破產聯盟

查看: 2338|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

債權人會議

本人巳破了產  破產處已枇了生活費及每月還款 昨天收到債權人會儀 七月尾要出席 好想知點解要開 同開個時會影響我什麼?
你睇番舊文及破產須知先啦.

一般來講,不外乎壓榨你的生活費上限,尤其是你人工有番咁上下多.如果你覺得吾夠,你唯有據理力爭.
証明有人眼紅你人工,

交生活費比例少啰.

破署傾咗生活費..債權人又再捉去傾?
咁如果我係債權人到已經傾好生活費....
債權人會唔會得閒無事..年年捉我上去傾一次架? 好煩
抑或係傾咗一次..4年內都唔會再搵你?
我下個禮拜去傾...我個代辦話傾生活費d人講野會好難聽..頂..
而家又擔心又驚...
如果係該用就用,有單有據,據理力爭,駛乜驚。問題係要事前準備功夫做足

回復 #4 可樂 的帖子

只需要傾一次,跟住依4年你就用佢批既生活費做準則了,不過依4年如果你收入又改變要再傾過就例外.

放心啦,點難聽說話只係聽一次姐,咪當佢發X瘋囉,況且又吾係每間律師行都係咁.
老柴...我已知的預備功夫都做足...希望可以過到關...
我個代辦話周x蘭律師樓d人..會同人玩心理戰的..

roy..我都明..只係怕..我寸咀佢唔放過我..我冧..佢又咬住我唔放
我都唔知用咩態度對佢好..仲慘過見工
原帖由 可樂 於 2009-7-18 21:40 發表

roy..我都明..只係怕..我寸咀佢唔放過我..我冧..佢又咬住我唔放
我都唔知用咩態度對佢好..仲慘過見工 ...

睇黎要扮死羊先正可以過到關.
原帖由 可樂 於 2009-7-18 21:40 發表

我都唔知用咩態度對佢好..仲慘過見工 ...

其實你都有心理準備比佢壓,如果佢壓得低過你個下限,咪同佢開火囉,但一定要有道理。

你之前破署批出的生活費滿不滿意 ? 我哋當年的生活費好d,而家d債主見個個都好似破咗產就唔駛還咁既款,實要趕盡殺絕
老柴..我都未同破署傾生活費..就已經比債權人捉咗去開會
下個禮拜就約咗上去傾生活費...
我想問係咪債權人同我傾咗生活費..破署就唔會再搵我架?
講好咗生活費就己成定局,而破署會唔再搵你係另一個問題

回復 #11 可樂 的帖子

你個case係外判,依4年都係跟外判公司,破署唔會揾你,你有乜野要求,同外判公司傾就可以.
各位大哥我想問下我單野是外判定直屬破產處呢?兩者分別?見債權人有什麼準備?

回復 #14 ronald3872 的帖子

去破產需知睇下啦.