破產聯盟

查看: 3622|回復: 12

其實都幾大件事希望有人入黎解答下...唔該

8月頭經一間中介公司游說後 上左去佢公司到聽佢解釋下 ONON下簽左份同意書比曬個人資料佢幫我搵人借錢申請破產
果時借左2間3線財仔 大約3皮半到 佢話係佢公司介紹我既 咁我中途都有諗過話唔去借喇廢事搞咁多野喇
點知比佢大返我轉頭話我簽左果份同意書佢公司都要收返錢 之後心諗還死店死 借埋佢睇下搞唔搞到破產先喇
之後就借左3皮半  果3皮半就比佢公司做介紹費..破產費.. 之後順利申請左破產  
我9月中到就頒左令 宣佈左係破產人士 但問題就黎喇...我到而家都無還果2間財仔既數 大約一個月6000蚊到
因為之後上網睇返破產其間仲洗咩還錢 唔係比政府告返轉頭咪仲大獲  但係我又驚果2間財仔追上門煩到我屋企人
各位師兄我應該點做好 還落去定唔還?

法律行先一定唔還  佢地上仲好報警囉
KHTong律師行 發表於 2-10-2016 09:24
只可以報警,佢地兩間公司亦可報警告你騙貸款,例如冇如實申報自己欠債情況。 ...

你借左仲要經佢地破埋……即係明知係局都中個頭埋去……
你照經中介破埋……你仲黑過佢地……
仲有你有冇報果2間財仔架?正常中介唔比你報
樓主,最近好多文講呢D喎,睇下啦。你個 case 又唔係有乜新野!
Hang511 發表於 2-10-2016 17:00
仲有你有冇報果2間財仔架?正常中介唔比你報

其實我報 佢唔會知/唔批準... 我只係會唔會行呢一步同委託人講埋
Hang511 發表於 2-10-2016 13:09
你借左仲要經佢地破埋……即係明知係局都中個頭埋去……

師兄 我剛剛先知大家原來都係差唔多案例既人
你可以分享一下你點搞店果2間黑財嗎?
我就係因為知道我簽左果份野一定會奶野我廢事又比人煩
點知而家簽左之後仲煩過未破之前..唉
我諗住好似你果前果DPOST咁講去報警+搵2員幫手
近排電視廣告都有賣http://www.police.gov.hk/ppp_tc/04_crime_matters/ccb/fst.php?msg_id=cct_29
最新消息 今日收到其中一間財仔既信 懷疑已經判左比收數公司
借佢2萬但佢封信叫我還4萬 馬上去警署備左案 唔知有無用
whocares1 發表於 5-10-2016 01:18
最新消息 今日收到其中一間財仔既信 懷疑已經判左比收數公司
借佢2萬但佢封信叫我還4萬 馬上去警署備左案  ...

如果無理解錯
你係無錢破
要先經中介借錢去破

你話報警備案
只能答你
心理上法律上係有用

實際上人地實黎搞你
唔通免費幫你破產咩

根本你本身都預左搞左老破後
要私底下還比佢地架啦...下麻?!