破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

保險問題

我破緊產 屋企人想幫我買份無儲蓄成份的保險, 由屋企人供, 咁得唔得?
屋企人做持保人, 屋企人負責供款, 受保人係你, 受益人記住係屋企人, 就無問題.
謝謝, 咁我使唔使上報番比破處主任聽? (不過我主任搵唔到好耐, 有肺炎開始放假, 放到我搵佢唔到... 就無再搵佢...)
king262 發表於 17-6-2021 19:45
謝謝, 咁我使唔使上報番比破處主任聽? (不過我主任搵唔到好耐, 有肺炎開始放假, 放到我搵佢唔到... 就無再 ...

不需要報, 因為與你收入/開支, 原全無關係.
另外想請教, 家私個堆都用左有廿年, 開始老化同爛, 其實係咪可以換, 再按單claim番?
普通做個身體檢查, 想睇下有冇暗病, 可唔可以打針, 再按單claim番?

定又係咩都要問主任? (生活費係無批個, 我有打去問個, 唔係負責個個話等主任搵我個陣再交錢咁, 衰在唔記得碌佢音)
king262 發表於 17-6-2021 19:51
另外想請教, 家私個堆都用左有廿年, 開始老化同爛, 其實係咪可以換, 再按單claim番?
普通做個身體檢查, 想 ...

[家私個堆都用左有廿年, 開始老化同爛, 其實係咪可以換, 再按單claim番? ]

視乎你用邊項支出, 比如當係雜費支出, 總支出不過全年生活費, 不需要申請. 就當係你其餘支出節省來去買家私.
但如果, 你想把買家私這個支出, 加埋入去總支出, 超出你全年生活費, 咁就要申請啦. 最好係買之前申請左先.批你先買. 不然, 先斬後奏有時會出反效果.

普通身體檢查, 評估打針, 政府來緊會有這措施協助, 你可以去門診登記.