破產聯盟

查看: 6381|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

我真係蠢到想死

首先感謝各師兄賜教,現有數問題請教。
本人5人家庭,爸爸,老婆,兩個小朋友,的士司機,爸爸退休,太太全職主婦。
1. 欠 東亞$65萬 (半年前借)
2. DBS 10 萬 (兩星期前借)
3. 匯豐,渣打,建行各一萬五卡數。

本來好地地就咁破產咩事都無,點知被自稱律師樓師爺協助申請破產,叫我借多DBS10 萬用先破,但要收我6萬費用並承諾可以安全將保單轉名,不
用充公還債。
但我蠢到信佢而真係照做,我只得佢開既手寫簡單收據,身份證號碼,住址,律師樓入職信(後來問律師樓先知已離職)。而家佢已失蹤。現在我還 min pay 都吃力。可能要立即破產,

請問
1. 是否立即報警?
2.會否被告資產轉移?
3. 又或者要頂多幾耐時間先破產就可以好d?
4. 仲可以用碌卡買野嗎?
超級煩惱,真想死。。。
欲哭無淚,跪求賜教。。。
你俾人呃錢,係一件事!你要報警先!因為佢真係有呃你!
破唔破產你自己考慮下!
你借到65萬我估你一定有抵押,你破左產....手尾有排煩
如果報警樓主一樣有麻煩.

意圖申破前資產轉移
你早D上來呢度昅下就唔會比人點.
重要諗?

報啦!

告你資產轉移,都有難度。

1. 你可以話你唔識比人呃。
2. 實際上你無資產轉移,重多只係話想過!諗下都唔得?
3. 你都無做過,邊個得閒會告你?債權人多左舊魚的錢,唔知點用?

老實講,如果係我,我未必報警,因為呢…
1. 我無抵押,無樓,租公屋。
請問 admin 大人,唔報既原因? 因為我真係唔識。。。定係有其他可行方法避免資產轉移?  最重要係我無袋過錢。。。。
仲想碌卡買野
bigloser 發表於 11-11-2015 06:04
請問 admin 大人,唔報既原因? 因為我真係唔識。。。定係有其他可行方法避免資產轉移?  最重要係我無袋過 ...

我D辦法非正統。
題外話,請問一下,破產前兩三個月卡cum卡還卡數是否犯法呢?唔該晒。
報警不過應該都追唔返D錢,你破時問你呢10萬去左邊你都講到係俾人呃,話俾人收左6萬手續費話搞手續但人失左蹤
破產前兩三個月卡cum卡還卡數係好正常現象
我 cum 咗半年才去破。。。。。→_→
admin 大人, 可以私下問您嗎?
bigloser 發表於 12-11-2015 11:18
admin 大人, 可以私下問您嗎?

本人從不私下回覆。Ching 都唔好問我有關非正統手法問題。我只係吹水
請問我欠呢幾間算所謂一線嗎?如果連 min pay 都頂唔到,佢地幾多個月會做野?
唔!!!
我成日見到D 問題係一線二線三線,唔通唔同線就唔駛破???
既然頂唔到,你係咪都要破.一 於破左先算喇.
1 銀行係一線.一申破就會停.就算偶唔停,亦好快停.
2 你問題不在 呢度,在於懷疑資產轉移.
呢D 野 重就坐,或者法官唔信你就 唔俾破.
唔俾破就麻9煩.有人上門貼大字報. 煩到嘔奶.
3 為今之計,當然報警.不望 可以追討賠償,只為 有報警而令你老破得黎無資產轉移.
再者,律師樓都有責任架...報了警,上到破產法庭就大大聲俾人呃
大聲得黎當然要好死狗喇....咁樣,申破之路先會平坦.

反之,申破後被質疑你收埋幾雞,個幾個月的壓力,唔係細架.

GOOD LUCK!!!

如果上到差館被食案.記得死LER 備案.
咩都無,就要記低 日期時間,值日官姓名.

最好開埋 RECORDER:阿SIR ,唔好意思,你係咪 PC 34567
遲D 我可能要上破產法庭,到時可能要證明我曾經報案但不受理.
希望你唔好介意,我宜家錄音係做個紀錄姐
其實,我有齊證據,騙徒手寫收據,佢身份證,住址,警方唔會唔受掛?
老老實實,錢就預左追唔番。而追到都唔落你袋。
重要係,證明過你報過警。咁老破之路就安坦好多。
意思係,落唔落案非你控制。做好自己個part
已ok.