破產聯盟

查看: 2268|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

今日自己去破署破申破,之後要做咩?

一早搞晒申破, 6月上6庭而,
1) 請問係咪要上完庭先搞戶口解凍?
2) 係咪今日要通知晒所有欠債的銀行財仔?
3)可唔可以遲一兩個星期先通知某間財仔? 因為前幾日還左比佢, 唔想咁快比佢知, 怕佢追。
我是妳一早傳出去。解凍越早越好。我的律師就入紙8日後申請。因為一
要出糧。最少二個星期
解凍有兩種,一係頒令前解凍FOR頒令前出糧份糧入左戶口又被銀行凍左提唔到,都要排期上庭。第二種頒令後呢種要成功頒左令後搵主任攞保留/續用戶口信。

銀行戶口解凍
1)        前往高院LG1 105室的無律師代表訴訟人資源中心,索取空白的傳票及誓章。(無律師代表訴訟人資源中心辦公時間為星期一至五上午8時45分至下午1時及下午2時至6時,星期六暫停)
2)        你事先需預備好你需解凍的銀行戶口資料。
3)        在空白表格上填寫破產申請編號(XXXX/2017)、破產聆訊日期、需解凍的銀行戶口資料、解凍金額、金額來源(如薪金、綜援、傷殘津貼等)、本人或本人及家人等資料。
4)        將填妥的傳票及誓章交至同層的159室作登記及核對文件,並於118室進行宣誓。
5)        宣誓之後帶同申請傳票及宣誓書往同層的108A室窗口,交給職員作申請聆訊日期之用。(108A室辦公時間為上午10時15分至下午1時及下午2時至3時,星期六暫停)

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟
http://www.judiciary.gov.hk/en/c ... ccount_guidance.pdf

2) 係咪今日要通知晒所有欠債的銀行財仔?
將通知債權人的日期、通知形式等詳情作記錄(初步訊問表問題之一)。
頒令前通知就得

hohochi 發表於 5-5-2017 09:55
解凍有兩種,一係頒令前解凍FOR頒令前出糧份糧入左戶口又被銀行凍左提唔 ...

謝謝師兄, 咁係咪即係可以係上庭前幾日先通知財仔都得?
carrie.carrie 發表於 5-5-2017 11:10
謝謝師兄, 咁係咪即係可以係上庭前幾日先通知財仔都得?

無規定要邊日通知 佢只會話盡快
一線收到通知就停收數
hohochi 發表於 9-5-2017 09:37
無規定要邊日通知 佢只會話盡快
一線收到通知就停收數

係呀, 一線當日fax比佢地,佢地le幾日完全冇搵過我, 反而最細個間冇通知佢, 諗住要截數日前先通知, 點知昨日佢哋已經知, 搵我同資詢人, 迫我而家清晒條數
carrie.carrie 發表於 9-5-2017 10:27
係呀, 一線當日fax比佢地,佢地le幾日完全冇搵過我, 反而最細個間冇通知佢, 諗住要截數日前先通知,  ...

佢地好似有人專留意破產申請
hohochi 發表於 9-5-2017 10:38
佢地好似有人專留意破產申請

好明顯係呀, 唔係點會咁快知我申請緊
係呀,
基本上原則上理論上實際上,
你貴大人一入稟,佢地有人日日昅住查冊,
一傳十,十傳百,
好快財仔聯盟就通天知晒你申破.
今時今日要多得資訊發達咯.

其實呢,你申破,破署會搵各大債權人,叫佢地去對數。所以一定知道。問題只係,收數呢門工作好特別,可能破署通知唔到佢地,咁先有 叫大家頒令之後先搵收數的講法。
flypig 發表於 9-5-2017 16:04
其實呢,你申破,破署會搵各大債權人,叫佢地去對數。所以一定知道。問題只係,收數呢門工作好特別,可能破 ...

最好笑我問佢攞fax no,佢話冇, 仲話唔知我份野堅定流
carrie.carrie 發表於 9-5-2017 18:21
最好笑我問佢攞fax no,佢話冇, 仲話唔知我份野堅定流

3個字,博大霧.

堅定流??? 叫佢去破署CHECK 下就知.
總之已進入司法程序,你一毫子都唔得佢.律師講的.有咩可以叫佢同律師傾.
flypig 發表於 9-5-2017 18:46
3個字,博大霧.

堅定流??? 叫佢去破署CHECK 下就知.

佢都問我撞攞律師資料,問題係我自己搞架, 冇律師,
剛收到佢地封信, 要我星期六清一筆清晒, 否則外判比收數, 都唔知點算好, 我媽剛做完手術出院炸……唉。
俾申破編號,已完。你去申破有份野。最後一頁有stamp 有號碼。聽日寄份掛號。
301 發表於 9-5-2017 14:53
係呀,
基本上原則上理論上實際上,
你貴大人一入稟,佢地有人日日昅住查冊,

唔怪得未到期的財仔都打電話來催數
carrie.carrie 發表於 9-5-2017 20:07
佢都問我撞攞律師資料,問題係我自己搞架, 冇律師,
剛收到佢地封信, 要我星期六清一筆清晒, 否則外判 ...

又係一個字:驚

追數最鐘意見到人驚!

admin 發表於 10-5-2017 00:18
又係一個字:驚

追數最鐘意見到人驚!

唉, 我唔驚呀, 驚咩呀, 都去搞左等頌令啦。
係屋企人怕……唉, 最要問題係阿媽剛做完手術。
俾個no.佢,叫佢自己打電話搵破署傾
總之錢就冇得還架啦,話自己係良好市民,唔會犯法
我想知, 係咪我而家宣左誓等頒令le段期間, 唔可以自行私下清數比某間公司?