破產聯盟

查看: 4319|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

想入學

原因都係個D故事  , 最尾都係個4個字 "自己攞黎"

現欠 兄弟 280000 (已供6-7期)
       兄弟 card 4xxxx

冇其他數

想請教各位 ching

1.如果入學,兄弟會否打去屋企及咨詢人
2.我爬左舊文關於生活費 , 單身,現月入$12000 未扣 MPF
同母親同住居屋(單親 物業母親名已供完) , 母親現做 parttime 出現金票 月入 $5000-$7000 左右
供養在職母親是否大概可以俾$2000 /每月   , 如果一般我 case 大概生活費有幾多左右

3.工作公司其實都危危地,如果過多 1-2年遺散到時係咪當自己辭職比較好 (因為估計大概拎到11-12萬)
4.入學期間如果結婚,有冇野會影響另一半 ?
5.現在用緊獅子銀行出糧 冇欠佢地$ , 係咪一定要開新戶口 例如ching推介既永0
6.如果搵6C做通常幾耐可以有No.  5號出糧 8號 autopay 兄弟, 大概咩時間入紙可以供少1期

麻煩曬咁多位 ching
自己辭職比較好,遺散會充公
唔係供得太辛苦,唔好亂破產。
上網睇多些資訊先,因為申破就無回頭,到時先驚就唔好,可以在這裡找特約6c問問,他收費比較平
想請問月薪大約 12000, 點解遺散費會有十幾萬?
之前 Basic 15000 + 佣金  around 17K -18K 13個月糧 大概 10-11年
公司半年前 cut 左冇佣金  另減 basic 3000
宜家真係供唔起......所以想入學....
不如問兄弟有冇所有債合併,再做債務舒緩,拉長還每月供少啲。
2.媽媽在職未必批供養
4.破產係你自已事影響另一半唔大,如果一齊住而另一半有工作開支就要攤分
5.自行申破帶齊文件即日都出到No. 經6c就一般3,4日內都有,驚autopay未一出糧提晒d錢出黎先,第一期過唔到數最多都係電話提入數者
有2個問題想問大家意見, 現月入 12000 扣埋老強得 11400 , 但母親做 partime 約 $5 - 6000  佢公司有幫佢供老強 ,但律師話照報供養母親 , 我條支出冇租金(同屋企住) 所以一定寫埋  如果唔係條面數砌唔返好多 , 佢話差響 官理費全部照報     另外我月尾要去旅行 , (1年前買落 特價機票個D ) ,另一半(女友)唔知我老破所以真係....吹唔到點解唔去...去完返黎見官個陣怕唔怕  律師話你話朋友請 但個官印象一定差 , 你申請破產仲去旅行   
今日終於宣誓,律師話眀早入紙,心情好—般。。。。
4年後重新黎過,加油
律師話已 tax number 俾兄弟
但今日仲有電話到,有冇ching 有經驗,fax去邊個number先啱
Dennis.W 發表於 13-10-2016 15:40
但今日仲有電話到,有冇ching 有經驗,fax去邊個number先啱

好簡單
打去兄弟查詢熱線(借錢, 最易通個條都可以)
同個職員講剛剛破左產
要打去邊個電話報番破產編號

跟住打上去
報no.就可以了

兄弟係一線都唔會再搞你 (之前我都係兄弟大戶)
佢仲有電話到好可能6C方面做野做唔到位...
月入12000, 兄弟信你280000, 你一定識人,因為我月入23000, 佢都係信我320000
之前收入平均16-17K ,剛在4月份時先減到12K,供唔掂先入學
alalfred913 發表於 13-10-2016 16:44
好簡單
打去兄弟查詢熱線(借錢, 最易通個條都可以)
同個職員講剛剛破左產

thanks alalfred ching ,跟你方法做左,希望可以停止收 call
正常佢收到之後,可能會打多幾次電話搏懵,我以前都係收多1,2次電話就無了,其他的無打過比我泥3