破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入紙後仍被二線財仔追數

有野請教:本人剛3月18日入紙,排到6月高院開庭.現已通知各銀行.財仔(安記.大X.會俊)過去2日唯獨收到會俊電話狂追數,話打俾我家人及公司,話上門同叫我執包袱,威脅一輪後同我講攤長期數還$,
想請教(1)上述情況我怎麼辦?我吾想家人擔心及俾公司知
         (2)如我同意財仔要求,供2期,6月領取正式破產令後吾還$,甘得吾得,會俊會吾會再追數
急!!!

呢個情況好尷尬,如果係我,我會扮嘢打去佢公司問點解申破左仲要還錢
黃色月亮 發表於 20-3-2020 19:53
呢個情況好尷尬,如果係我,我會扮嘢打去佢公司問點解申破左仲要還錢

佢話你入左紙,未批啫,你吾還,仲有2個月煩你
未頒令,佢哋有權追。同學,你無同家人講入學,可唔可喺佢哋電話裝小熊,唔喺電話簿嘅號碼飛哂去
Anmi2019 發表於 20-3-2020 20:14
未頒令,佢哋有權追。同學,你無同家人講入學,可唔可喺佢哋電話裝小熊,唔喺電話簿嘅號碼飛哂去 ...

我係你唔會還,留噃d錢。
同家人坦白講入咗學,因為之後破署會有信寄去你屋企,到時咪又係要解釋。而有家人一齊面對,點都好d。
公司邊個接電話,熟唔熟,可唔可以話有其他人搵你,話你無做好耐。
其實有No唔係-定要暫停追數?法律上可以?
二線追到你瘦。有啲頒令左都會追。你唔好還 留返啲錢用好過。你還左一蚊比佢 佢追得仲落力。
二線頒左令都可能煩多你一至兩星期,其實你宣誓左,就已經唔可以還錢,啲2缐知你有錢還,佢再會追。留返啲錢比自己用啦。
skyyin 發表於 20-3-2020 20:04
佢話你入左紙,未批啫,你吾還,仲有2個月煩你

樓主先唔好理佢煩唔煩,目前你既然申請左入學就下定決心唔好還,等到入學由官/外判代表你去還
就算你還到一兩期之後入左學,佢地都係照追一排至收手,玩下手因你還多一兩期又唔還,佢地更以為你係有錢唔還,可能追得仲狠