破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費問題

本人上月23號頒令了,亦交了文件給信中的會計公司,想問幾時會傾生活費

是要我主動找他們,還是等他們聯絡,因我有工作,戶口已找破產處的人順利開左

咁未傾生活費前,我份糧是否可以全部拿來用???

另外,我有個老婆係內地,一星期要返深圳屋企幾次的,

其實我要通知誰??會計公司的人還是破產處的人??

另外我有架爛車申請破產時報左$4000,放左係朋友車場,但是現在當都無人要,重要比toll 車費

咁可以怎樣解決??

請求各ching 幫助
我講過好多次,如果你未傾生活費,就吾好咁老定可以諗住成份糧攞晒來用.

就算你係跟番當初入紙時所填的開支數目來實行你現今的開支,都係吾好咁老定,因為依家d外判會鍊得好緊.

我都講過好多次的是如果你有多餘錢,就擺係我床下底,及平時儲起日常購物單據,和銀行戶口吾好留咁多錢.
架錢七可以劏咗佢,叫人來收車應該唔收拖車費。但最緊要即時取回劏車紙,同埋到時要去運輸署核實是否已經真係劏咗。

完事後報告給有關單位及付上劏車紙便可。
可以當零件賣給車房嗎??如果這樣要提供甚麼
有車房肯收你的車嗎 ? 無用架,就算你賣到錢,都要用來派債用,何必呢 ?

其實你有無收到指令,要你處理架車 ?

就係無指令,點處理,頒令咁耐到無人聯絡過我,

生活費,出境問題到0唔支6通知邊個
你要好好與破署溝通
怎樣溝通,和給開戶信那個人嗎
我都唔知點答你,因你有好多問題都未解決及唔知幾時解決,你可以先問問開戶個位大佬。