破產聯盟

查看: 4146|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

房署問題

本人已破產兩年 ,但因為住公屋, 又沒有工作幾年 ,  所以房署要接見, 本身和媽媽居住 ,她是不知道我破產的, 想請問如果去見房署, 他們會否知道我是破產人士? 我不能被媽媽知道 ,因為不想令到她擔心, 我可否不告訴房署我是破產人士? 如果房署 需要我銀行資料 ,我答他們完全沒有, 那麼會否令房署懷疑追問之下知道我是破產人士? 謝謝大家解答☺
推薦
Chloe 發表於 16-4-2017 19:40
我順便講個好蠢嘅故事畀你地聽呀, 今年報了年報, 常常看見師兄師姐們話用掛號一定不會說收不到, 又說跟 ...

你真係完全唔掂。

佢寸你?

咁佢會死得好慘!

我直情會要求接見佢上司,並且立即入信。
回復 支持 1 反對 0

你應該係入息審查填了無工作, 無收入. 所以要見你本人. 你可以只係自己去見佢就得.

如果房署問你有冇銀行存摺或月結單, 你要如實回答, 若佢要過目檢查也要照做, 佢只係想看看你是否有定期來自他人的存入款項, 例如入息.

如你無工作, 存摺或月結單應該是無乜數目出入.

如你沒有任何存摺或月結單, 也如實告知, 佢有可能要你即時宣誓無工作, 無任何銀行戶口.

至於是破產人, 不提也無妨. 唔係必須要提.
前兩年剛破產也見過,我擔心房署覺得幾年都無工作做會覺得奇怪, 會查得嚴格些
細佬交租,不過間屋無佢名的
搞得太複雜了。直頭拎封有老破編號的信俾房署,光明正大通知佢你破產。So what!再通知呢個係私隱,阿媽細佬都唔知,要求對方好好保密。
同埋,你憑空想像太多野。何不見見房署,先開始胡思亂想呢?
Chloe 發表於 15-4-2017 16:56
前兩年剛破產也見過,我擔心房署覺得幾年都無工作做會覺得奇怪, 會查得嚴格些 ...

你提供的都是時實, 無工作, 無收入, 無銀行戶口/有銀行戶口, 但沒有入息.

要宣誓便宣誓. 要白紙黑紙寫明以上的情況就照寫, 只要沒有瞞騙有收入不報便沒有問題.

查也沒有好查, 查出來的都係你提供的事實.
媽媽老了,佢一定堅持陪我去房署, 如果我一個人去當然講咩都吾驚,多謝師兄們教導
你去完番黎佢都未知喇

樓主咩話左細佬交租囉
先打俾房署要求保密得唔得?
不如你call 房署睇下咩料先。有需要就事先通知佢老破呢單野。無需要就唔理喇
其實最主要 層樓是媽媽做户主, 所以每次見房署, 佢一定跟住我去的, 我 忘記去什麼地方, 好像是銀行, 他們大大聲聲說我破產, 還說破產是一定要公開, 當時真想喊
Chloe 發表於 16-4-2017 10:42
其實最主要 層樓是媽媽做户主, 所以每次見房署, 佢一定跟住我去的, 我 忘記去什麼地方, 好像是銀行,  ...

你CALL 房署先,睇佢點講.
銀行講法yes and no. 我唔like, 即寸佢都得.
所謂公開,係點先?? 如果指 要查一定查到,無問題.
如果指周圍唱,我就要見佢經理,甚至搵私隱專員問下.
要職員即場澄清都仲可以.
又想請問,我前兩年房署張form無寫有人資助,我要否填寫番少少有人資助?
其實破署與房署係兩個部門,資料唔會咁易可以調黎調去。所以,呢d 野自己嚇自己多。如果我係你,黎手call 房署問咩事,有需要就講明1 已破,無戶口,無工作2 此係私隱,屋企人都唔知,務請對方必須守密。 基本上,我睇唔到有咩值得擔心
吾該晒flypig呀
相信樓主戶主是佢媽媽,房署如見一定會見戶主的,因文件上是要戶主簽名,是否要交兩年一度的住戶入息及資產檢討表格?
房署是唔知你破產身份的