破產聯盟

查看: 3599|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新手有好多問題唔明

1:我老公準備星期四去入紙,早幾日已開東亞作出糧用,入紙後會凍結嗎(無欠債),需要申請保留戶口嗎?定一定要重新開戶
2:中銀已上門俾信,佢地會繼續上門嗎?
3:小朋友剛上小學,要學野,會唔會批?
4:過年係唔係唔可以派利是同俾錢老人家?
1.有無久債,只要你申破都一定會凍結
2.大公司一般都唔會再追
3.睇係咩喇,你話補習班興趣班果D就唔一定批
4.派利是俾錢老人家可以,只係報唔到開支
1:咁凍結咗,去申請解凍可永久咁用嗎?3:咁之前報咗既興趣班咪要cut?               
dorame 發表於 14-9-2016 09:04
1:咁凍結咗,去申請解凍可永久咁用嗎?3:咁之前報咗既興趣班咪要cut?                ...

1.可以
3.係,因為興趣班唔係必需,不過你可以試下照報,睇下主任/外判手唔手鬆
1:解凍有2種~1種係頒令前可以解凍一次作為提取生活費 ~1種係頒令後申請永久解凍(即係續用戶口)

頒令前一次性解凍如果係自申破產就跟以下,經6C申破就要由6C搞要收錢。
銀行戶口解凍
1)        前往同層LG1 105室的無律師代表訴訟人資源中心,索取空白的傳票及誓章。(無律師代表訴訟人資源中心辦公時間為星期一至五上午8時45分至下午1時及下午2時至6時,星期六暫停)
2)        你事先需預備好你需解凍的銀行戶口資料。
3)        在空白表格上填寫破產申請編號(XXXX/2014)、破產聆訊日期、需解凍的銀行戶口資料、解凍金額、金額來源(如薪金、綜援、傷殘津貼等)、本人或本人及家人等資料。
4)        將填妥的傳票及誓章交至同層的159室作登記及核對文件,並於118室進行宣誓。
5)        宣誓之後帶同申請傳票及宣誓書往同層的108A室窗口,交給職員作申請聆訊日期之用。(108A室辦公時間為上午10時15分至下午1時及下午2時至3時,星期六暫停)

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟
http://www.judiciary.gov.hk/en/crt_services/courtforms/hc/pdf/unfrozen_bank_account_guidance.pdf
咁自破使唔使俾錢做解凍
dorame 發表於 15-9-2016 01:37
咁自破使唔使俾錢做解凍

自破解凍, 自己排期唔駛比錢
今日老公已搞,依家擔心出糧有無問題,驚東亞銀们凍結咗戶口無入無出,諗緊出票先定自動轉賬,又唔想,俾公司知道,唉…………
解凍令已做,係唔係頒令後要再申請多次解凍,供養人寫錯咗個名點算
dorame 發表於 15-9-2016 14:49
解凍令已做,係唔係頒令後要再申請多次解凍,供養人寫錯咗個名點算

頌令後即刻搵主任或外判攞解涷信,記住要帶埋糧單或僱傭合約同埋銀行簿要有埋頒令當日戶口結餘。供養人寫錯名可以交文件時改番
可能我外判手鬆,興趣班我照報,佢都無點出聲。但我覺得哩個年代小朋友興趣班係必須,因為學校會計分,所以當然如果佢唔批,我都會極力爭取。當然唔好太過份興趣班報成萬蚊啦。
多謝咁多位解答
已排咗3/10去上庭拎解凍,25/10頒令