破產聯盟

查看: 4799|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

破完十年。。。

我06年畢業,最近因屋企有急事要用一筆錢,但10年內無做過任何貸款,兄弟,依哦唔批,甘我到底係咪要去環聯更新?
打過環聯都係死人頭電話錄音機,想預約時間上去都唔得,甘點做好呢?email又唔覆
flypig 發表於 30-4-2016 15:06
Walk in

上去要唔要預約?
步驟係點?
不用預約架
唔 須 要 預 約,上 去 按 機 攞 票 等 待,叫 了 號 碼 埋 去 窗 口,填 份 表 格,職 員 會 交 有 環 聯 名 的 信 封 交 給 你 填 你 的 名 稱 及 地 址,約 三 星 期 會 寄 該 辦 理 更 新 事 宜,大 約 十 分 鐘 便 辦 妥,不 須 要 收 費
honey 發表於 2-5-2016 01:08
不用預約架

即係直接去就得?
Rodman91 發表於 2-5-2016 17:27
即係直接去就得?

直 接 去 就 得,不 須 預 約 的
樓 主 去 環 聯 更 新 都 唔 係 即 時 無 晒 紀 錄 你 必 須 要 等 4 年 後  TU 無 晒 記 錄(是 由 你 去 辦 理 更 新 日 子 計,唔 係 解 破 日 子 計 起 計 算 的)
明白,即係明天去辦,就2020更新?
天帝 發表於 2-5-2016 17:55
樓 主 去 環 聯 更 新 都 唔 係 即 時 無 晒 紀 錄 你 必 須 要 等 4 年 後  TU 無 晒 記 錄(是 由 你 去  ...

但我朋友破後4年都申請唔到信用卡,我叫佢去tu update.
佢兩個月之後 tu score 係C.跟住再申請信用卡即批
flypig 發表於 2-5-2016 18:55
但我朋友破後4年都申請唔到信用卡,我叫佢去tu update.
佢兩個月之後 tu score 係C.跟住再申請信用卡即批 ...

唔係要解破後開始計五年TU先會自動同你洗底同畀番個信貨評級你咩??
nakamura 發表於 3-5-2016 09:10
唔係要解破後開始計五年TU先會自動同你洗底同畀番個信貨評級你咩??

2樣野...
1 解破後N年,D 紀錄會清
2 一解破後,可以立即UPDATE TU....
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12558
nakamura 發表於 3-5-2016 09:10

1 破產管理署的官方紀錄中,永久保存每一破產個案的申請,頒布及解除的資料!這些資料不會隨著時日的消逝而自動刪除,甚至透過法律行動都不能,因這些完全是事實的官方紀錄!

任何人祇要有目標人物的名稱及身份證編號,都可以在向署方支付 $85元的情況下,取得該目標人物有否破產紀錄的官方資料!

破產令可以解除,但破產的紀錄卻是無法刪除!

2 TU 信貸資料庫,現由環聯管理。只要比錢,就可査詢閣下的信貸記錄。

若信貸報告內的紀錄與事實不符,客戶可要求環聯刪除或更改,但若果資料無誤,客戶不能申請撤回不良紀錄,即使還清欠款或信貸帳戶已結束,紀錄亦不能刪除,只會顯示為已清繳欠款。但這不代表不良的貸款紀錄會「一世留案底」,跟據《個人信貸資料實務守則》,環聯只可保留正常結束的信用卡和個人貸款記錄5年;逾期還款紀錄亦會由全數清還日起計算保留5年;而破產紀錄則保留8年,由法律程序日期起開始計算;其他公眾紀錄保留期限則為7年。
flypig 發表於 2-5-2016 18:55
佢兩個月之後 tu score 係C.跟住再申請信用卡即批 ...

財 仔 咭 橫 可 以,至 於 銀 行 看 來 無 咁 易,就 算 更 新 4 年 後 刀 要 申 請 從 無 牙 齒 印 的 銀 行 較 合 適 , 另 獅 子 銀 行 應 該 唔 會 批
天帝 發表於 3-5-2016 22:44
財 仔 咭 橫 可 以,至 於 銀 行 看 來 無 咁 易,就 算 更 新 4 年 後 刀 要 申 請 從 無 牙 齒 印 的 銀  ...

呢兩年銀行放鬆左解破者信用卡批核。以前有點殺一儆百的味道。
我朋友宜家係身痕,差兜。不過佢破後有穩定收入。