破產聯盟

查看: 26059|回復: 826
打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

我欠很行90萬二線財仔 40萬 共30間財仔

呢幾年已經向屋企人 親戚 朋友 借盡左 我諗好多人都經歷過 而家除左破之外 已經無哂方法 份工又比d 財仔攪到無左(搵緊新工 有d回音了)....主要有部份已經交左去收數

有幾點我追完post 想了解多d
1 申請到有令前個零月 收數會有好強烈行動 上門9叫 貼街招 (可能玩紅油 aa膠 封匙洞等) 仲有其他??另外紅油 aa膠 可以點處理 我住公屋的
2 由宣誓個刻起 suppose 就唔可以還錢 咁我個電話應該會響到痴線(因為對佢地黎講no cost ) 當然我屋企人 親人 朋友都會 咁好影響工作 洗唔洗聽哂
3 同埋好多間財仔都有簽拎錢後6個月內唔可以破 咁佢地會告我 其實我有少少心理準備 要入去坐 但起碼 唔洗日日追數咁頭痕
4 破產令4年完結後 當好順利咁計先啦 我聽過其實2,3線財你會keep住追 咁計哂呢4年咪好貴息 有無師兄指點下?

推薦
老實講,D收數搞到我地D債仔冇人冇物,六親不認,公司又炒,最後佢地都係一毫子地收唔到,因為已經冇晒方法比錢佢
回復 支持 1 反對 0

真心講,其實最難過,系屋企人個關
律師講就算2, 3線都有監管.
有乜野上警處, 去金管局投訴佢地連牌都冇埋.
所以最多都系不停電話, 寄信之類.
冇路可行 發表於 26-12-2019 04:59
真心講,其實最難過,系屋企人個關

當我每欠覆賭 欠債愈來愈高個陣 屋企人已經好失望 幫又幫到成家人都無哂錢 重要係解決問題同決心戒賭
PhoebeFu 發表於 26-12-2019 08:01
律師講就算2, 3線都有監管.
有乜野上警處, 去金管局投訴佢地連牌都冇埋.
所以最多都系不停電話, 寄信之類. ...

我已經預佢地會上門 或者係樓下等我 咁我洗唔洗暫時搬走
不過而家最大問題係 已經無哂錢 要問屋企人拎錢攪破產
CHwill 發表於 26-12-2019 10:03
我已經預佢地會上門 或者係樓下等我 咁我洗唔洗暫時搬走
不過而家最大問題係 已經無哂錢 要問屋企人拎錢 ...

你不停同佢地講冇就得.
律師同講, 千奇唔好應承佢地D乜, 否則會捉住呢點黎煩你.
CHwill 發表於 26-12-2019 10:01
當我每欠覆賭 欠債愈來愈高個陣 屋企人已經好失望 幫又幫到成家人都無哂錢 重要係解決問題同決心戒賭 ...

你賭波 輸甘多?
唯一 發表於 26-12-2019 13:11
你賭波 輸甘多?

係呀 愈賭愈大 屋企老人家而家日日怕有人上門 係屋企都安心唔到 電話學師兄講block 左未set個d人
唉 連累埋屋企人親戚 真係好衰仔
上網睇話咩因賭博 而破產會比人告 真係低死
點樣可以借到百幾萬咁多
之前份工高薪厚職 借得好鬆手 結果先死 我見好多師兄最後都會換工 搵份無咁chur 的
有住畢業師兄講下 完左破產今係咪都要人間蒸發 咩都唔申請得 因為2 3 線會搵到你 追返以前d數 連息咁點還 破完仲慘過唔破
1. 無得驚咁多,喺門口裝隻眼字,有咩事報警都有証據。
2. 自己電話號碼改到就改,改唔到,唔識來電就飛哂留言。另通知定有關親戚朋友/咨詢人,收到電話扮話打錯/唔識你,收線,千其唔好多口, 棧講多錯多!
3. 告唔告無人知,但你借時唔係有心借完即破,好難告得入。
4. 申破時填哂債權人資料同欠款,頒令後破署會同佢哋對數,之後無得再追(法律上嘅保障)。
而破署會將4年內收到每月上繳嘅錢(收入扣除已批生活費)作總結,扣除破署/外判相關費用,餘下會按債權人佔債務比例退還俾佢哋。

樓主,你未有工返,搵齊下列資料自己去舉手啦,費用9千幾,點都平過律師(約萬4),半日就搞點又有埋no.

1. 債權人資料(名,地址,戶口號碼,欠債款項)
2. 銀行戶口
3. 強積金資料
4. 其他財產資料(如有)

補充內容 (27-12-2019 02:14):
入去睇吓點教自己舉手 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
補充,自己上庭頒令,有咩資料錯漏,最多延遲1個星期先頒令。如搵律師,上去填表個零中,之後等幾日先叫你上去宣誓,再要等幾日等佢搵人去入紙拎no,前後快嘅個零星期搞哂,慢嘅可能要2,3個星期
我已fax哂所有公司了,等追,希望事情快D過,2020重新開始
Anmi2019 發表於 27-12-2019 01:22
1. 無得驚咁多,喺門口裝隻眼字,有咩事報警都有証據。
2. 自己電話號碼改到就改,改唔到,唔識來電就飛哂 ...

唔該哂師兄 頭先打左比6c 話要成個星期先做到入紙 我都比人追死左啦 愈遲做比人攪得愈耐....
不過想問下宣誓個部份幾時做?同埋條link 睇唔到....
小小豬豬 發表於 27-12-2019 12:11
我已fax哂所有公司了,等追,希望事情快D過,2020重新開始

希望你可以挨得過 同時update 下我地2,3線有咩行動...
CHwill 發表於 27-12-2019 19:09
唔該哂師兄 頭先打左比6c 話要成個星期先做到入紙 我都比人追死左啦 愈遲做比人攪得愈耐....
不過想問下 ...

自己舉手填完表俾埋錢,之後有職員教你行去邊度宣誓
你可以係本網面,《聯盟討論區》下面嘅《破產需知》,喺《破產需知》旁邊有個下箭咀,㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 喺《申請破產》內有個post 叫《會員破產流程》
Anmi2019 發表於 27-12-2019 19:48
自己舉手填完表俾埋錢,之後有職員教你行去邊度宣誓

呢個weekend 點都要借到9000 返黎做破 如果唔係要等我搵到9000先去 我就pk
我搵到自己申請個post 咪話即日有臨時令個no. 係咪要自去fax 比全部銀行 2,3線財仔?

係,拎到破產檔案編號(no. )就自己fax(有紅色印果頁)俾所有債權人/親身拎去,叫佢自己影印留低。