破產聯盟

查看: 2941|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

捱完四年,可以過回正常生活

我原本2017年10月便已經到四年,外判左比王+石,呢間真係極品嚟,相信好多師兄師姐都有同感,我同佢捉捉周旋左一年半,到今年5,6月到先終於可以攞到不反對通知書,之前循規蹈矩做足晒所有嘢,一樣都是臨完結之前半年被凍結銀行戶口,之後又說欠他多少數目,那4年內,我每個月也有過數,之後把糧單和資料fax給他們,交足4年年報,年終雙糧也交足,最失敗都係,那四年內我有加過人工,通知過他們,但他們又沒有回復,那些加了的我沒有上繳,便被他們針對這一點,所以結果被他們玩足一年半才能正式完結,無論怎樣也好,感謝這裏的師兄師姐陪我度過了四年,回來說一聲多謝而已,未完結的,祝大家也能順利過渡
恭喜!!祝你日後生活美好^^
恭喜恭喜。。。近排好多人都畢業啦!
黃+石又錯唔晒, 但應該早點同破產人講.
記得曾有師兄話過呢間差唔多夠期先會再拎返你file黎睇,
臨完結之前半年被凍結銀行戶口?
有D咁既野?
我下年5月31到期,係咪就快俾凍結戶口?
terrywong91 發表於 23-12-2019 22:24
臨完結之前半年被凍結銀行戶口?
有D咁既野?
我下年5月31到期,係咪就快俾凍結戶口? ...

Freeze戶口通常發生喺呢幾年嚟欠上繳或文件嘅情況,,,如果做足哂正常都唔會特登攪你
恭喜畢業,經歷波折後會否極泰來
PhoebeFu 發表於 23-12-2019 20:08
黃+石又錯唔晒, 但應該早點同破產人講.

表面就係沒有錯,但似係有心拖住D破產人仕。
dannykkkccc 發表於 24-12-2019 08:26
表面就係沒有錯,但似係有心拖住D破產人仕。

外判收左破產署做野, 就算延長破產令多4年, 外判都唔會多一分錢.
因破產署比外判的費用只包頭4年, 應該拖破產人都冇用.
據我所知,外判,他們拿回來的案件,能夠從破產人身上拿取越多,他們便能分得越多,他們凍結戶口的原意,就是要我們每個月上去拿取生活費,多餘的便留在戶口,到你戶口有足夠的金額還他的欠款時,他們便會一次過拿取,之後才會發出不反對通知書,我申請破產時,總數欠30萬,到我最後能解除破產時,還款總額也差不多是30萬
chunkwongs 發表於 24-12-2019 18:56
據我所知,外判,他們拿回來的案件,能夠從破產人身上拿取越多,他們便能分得越多,他們凍結戶口的原意,就 ...

咁都要計過晒生活費, 有剩先要還.
chunkwongs 發表於 24-12-2019 18:56
據我所知,外判,他們拿回來的案件,能夠從破產人身上拿取越多,他們便能分得越多,他們凍結戶口的原意,就 ...

對,我哋嘅上繳部分係佢哋人工,
我入學時結欠20幾萬,,
到現在2月畢業也上繳左差唔多8成。。。
雖然係咁,捱4年總比每個月左度右度好。
如果係咁既你都搞左6年先拎到不反對通知書, 咁我不如一蚊都唔上交,8年後佛系解破算數啦!仲好
siulam867 發表於 25-12-2019 02:20
如果係咁既你都搞左6年先拎到不反對通知書, 咁我不如一蚊都唔上交,8年後佛系解破算數啦!仲好 ...

咁又唔係咁講啦,
乜都唔交唔做,對方有權告你不合作,
有工返嘅就凍結戶口什至通知公司直接由他們出糧俾你,又或者要上庭加監再供
爬文知道有d師兄師姐要半年或以上先拎得不反對通知書,
其實入學都係俾多個機會自己重生,既然入咗嚟就做好責任完成4年吧~
siulam867 發表於 25-12-2019 02:20
如果係咁既你都搞左6年先拎到不反對通知書, 咁我不如一蚊都唔上交,8年後佛系解破算數啦!仲好 ...

咪諗縮數嘞,的起心肝搵份工,積累工作經驗他日上位做高級d既工啦
凍結户口係代接只入冇出?凍結户口公司會唔會知
coey1314 發表於 28-12-2019 09:42
凍結户口係代接只入冇出?凍結户口公司會唔會知

每間銀行做法唔同,
如果公司入唔到錢,因私隱問題,一般都唔會話俾公司知你破產,通常都係話戶口有問題

C兄當時人工幾多..上繳幾多...因為我6/12都係判左比石仔