破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想舉手,求指教

衰死蠢中咗刷單騙案,喺9月尾至10月頭借但已經還唔到⋯請問係咪只有舉手依條路?屋企、朋友都幫唔到⋯

做緊經agent請嘅銀行合約工,人工24k未扣mpf
單身、32歲、同屋企住⋯爸有做嘢、媽冇做啱啱60歲

本金未計息80幾萬:

兄弟:loan 8萬;還左1期
Mxx : loan 31萬 + 信用卡套現 10萬;還左2期min pay
天x:loan 10萬;還左1期
花x : 信用卡套現 3萬4;還左1期min pay
恒x : 信用卡套現 9萬;還左1期全數、1期min pay
渣x:loan 7萬;已供2期 + 信用卡數約5萬;還左1期min pay、欠1期(啱啱過期)

啱啱今日7號出糧,有啲數會係8號、15號要找⋯如果入學係咪唔應該找數反而留返啲錢傍身直接舉手?
已經唔知點算好⋯求指點????謝謝
破就一了百了,唔破就即係做iva/drp,供款隨時佔人工5成仲要十年八年。你只係合約工,又唔係鐵飯碗,收入無保證不如早d入學算。
已經報左警有口供紙,諗過盡供左三期先破但真係搞唔掂⋯
睇返合約破左之後都會俾人炒,咁我係應該即刻遞信再舉手嗎?同埋因為8號條數係autopay,應該即刻㩒晒啲錢出嚟先嗎?另外想問埋我本身有幾萬asia miles積分,如果依家用嚟換超市禮券嗰啲有冇問題㗎?謝謝
new99 發表於 7-12-2023 09:24
睇返合約破左之後都會俾人炒,咁我係應該即刻遞信再舉手嗎?同埋因為8號條數係autopay,應該即刻㩒晒啲錢出嚟 ...

分應該唔怕
刷單好舊既橋黎,咁都中..
希望拉到人,追到錢啦
唔係鐵飯碗就無謂辛苦自己
除非你好鐘意份工,就睇下點樣拖長還,都要好多年

你破產有機會就做唔到銀行工,到時你要轉行你應該搵過第二份工先入學會比較好⋯⋯
出糧攞曬錢出嚟先,唔好再還留返個錢,返住而家份工先,同時搵新工
我只係普通call center cs工,唔一定做銀行嘅⋯
多謝大家指點????會盡快入學同時搵工