破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

好耐沒上來,想問下,破產可否去拿學歷‘?

我學歷低,得中四,中五讀讀下就走左。想話趁住破產又或者破完產去讀番個學歷番來,將來可以找份好工(依家30歲),但怕無錢交學費,可否申請學費資助?破緊產又或者破完產可唔可以?定系又要找番個擔保人?以前貸過一次款讀工商管理,不過間學校費的,讀完無咩用就無讀了,之后破產,我老豆代我還曬D學費。
不如學民仔買個degree 實際呀

宜家世界已變。正正經經,就去名校報名,用internet 上課。可以先選it, 幾年後再讀 網絡保安,我研究過搵工唔難。

如果淨要張degree,民仔大把人買喇。咩 國力搞張賓仔 degree.

民建聯九龍東候選人柯創盛嘅碩士學歷備受質疑,早前八方親身問佢,佢就點都講唔出自己喺邊間大學讀碩士,只係不斷強調「遲啲補充俾你」。柯創盛之後以電郵回覆,話自己係透過一間叫「Raffles Academy - World Education Council」嘅學校修讀Nottingham Trent University(應為英國諾丁漢特倫特大學)嘅工商管理碩士課程,又喺facebook拍片遠距離出示證書。

但係八方喺網上搵咗好耐,都見唔到有一間叫「Raffles Academy」嘅學校,只有一間位於杜拜、主要取錄中小學生的「Raffles World Academy」;至於諾丁漢特倫特大學喺QS世界大學排名榜上,就入唔到700名內。八方多次致電柯創盛但冇回覆,其選舉代理人林亨利就拒絕提供柯嘅畢業證書副本,又話「Raffles Academy」應該喺新加坡喎。
好似好有用咁
Oxford o岩唔o岩??
https://www.conted.ox.ac.uk/abou ... nd-systems-analysis
如果你去讀,就有機會成為呢版第一個Oxford 學生.

Advanced Diplomas
IT Systems Analysis and Design (Online)
Entry Requirements
There are no formal entry qualifications but applicants need to satisfy the admissions panel that they will be able to understand the concepts involved in this level six course. In order to assist us to assess whether or not you have the right level of knowledge, experience, ability and motivation to undertake the course, we ask all applicants to provide comprehensive details of their current skills and experience in computing, and their reasons for doing the course.

我估師兄係想問老破期間去讀書, 學費可唔可以去申報入生活費....

你可以試下搵到學費資料再send去問下主任或外判得唔得....我覺得係可以申報的, 因為年報表有一項是學費
alan1alan 發表於 19-10-2016 12:09
我估師兄係想問老破期間去讀書, 學費可唔可以去申報入生活費....

你可以試下搵到學費資料再send去問下主任 ...

你o岩!不過我想講,宜家唔同以前。宜家用internet 學習變左一個趨勢。而且我想,三十先由頭讀起,不如係internet 搵間名校讀上去。it 呢行好怪,好多時可以有另類途徑上位。黑客都請唔少,不過大公司準則係無俾人捉過。
樓主冇講過讀咩書....不如等佢講多少少情況