破產聯盟

查看: 2607|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

好煩惱

大家好,我朋友份工依加無左,依加出哂事,本來都好地地,就黎望見家鄉,但依加無左份工,無哂收入,而我相信佢再即刻再搵過份工都已經還吾起,仲有一個都幾大既問題,就係axon起上個月攞左一萬,一期都未找,而佢填工作個到,係填舊公司,佢驚一期都未還又比axon知道佢填舊公司,告佢詐騙同埋使用虛假文書,佢有個朋友,仲係舊公司做佢幫佢咗份糧單,ub個到又岩岩續借左,又係一期都未找,信用卡又撳哂出黎,有幾張找左一期min pay,有一張又係未找!仲有間二線財務,信T@T,佢驚麻煩搞到身邊人,諗緊點算如果破產的話,因為間二線仲有兩期就找完!所以驚舉手之後會比人告同搞到屋企。

推薦
chanwingsing925 發表於 29-5-2017 13:17
感謝師兄,但我都勸佢吾好破,始終怕一陣aexn會查,個陣仲大件事,再諗諗增加收入方面更好,太多新數,a ...

可以的話, 當然頂到唔好破就最好

但過來人, 比兩點意見你朋友

1 認真衡量下還唔還得掂, 特別係多唔多CARD數/循環數
呢D齋還MIN PAY 可能係講緊10年8年先清(仲要還完唔再LOOK/DRAW錢)
如果計完, 可能都望唔到未來
長痛不如短痛
早破慳返黎緊力頂落去還個舊錢仲好

2 每個過來人, 來到呢刻, 都來來去去個幾樣原因
大使, 賭....等等
如果諗住咬牙關挨幾年
首先要改變自己習慣
賭慣10000一個月, 之後可能只可以賭三幾百
買慣名牌食慣好野....黎緊就要食下M記米線

唔解釋債務的源頭, 過到一兩個月, 長遠都挨唔過去的
回復 支持 1 反對 0

你講緊幾個問題

如果破, 二線搞到身邊人, 我諗唔多唔少都會, 但行得呢條路都預左, 最好通知定身邊人等佢地有心理準備

至於AXON, 如果你一期都未還, 對方一搵舊公司, 舊公司講呢個人已經辭左職好耐, 可能真係有手尾

但呢個情況會唔會發生, 風險有幾大真係無人預計到
你咁清楚睯喲?叫佢上來問啦!
alalfred913 發表於 29-5-2017 11:02
你講緊幾個問題

如果破, 二線搞到身邊人, 我諗唔多唔少都會, 但行得呢條路都預左, 最好通知定身邊人等佢地 ...

麻煩哂師兄,睇黎佢神仙都難救,依加啲數好似有啲過左期,有啲就到期,本來諗住借錢比佢搞破產,依加都吾洗諗
你朋友呢d"煩惱"都唔算乜問題.
個個過來人都係有咁既"煩惱"事啦,
唔係使乜申破 ?

要申破就預左俾人知,
而家又唔係強姦,殺人,放火 !

要申破就預左俾人告,
有頭毛邊個想食咖哩 ?
今日唔知明日事,
點知呢鑊賭輸晒及投機失敗呢 ?

當然假文書乃另案刑事,
但最終可能都影響唔到民事"申破".

樓主快D叫你朋友咩工都揾黎做住開飯先啦~
301 發表於 29-5-2017 13:09
你朋友呢d"煩惱"都唔算乜問題.
個個過來人都係有咁既"煩惱"事啦,
唔係使乜申破 ?

感謝師兄,但我都勸佢吾好破,始終怕一陣aexn會查,個陣仲大件事,再諗諗增加收入方面更好,太多新數,a仔個到仲要甘,太危險!
仲煩咩呀
仲有第二條路行咩,
係朋友既話就借筆錢比佢早啲搞破啦!
樓主。重有機的。有D非常辛苦的工,每日出糧,例如苦力,人工唔錯的。

其實呢,有一招,就係唔破住。預左收數上去搞野。咁要衡量好多野。
如果唔破,就身邊人全部領野。咁就清哂d不實資料提供,跟住可以破
如果欠10k 那一種數,就清左先。至於ux,續借要睇有無 問佢有無工作。有都唔掂
計黎計去都計吾掂!但aexn個到都真係好擔心下會比人查比人告
依加比佢諗多晚,始終我都預左借比佢破
有時連破產都沒錢去做都好慘!最好你跟著去付款……寫你名