破產聯盟

查看: 7473|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

係咪已經到絕路。。

月入3萬幾,衰賭,本身有1,2線財仔數。
近兩個月瘋狂借錢賭錢輸錢借錢。。 8月尾輸埋份糧終於爆煲。共欠70萬,20間財務,當中10間係3,4線財仔。11間1期未還過。有間c pro我拖佢9日佢已經cut左我account上門要我一筆還晒。

走過,計劃死過,番番黎。公司暫時保住左。但係唔知點做。

破產,驚234線攪公司屋企,驚好多一期冇供嘅數俾人告詐騙,驚申請234線時冇報晒欠數俾人告。問過葉謝,佢地好官腔話咩都有機會,有機會告,有機會破左一路俾人滋擾。強調佢地只係幫手申請,咩都唔包。破產原來係咁冇用。

唔破,咩iva drp根本做唔到。tu係i, 冇樓冇抵押,咩一筆清結餘轉戶諗都唔好諗。屋企朋友幫唔到。

我可以點做?
衰咁多次,呢次係第一次咁絕望。

月入 3 皮,當然我唔知你做乜工啦。當你年尾有 bonus 咁,一年都有成 40 個掛?而家爭人 70 個姐,有幾難還?

當然我又唔知你點生活,不過經驗話比我知,一個人可以用 2000-3000一個月就夠,

馬死落地行,古語也!

番屋企訓,食,乜都痴,痴飲痴食,in 都要問人羅!

一日可以只用早 波羅,午波羅 x 2,夜晚番屋企食!其實一日只用 15 蚊。手機用 2G 啦!唔駛 100 一個月!

你唔好話唔得,有人做過!重要幾年都係咁!比多D錢你做零用,一個月 3000 實得!

即是,一個月還到 2皮起馬!再去找下 pt!

乜P乜P,咩破產,駛鬼咩!

唔戒賭講咩都冇用
我破產到解破,除左上網費及電話費,我每日都盡量唔過100元,因為人工奀。
我都系好似你噤嘅情况,但比你重要差,4条一綫ub数,連其它有牌嘅二三綫數,共41条,加埋140个,重未計欠其他親朋戚友的。十几年前已破过一次。以我嘅经验,二三线系破左都会照追,特别系
特别系某几间,例如×南、×景……
我觉得破左好过唔破,至少有法律保護。我重未知而家点做,未破。但律师话被人告的机会大,如告入,破左都要还,要坐监。噤就pk了。所以,欠呢類財仔數,解決办法只有揾親友幫,戎赌。如冇人帮,唯有破产,转工,搬走,有心理准备坐监……
C兄真係勁,有牌2,3線可以借到41條數.你月入幾多呀.
借到20幾條人地已經吾刮你啦,就算息高扣底都係咁話.
擺到明還吾到.你點知會比人告,吾交代一下.
你不如破左先算喇.
我两份工,月入四万几。以前还得好准时,所以借极都有。借二三线唔好报上tu的一线数。相反都系。佢地比較难查到。除非佢叫你系佢地面前打电话问下睇下有无数,但很少这情况。另外,通常某几间公司的财务系统系互通的,你睇佢張合约一样样就系,所以瞞唔倒佢地数,例如,海×,保×,×邦。同埋領×, 高×,比华×。
但其实,呢d二三线,明知你有數未報,但只要你还得好,知你在外面借到,都会借比你。你估噤多好料去借呢d50几%嘅财仔咩!另外,佢地会叫你填数,其实就系比个陷阱你,只要你申破,佢地就会用你诈骗的理由去阻止你破。近年亦有不少被告得入的新聞,有一单欠佢七千都告。
largelarge 發表於 10-9-2016 23:04
但其实,呢d二三线,明知你有數未報,但只要你还得好,知你在外面借到,都会借比你。你估噤多好料去借呢d50 ...

被財仔告欺詐會點
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 7&fromuid=16289

有机会坐监,重要还钱。
點解我覺得你似財仔
八月十五就快到
財仔和收數最怕咩?就係你破產囉,做左又無錢收,唔好踢爆人啦!
largelarge 發表於 10-9-2016 22:57
我两份工,月入四万几。以前还得好准时,所以借极都有。借二三线唔好报上tu的一线数。相反都系。佢地比較难 ...

樓主搵4萬幾一個月.
一條銀行數都冇既?
我唔系楼主,你应该系讲我吧!以前破过,所以冇銀行数。
師兄,近况点呀?
largearge 兄 你做2份 咩工來噶 吳方便講可以pm