破產聯盟

查看: 8656|回復: 62

2月1日起接受派4000元申請

師兄姐 你們會申請嗎?
定與其99%嘔返出來 唔申請由佢?

https://www.jobmarket.com.hk/bas ... 5WxTtgV2SX4xmp9lSt4
唔申請一定一毫子都無得落袋,申請就有機會有部份甚至全部有得落袋;再講,你原本就有責任要還責,唔申都係益政府利益輸送;我結論係申請無壞,係花少少時間。
利申:小弟已破,無業,一定申
BigCannon_69 發表於 12-1-2019 04:05
唔申請一定一毫子都無得落袋,申請就有機會有部份甚至全部有得落袋;再講,你原本就有責任要還責,唔申都係 ...

我都係無業,我都申請!
Sassbearbear 發表於 12-1-2019 19:49
我都係無業,我都申請!

申請咗都要嘔返出黎
cl475867 發表於 12-1-2019 19:53
申請咗都要嘔返出黎

其實我一直唔明白 失業後 ,點解呢4000元要上繳!
破產,就我理解,收入(人工+借貸+資助+其他)- 支出(所批)=上繳數
由於借貸+資助係 破產者可控。
邊日我拎左4k , 邊個月我就唔問人借/資助咁多錢
外判根本無理據逼我問人借貸或資助

拎4000我會申請左先,我失業,去申請到時d錢係我都未定,多一蚊得一蚊,何況係4000
我就不申請了
flypig 發表於 12-1-2019 21:21
其實我一直唔明白 失業後 ,點解呢4000元要上繳!
破產,就我理解,收入(人工+借貸+資助+其他)- 支出( ...

以我的理解系甘:
1你失業但都一定會有開支,你失業的開支系資助人幫你包左
2呢4000元系他地的眼中就系你意外之財,額外收入
3如果你有 工作都系意外之財
但系破產者可以甘睇:
1我失業呢四千元應該算系收入一部份,應該扣除呢四千元生活費之后來計
2雖然破產失業有人資助,但系有呢四千元就可以減輕資助人的資助壓力,理應算我個人正常收入

但系點都好,呢D唔到得我地念,如果破產者拿左應該話比主任聽,等主任發落呢筆錢點處理,一覺唔覺意
你吞左比他地知道,就會話你隱瞞收入,分分鐘加你期,大家可以誠懇的等主任商量,睇下可不可以爭取留番D。= =不過我呢個情況我末試過,因為我破產年度剛好政府沒派過錢,都系破完產政府先話有錢派。
唔好提果4千蚊啦!拎著我估仲麻Q 烦!
wvovw 發表於 14-1-2019 14:43
以我的理解系甘:
2呢4000元系他地的眼中就系你 ...

隱暪一定唔博.
但派$4000,唔係得 外判知,係人都知.
所以 你親人醒你又好,借貸又好,唔係你可以決定.
親人的錢,一日佢唔俾,都唔係入我袋.
無人,包括 破署同外判,可以強逼親人俾舊錢你.

如果親人事必俾一舊錢你,個D 就係收入,同人工分別不大.
另一個問題,唔係只有一個親人醒舊錢,可能今個月我問A 拎,
下個月求阿B, 亦有可能 下下個月無人借錢俾我.

所以,如果無收入之下,外判老點一定要我嘔4K,
我就認為佢老點,一定唔制.叫佢法庭見!!!
因為佢唔可以 肯定 親朋老奉 醒舊錢我架!!!
特登打去外判乞又唔係咁想,但有$唔拎又好柒咁。。。
想問一下,知唔知申請咗大約幾耐先過舅3的
wvovw 發表於 14-1-2019 14:43
以我的理解系甘:
2呢4000元系他地的眼中就系你 ...

但是資助人不一定是定額資助的,當你拿了該$4000,資助人就在那個月可資助少有$4000了,或全年資助少$4000
BigCannon_69 發表於 17-1-2019 03:25
但是資助人不一定是定額資助的,當你拿了該$4000,資助人就在那個月可資助少有$4000了,或全年資助少$400 ...

我同你諗法一樣,我無業,係另一半資助我日常開支,所以我會照攞,填年報咪寫有一個月開支係用左依$4000!
Sassbearbear 發表於 12-1-2019 19:49
我都係無業,我都申請!

我都失業,師兄你一直無業?
keung410913 發表於 18-1-2019 00:29
我都失業,師兄你一直無業?

一直無業
咁其實外判係會寄信叫我地上繳呢4000(即係好似年尾寄信黎提上繳雙糧咁),定諗住我地拎完會自動波上繳呢?
每人睇法唔同,有人會話拎咗4000,再同外判申請返多少;我就肯定唔申請,手續麻煩,仲要上繳,無 謂
所有東西都是外判话物就物,工资又叫收入,双糧又叫收入。花红又叫收入,獎金又叫收入。你唔工作那來收入,都是一個名稱的叫法。不超生活費,為什麼要交上。