破產聯盟

查看: 4156|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

新手一問(求師兄解答)

小弟係上星期搵3姓6c行填表。
係前兩日收到No.
但仍然受到二線公司家訪兼大字報轟炸。
係爬哂所有文下。
我只係睇到打去投訴。拖延。
同埋唔可以單獨還款比其中一間。
感覺好困擾。求咁多位解答下!!
推薦
Admin講得有道理wo..還左問佢要收據,如果咁樣講係岩既話,頒令後佢都有幾條罪係身wo
回復 支持 1 反對 0

家有小朋友。想佢地暫停下。工又即將被人炒

還條毛比佢呀

你還咪中招囉,

佢得番呢一個月追,頒令後就要收皮

仲唔趁而家屈得幾多得幾多,呢d人就算你還左一期比佢,佢過兩日一定會再追

佢已經知你破產,個野心就唔係以前咁有一期就算,
係妄想要收番晒

你天真到以為交完一期就冇事?
有師兄話法律上佢係唔可以追,你請教下佢

都話明收數,你有這麼能叫人家暫停哦。報警和找義員幫手啦,叫他們幫你寄信給債權人,應該收數就會收斂。
cc4321 發表於 21-5-2016 08:43
有師兄話法律上佢係唔可以追,你請教下佢

破聯的主流講法,係申破後追是合法,還係非法。
此仍灰色地帶。到頒令後就非法。而申破後,理論上你不應還錢,如果還,破署有機會 要對方嘔番出黎。所以,大銀行此時停止收數,因為收左都嫌麻煩。但黑財,二三線就唔care 呢d.到頒令後,再追就犯法。一般會收斂,黑財就未必。但既然法理企係自一邊,佢追我都唔會還。
flypig 發表於 21-5-2016 10:57
此仍灰色地帶。到頒令後就非法。而申破後,理論上你不應還 ...

所以果位自稱已畢業師兄話,申破中法律上係唔可以追,因為已進入法律程序喎,我都叫佢講係邊條法例,等大家有個依據,如果有法都追即係犯法,大可以報警,但呢兩日又唔見左人
cc4321 發表於 21-5-2016 11:04
所以果位自稱已畢業師兄話,申破中法律上係唔可以追,因為已進入法律程序喎,我都叫佢講係邊條法例,等大家有 ...

個post 我早兩日見到。見到語氣非常肯定,可能佢有自己個資料來源。
所以我都無出聲。畢竟好多時大家講法有所唔同。但主流講法就係上個post 所講。
請問大家, 知唔知 "富幫" 係正常銀行 OR ..已經係2, 3 .. 線銀行呢??

多謝各位師兄解答.....但見到師兄們講搵議員幫手..但點同佢講??
話申請左老破仲比人收數??
因事關已報警..但叔叔話除非佢恐嚇我或做D非法收數既行為先可以交比"私艾啲"跟進..
我亦知道欠債還錢係天公地道..但叔叔上到來..個班魚蝦蟹就走哂.
第二日仲好囂張咁打電話黎話報警無用..仲話破左都要還.又話我唔好以為破產大哂..
而且工又已經比人炒埋...日日都要在家以防班魚蝦蟹又上黎貼野...
希望各師兄可以幫忙提啲意見..小弟感激不盡!!!
Ivanpun0710 發表於 23-5-2016 16:13
多謝各位師兄解答.....但見到師兄們講搵議員幫手..但點同佢講??
話申請左老破仲比人收數??
因事關已報警.. ...

一俾收數,就全世界收數都上黎.
4年內都唔停.
慈母唔會做野的.
你可以,花幾k,買錄像機拍片...有唔同種類d機,但我唔知個度咩環境,你去老鴨街問下...收數搞野,你拍低.
放上膠燈,utube. 搞得大.慈母就出手了.
收數未見慈母都已收手.

世界上其實最惡是無錢人,
無錢還仲怕了追數者似有點本末倒置.
因為無錢人怕'醜',
怕'被揚開吧了.

想想追數者處境,其實仲驚過你.
主任電話也可搬來抵擋,
報警後報案編號告訴埋對方,
佢都忌你三分既,
盡用你之三爛之舌啦.

flypig 發表於 21-5-2016 10:57
此仍灰色地帶。到頒令後就非法。而申破後,理論上你不應還 ...

飛朱兄。

個人認為係犯法。

唔係破產法,係教 saw 他人犯法。

破產者或申請破產者係唔可以私下張資產調走。呢樣無疑問。

如果財仔叫佢還,明顯係指使佢去調動資產,即是犯法。

admin 發表於 23-5-2016 21:57
飛朱兄。

個人認為係犯法。

我覺得可能大家要上庭先見到真章。
因為一線尾的財務去到頒令前仲追緊。佢地後面應有律師團隊。
債主銀行或財務公司依例也要停止追債,即使欠債人因抵受不住追債壓力而在破產前還錢,日後此筆還款,屬於 不公平優惠(Unfair Preference), 原則上也要歸還破產受託人,按破產法例排法處理。
我理解係,申破後追討金錢,大不了回水。至於追債當係 教唆 資產轉移,定係單純當追債,我唔敢講。
仲有一個可能係申破後追數係犯法,但由於舉證難,未有案例。期待日後新聞有報類似官司,就可以一錘定音。
我3年前老破前都未有收過追數電話,破產令出咗之後,都是平安過渡
flypig 發表於 23-5-2016 16:20
一俾收數,就全世界收數都上黎.
4年內都唔停.
慈母唔會做野的.

去鴨記或TAO寶可以搵D車CAM有D仲有埋夜視動態拍攝有人行過先拍  
hohochi 發表於 24-5-2016 09:48
去鴨記或TAO寶可以搵D車CAM有D仲有埋夜視動態拍攝有人行過先拍

如果真係有人上門,拍VIDEO 係有需要.
因為萬一收數傻的,你唔知佢會做咩.
如果刑毀,如整D膠水係LOCK 度,慈母一定要理.
有單官司係隔離成日燒香,事主拍到有次對方好似一腳踢落度閘定點...

最後,鬼叫你借二三綠咩.係煩到嘔架.
flypig 發表於 24-5-2016 11:20
如果真係有人上門,拍VIDEO 係有需要.
因為萬一收數傻的,你唔知佢會做咩.
如果刑毀,如整D膠水係LOCK 度,慈 ...

玩膠水已經係刑事毀壞
睇哂以上既回覆
小弟又有問題想問.
因在前日收到收數佬電話.
有出現刑事恐嚇既情況.(已錄音)
但慈母幫我彈左比私艾啲跟進.
私艾啲話唔會拉人.因為人地只係講無實則證明佢地係會做.
只係錄左個口供.錄音又唔聽就叫我歸家等消息.
請問各師兄有咩意見可以俾小弟作考慮
(搵CAM搵議員個啲已經去做緊..)