破產聯盟

查看: 1849|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

是否成功解破

7月份已成功取了不反對通知書,亦到高院取了解破證明書,其實係咪已經係重新做人了?我爬文見到有師兄講分手信,這個是什麼一回事?
係,重新咗,分手信=解除受託人職務信(你唔再係破產人士,而佢都唔再係你個受託人,大家無關係了),好似唔係間間受託人都會出,收唔收到都無影響
Anmi2019 發表於 12-11-2021 15:57
係,重新咗,分手信=解除受託人職務信(你唔再係破產人士,而佢都唔再係你個受託人,大家無關係了),好似唔 ...

師兄,想問一下,封分手信係咪即係”notice of intention to apply for release”,我剛收到呢封野,唔清楚做咩
chokiu 發表於 18-11-2021 08:59
師兄,想問一下,封分手信係咪即係”notice of intention to apply for release”,我剛收到呢封野,唔清 ...

呢封係受托人向債權人提出解除受托人職務的通知, 二十一天期限給債權人確定不反對, 就自動解除相關職務.亦即是說外判不再是你破產案受托人了.
整封信和收支附表,你都只需要知字, 沒有甚麼事要做.
破產討論區有個帖 #有冇人知咩係creditors of intention to apply for release http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... page=1&mobile=2 有興趣可以去爬文
根據 閣下電郵提供之資料,破產之相關公眾記錄已於8年後清除(即: 2021年6月18日後) ,破產前之欠款記錄將於解除破產日起計5年後於資料庫中清除 (即: 2022年6月18日後) 。
點解你有寫埋日期嘅
1)      The Petition record will be removed from our database after 8 years (i.e. after 2021); 2)      The write off account(s) information which before the Petition record will be removed after 5 years from the date of bankruptcy discharge (i.e. after 2022).
我遲你3星期
KK1010 發表於 4-12-2021 21:08
我遲你3星期

都差吾幾多
明天就去外判攞信,25/11 交埋最後報表,今日通知我攞得信,終於畢業了
咁又 4 年。公起晒。
Kaman2417 發表於 6-12-2021 17:53
明天就去外判攞信,25/11 交埋最後報表,今日通知我攞得信,終於畢業了

仲有五年捱呀
Kaman2417 發表於 6-12-2021 17:53

恭喜呀