破產聯盟

查看: 5667|回復: 187

準備入學,有少少嘢想問

前日去咗律師行到搞入學,但有好多證明明文件要後補,最麻煩嘅早幾個月前我取消咗份保險,保險嗰邊畀咗張支票我,律師嗰邊話要我向銀行拎返個詳盡嘅銀行紀錄同埋解釋返張支票嘅錢用咗係邊,問銀行拎紀錄一般要等一兩個星期,到時先夠資料搞入學,咁成件事咪要推到五、六月先成事?差唔多兩個月時間,我都唔知我頂唔頂得順班收數佬.........有無師兄教吓路.......
你去打簿/上網下載噃戶口記錄咪得囉
Anmi2019 發表於 28-4-2019 03:49

幾個月未必睇到及打薄都未必有
睇你爭銀行/正規財務,依d收到呈請編號,佢地無任何電話、訊息打擾!其他就唔敢包! 你都要預六月先可以完結整件事!
記住爭幾多間都要報晒出尼,報漏係自己蝕底
樓主可唔可以自己入紙,攞左number頂住先,到時當文件唔齊再後補,最多廷遲頒令。
其實睇返係九月取消保單,咁仲要唔要再去解釋呢,如果唔使嘅就可以快啲
另外,律師樓方面叫我去申請戶口,因為我唔打算做解凍戶口,本身HSBX出糧,律師話就算畀錢解凍都未解凍到,但其實我無欠HSBX錢,做解凍機會高唔高?如要開新戶開永O定創X會快啲同方便啲月
Anmi2019 發表於 28-4-2019 03:49

無簿仔呀,上網睇銀行紀錄得個總數,無詳細record.....
Sassbearbear 發表於 28-4-2019 05:10
睇你爭銀行/正規財務,依d收到呈請編號,佢地無任何電話、訊息打擾!其他就唔敢包! 你都要預六月先可以完結 ...

K 現金算唔算 正規?
Ux 應該係一 線掛?
Sassbearbear 發表於 28-4-2019 05:11
記住爭幾多間都要報晒出尼,報漏係自己蝕底

收到!其實我得幾間,只係條數大
好煩2019 發表於 28-4-2019 10:20
樓主可唔可以自己入紙,攞左number頂住先,到時當文件唔齊再後補,最多廷遲頒令。 ...

律師嗰邊俾哂錢,叫律師交咗先得唔得?
你可以試吓叫,但佢都要求得你俾埋銀行資料先,睇怕佢唔會幫你交咗先。
因判令後有1份初步訊問表要填,裏面都有保險同強積金資料要填,所以你遲早都要解釋退保d錢用咗去邊,佢驚你收埋d錢。我有份保險4年前退咗,佢都要我解釋。
Anmi2019 發表於 28-4-2019 14:36
因判令後有1份初步訊問表要填,裏面都有保險同強積金資料要填,所以你遲早都要解釋退保d錢用咗去邊,佢驚你 ...

明白!咁即係要去HSBX排隊再等佢寄份野黎先得......
爬文見有師兄開永O,其實你判令後,可以拎埋工作証明搵主任拎解凍信開噃獅子銀行。
Ironman 發表於 28-4-2019 14:43
明白!咁即係要去HSBX排隊再等佢寄份野黎先得......

有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任/外判須要提供,到時唔駛行多次。
Anmi2019 發表於 28-4-2019 15:11
有師兄講過佢喺獅子出糧,可以免費印噃月結單。你問吓銀行可唔可以順便印埋近依3至6個月,因判領後見主任 ...

感激,多謝提醒
你張票銀碼愈大愈多野問。
欠一百萬 發表於 28-4-2019 16:00
你張票銀碼愈大愈多野問。

其實得3萬幾....應該唔算多啦