破產聯盟

查看: 4956|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

新人,因到澳門賭博,想申請破產

本人情況是這樣的:
2013年5月申請永久離開香港,把MPF攞咗出來
2013年9月把居屋賣咗
攞住這些錢(大約300萬)
2013年10月與太太離開香港,返咗大陸(重慶市)(老婆是重慶人)
2013年10月至2014年12月 一直在大陸生活,到處玩,期間有在新疆開了一間甜品店,在這段日子,同老婆感情發生問題,錢也差不多洗晒
2015年1月 拿著20萬單拖跑到珠海,然後就開始職業賭徒的生涯,每天由珠海過澳門賭錢,直至2015年底,真的很好運,贏了30多萬
2016年 開始,好運不再,開始有輸有贏,開始用信用卡在賭場look籌碼,跟著開始輸多贏少,直至現在,已把5張信用卡及一個萬應錢全look爆,共65萬,現在已到了山窮水盡,連min pay也攞唔出的景況
想問各位C兄,我現在去申請破產,是否會反被告欺詐?我現在已回香港,又沒有工作,還有什麼路可走?
推薦
MPF離港提早提款不是太大問題, 因你真是離港到別處居住....
但賣樓的錢肯定要你解釋用左去邊....你話全部拎晒去賭"其實"是可以的....
但如果銀行戶口見到你係過左數俾人, 咁就好大問題...
回復 支持 1 反對 0

你3年洗晒300幾萬再加65萬債 你要解釋D錢洗左去邊
你係重慶開左甜品店有無帳簿
樓主你依家呢個情況好不利,咁短時間幾百個就冇晒~想申破D新數最少要還過兩期MIN PAY,咁樣銀行財仔先冇咁易告到你欺詐,當年律師係咁話我聽的,揾律師申破要皮幾野,你香港間居屋賣左依家返黎香港住邊?仲有,你提早攞老強,當年份表寫幾時會離港有冇如期實行?如果唔係驚你重新打工會畀人翻舊帳乘機告你!!
2016年 開始,好運不再,開始有輸有贏,開始用信用卡在賭場look籌碼,跟著開始輸多贏少,直至現在,已把5張信用卡及一個萬應錢全look爆,共65萬,現在已到了山窮水盡,連min pay也攞唔出的景況
想問各位C兄,我現在去申請破產,是否會反被告欺詐?

情況有D 似我. 不過我輸股票多.
我已解破半年.
法例無規定,破產者不可以因賭而破,反而大有人在.只要你唔係老闆就可以.
由於你係大海LOOK 籌碼,STATEMENT 可見你係賭徒一個.650K 唔大唔細.
我睇唔到點解被告欺詐.你應該用多幾舊水,去PRINT 番D BANK STATEMENT 出黎以備不時之需.
至於你無工作.一係快搵一份,一係老綜.

其實我八卦有少少疑問.2013年10月至2014年12月 一直在大陸生活,到處玩,期間有在新疆開了一間甜品店,在這段日子,同老婆感情發生問題,錢也差不多洗晒
一年左右玩同蝕左 250個?? 平均一個月20個??
點解洗得咁大??
我13年10月就帶著3百幾回大陸(重慶),D錢有用在老婆外家的新屋裝修,買電器等等,至於在新疆的甜品店,由於當時跟太太發生感情問題,一氣之下就自己走了,所以沒有任何帳簿,之後好像3個月後太太自行結束了甜品店的生意,卡數方面有3張卡有起碼有3~4個月有找min pay 的,只有兩張卡是月月清數,但到了這刻(12月),就真的沒有錢找數了。
peterlaw71 發表於 1-12-2016 11:00
我13年10月就帶著3百幾回大陸(重慶),D錢有用在老婆外家的新屋裝修,買電器等等,至於在新疆的甜品店,由 ...

咁樓主你打算幾時去申破?
我現在回香港就只有暫住在細妹家,老強那方面應該就沒有問題,因當年我的確如期離開香港回大陸,所以現在我就是十分擔心申請破產,反而會比人告欺詐,申請老破的皮幾野只能硬著頭皮問細妹拿了!
peterlaw71 發表於 1-12-2016 11:07
我現在回香港就只有暫住在細妹家,老強那方面應該就沒有問題,因當年我的確如期離開香港回大陸,所以現在我 ...

揾律師申破應該冇乜問題,預皮半到...因你D數還過兩期以上,再加上失業,但你要預你可能要交代D錢去向.尤其係提早攞老強同賣樓果兩筆錢
師弟, 你要看看銀行戶口記綠大數出入會否直接去了其他人戶口, 這些他們看得很緊的
多謝flypig C兄的寶貴意見,那我申請老破就放心多了,另外你問我一年多洗玩250k方面,太太外家裝修,買傢私電器差不多用了50k,甜品店用了80k左右,其余真的用在吃喝玩樂了!
peterlaw71 發表於 1-12-2016 11:00
我13年10月就帶著3百幾回大陸(重慶),D錢有用在老婆外家的新屋裝修,買電器等等,至於在新疆的甜品店,由 ...

300多萬用左5萬去裝修?甜品店8萬?
還是 50萬豪裝,80萬搞甜品店??

當後者你一個月都用成 15萬
即係一日用5千大元??日日食鮑翅???
定一炮過買靚車????
flypig 發表於 1-12-2016 11:29
300多萬用左5萬去裝修?甜品店8萬?
還是 50萬豪裝,80萬搞甜品店??

樓主你依家仲剩低幾多錢返黎香港生活?

樓主因"賭博"成申破理由可慮外,
應先咨詢律師可代辦否 !

根據破例  第4條,
你成"債務人"定義亦有疑問.
------------------------------------------------------------

第6章 《破產條例》 第4條 須就債務人而符合的條件.
(1)        除非債務人─

(a)        以香港為其居籍;
      (b)        在呈請提交當日處身於香港;或
      (c)        在以該日為終結的3年期間內的任何時間─

(i)        通常居住於香港或在香港有居住地方;或
        (ii)        在香港經營業務,

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/6/s4.html
peterlaw71 發表於 1-12-2016 11:20
多謝flypig C兄的寶貴意見,那我申請老破就放心多了,另外你問我一年多洗玩250k方面,太太外家裝修,買傢私 ...

樓主去左申破未??
已在三姓律師樓申破,今天宣誓
peterlaw71 發表於 8-12-2016 19:34
已在三姓律師樓申破,今天宣誓

圍數大約幾錢??