破之路!
joyi28 發表於 2009-8-26 05:41

我都係... 一開始就look 咭... 之後就借私人貸款... look 下 借下 先發覺原來錢就越還越多... 但d 欠數無減過... 係永世都還唔清的長命債... 只有死路... 同破產兩條數揀... 我怕死... 所以揀破產...
我都有好有同感
我仲衰~ 淨係識look卡, 好似唔駛錢咁,
未去到爆晒d卡時問過卡數一筆清, 人地肯借, 但條件係要簽cut卡或cut到欠款額o既信比佢地, 所以就無借..
亦所以而家咪破o左...
不過可能結果都係一樣...
物質有耗盡之時..經驗方法的精神是一輩子無窮盡..多謝樓主...
大家不要為卡數 而打工本來你是有6000蚊人工,但為了你卡的MIN PAY要還5000蚊 最終 你每月只可用1000

totally agree, i had this life over 5 yrs, very depressed
2# bb_q_888

唉!!!
完全同意
點解知道冇能力還錢, 都要繼續碌卡 ?

我試過一個月, 碌左30蚊, 用銀行轉賑比卡數, 卡銀行直情吾收住錢tim....
我都係一樣啦,情況差不多....