破產聯盟

查看: 1573|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

申請銀行戶口,留難?政策?時勢? 申戶前應做咩準備!!

同做銀行的朋友飲野,講起宜家開戶麻9煩. 我生平第一個戶口係小學時代,仲有一隻豬仔錢罌送.
但宜家開戶慘過審犯.
問題包括:
點解你要開戶口??
點解你住咁遠,黎呢度開戶口???
如果有一日,個警察問個犯點解你住旺角,要走去金鐘偷野,個犯係唔係有種吹撚脹的感覺.
答的人覺得蠢.問的女職員(我遇見的)亦覺得自己問的問題好撚ON 9.

據朋友講,佢地圍內講法係:
1 因為美國大力抽緊「反洗黑錢」(Anti-Money Laundering,簡稱AML)法規.要銀行 KYC. (Know Your Customer.)
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20160225/19503985

2 香港 呢期有人用假身份證開戶,開到同某業主名一樣.跟手賣左人地層樓又有.
做MORTGAGE 又有.

嘩!! 世界反恐撞正本地騙子.有咩辦法唔玩殘銀行與你呢??
頒令後的朋友,只要主任外判出信,加封在職證明,銀行唔會留難.
其實破署出到信,有D銀行就放心.
因為佢地可以證明你身份.咁銀行就符合 KYC 呢樣野了.
至於準備咩,要問番開戶銀行...但有一樣野小弟奶過野,要特別提出.

當我去銀行,對答如下(I 係我,S 係銀行STAFF):
I : 要開戶.證明文件呢度.
S: MIN 開戶$5000
I: 你地網站只係話戶口月結少於$5000, 要俾$60 費用.
開戶只需 $10.
S: 唔係.要$5,000.
我幫唔到你開戶.

咁我就發EMAIL 問銀行.佢答我,開戶係 $10

過兩日,我又去開戶.另一間分行.分行職員又係叫我拎5K 出黎.
大家再LOOP 多次對答.佢都仲係話要5K.
於是,我立即拎個手機俾佢睇, 佢一見到個EMAIL,立即扮 5K 只係提醒 我少於5K 要收費姐.

如果可以,開戶有5K 就唔駛喇.少於5K,就事先出定EMAIL 問銀行...
一俾人質疑,就拎個EMAIL 職員望下.
如果入票開戶又得唔得?我公司第一期糧出票俾我,等我順便開埋個新戶口一了百了
聽講依家係開公司戶口好難, 開個人戶口仍然好容易
如果開戶【個人】無俾deposit, 而係直接入票得唔得?
史葛133 發表於 8-9-2016 08:07
如果開戶【個人】無俾deposit, 而係直接入票得唔得?

如果你係銀行個職員,會點做???

如果係我:
1 要過數,一定唔制.因為過唔到就好麻煩. 到時開戶錢又係0.
老細甚至總行問到點解話??
2 現金票,有商量.但都係CASH 左先將錢幫你開戶.
但如果係現金票,你根本唔會CONCERN 呢個問題...
咁我惟有試下十蚊大法先
史葛133 發表於 8-9-2016 10:58
咁我惟有試下十蚊大法先

GOOD LUCK!

有幾間唔需要 每月最低存款不足就要收費.咁就無呢個煩惱.
KHTong律師行 發表於 8-9-2016 09:52
正確飛巴打

想補充一下, 用身份證羅現金, 我聽人講半年後有機會羅吾到, 銀行仲可以通知破產署 ...

TOO BAD!!!
到時搵豬朋狗友幫手.
又係多舊魚的POLICY.

更新返先,我今日係順豐銀行開戶,好順利,十蚊都慳返,不過當然可能係因為我公司開contract連埋支票俾佢地所以無咁多顧慮啦t
史葛133 發表於 8-9-2016 22:47
更新返先,我今日係順豐銀行開戶,好順利,十蚊都慳返,不過當然可能係因為我公司開contract連埋支票俾佢地 ...

請問師兄係大貓開新戶口可以馬上使用嗎?
卡要等一個禮拜,排counter收2條手續費
史葛133 發表於 9-9-2016 01:10
卡要等一個禮拜,排counter收2條手續費

師兄情況同我不一樣既?
我當日開户當日比卡比密碼,但係就要等兩個幾星期先用得!
點解同一間銀行會有不同的處理方式?