破產聯盟

查看: 3846|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

如何搞卡數一筆清

見到有會員只係欠 10 零個想破產,有D就搞唔到借錢去清卡數。我講下D經驗。

1. 如果你個 TU 記錄好,無乜遲還,又無乜成日去借錢。咁你個間銀行就一定唔肯借比你。因為你係佢的水魚。你要去其他銀行借。當然,我建議你先 check 下個記錄先。
2. 你要計下你個資產先。睇下係 正定負,同埋你係米還得起先。卡數而家成 40%。重係日日計複息。一筆清個D係年息(你記得要 check 個實際年息率。),約36% 年息。一般好小比你 5 年還,你最好計 3 年還清。如果你計完數,收入大過基本支出約 20%。就可以考慮。當然你要諗下點捱,例如去做 part time。
3. 如果要你搵擔保人,咨詢人,咁你都估到你係佢地眼中個風險好大。你可以重新考慮啦。因為而家份工係咁的環境都唔會好安全。
4. 如果你成日搬,成日轉工,你個成功申請機會好細
5. 羅到錢就即刻去清。唔好再拖。唔好再羅卡。
6. 維持好的還錢記錄最小 3 個月,6 個月就重好。你可以之後再同銀行傾個息口同期數。
7. 唔好去街邊財仔傾。如果你真係驚左又要做。你咁就係電話 set 好個 快打制。通知朋友你去邊間,地址咁。如果佢地迫你用介紹費,就係褲代按快打制求救。呢D財仔,你問佢借 1 萬,得個 3000 。把鬼!

回復 #1 admin 的帖子

多謝Admin分享,早啲認識你可能唔洗破
你好,我得7千一個月現在欠邦文7個和卡數2.5個,無遲還過,急需2個週轉<屋企用>...今天到安信和大眾都唔批,想問問我係唔係爆左額呀????唔該師兄解答..thx

回復 #3 kuku011016 的帖子

你有冇問原因/佢地可能覺得風險高/借嘅人多.還嘅唔知去阻边
原帖由 kuku011016 於 2009-6-16 05:02 發表
你好,我得7千一個月現在欠邦文7個和卡數2.5個,無遲還過,急需2個週轉...今天到安信和大眾都唔批,想問問我係唔係爆左額呀????唔該師兄解答..thx

老實講。

你自已計下數。計完之後,你都知點解啦。

填下個表:
1. 每月基本生活費:A  
2. 每月現要還:B
3. 如果借到,每月要還:C
3. 每月收入:D

D-A-B-C 係正定負數?
佢地話條數比較大,但係我見d c hing 話9千一個月都借到廿幾個........我無遲還過都唔批,請問知唔知邊間比較容易批..........

回復 #5 admin 的帖子

唔該c hing .........
原帖由 kuku011016 於 2009-6-16 05:02 發表
你好,我得7千一個月現在欠邦文7個和卡數2.5個,無遲還過,急需2個週轉...今天到安信和大眾都唔批,想問問我係唔係爆左額呀????唔該師兄解答..thx

連呢D一線財務公司都吾想借錢比你,咁你仲吾明你問題所在?

以你7K的人工,負債約10萬,每個月min. pay最少都要4k左右,再扣埋生活費,你點可能再有多餘錢拎出來還或儲!
原帖由 kuku011016 於 2009-6-16 14:08 發表
佢地話條數比較大,但係我見d c hing 話9千一個月都借到廿幾個........我無遲還過都唔批,請問知唔知邊間比較容易批..........

無遲過還錢吾等於你信貸評級比較好.

最重要都係睇番你目前人工水平.如果你依家有萬七銀一個月,隨時都可以係銀行借到二三萬來週轉.

回復 #9 gpo4074 的帖子

唔該晒 c  hing 解答
如果2線財務公司,借到機會會高d嗎???:)
原帖由 kuku011016 於 2009-6-16 15:05 發表

你本未倒置了。
原帖由 kuku011016 於 2009-6-16 15:05 發表

如果你想死快d,或快d破產,咁你就去果d二三線財仔.

回復 #13 gpo4074 的帖子

明白啦....我唔敢啦
你已經去到一線財仔都吾想借錢比你,你只有幾條路走:

1. 等中六合彩/3T/六寶半.

2. 學識睇風水及按摩,及問吓你雙親有無祖傳的風水書.

3. 努力做好依家份工,搏升職加人工.

4. 搵多一二份兼職.

5. 申請破產,從而逃避沉重的債項.

6. 撈偏門

回復 #3 kuku011016 的帖子

翻你在18/4話幾日內申請破產/巳因信x....領x....擔心....
現在因家人用又要撲水/小心破產前3個月D數系有問題

原帖由 admin 於 2009-6-10 15:36 發表
見到有會員只係欠 10 零個想破產,有D就搞唔到借錢去清卡數。我講下D經驗。

1. 如果你個 TU 記錄好,無乜遲還,又無乜成日去借錢。咁你個間銀行就一定唔肯借比你。因為你係佢的水魚。你要去其他銀行借。當然,我建議你先 ch ...

字字珠璣.