破產聯盟

查看: 6031|回復: 81
打印 上一主題 下一主題

業權問題

大家好新人報到
我是 2003 年尾CASE的。
最近收到破署的信件
要求我先生買回我的一半業權 (受託人監管,即破署)

我層樓仲有20幾萬便供完。現樓價我們共同擁有的物業約值 $39XXXXXX,供款者一向都是我先生。,主任叫我一係同債權人傾,我運財仔銀行一共欠34XXXX。明白要還
有否人CASE同我相同。
有否銀行會否願意接受我先生加按層樓。套現還債務,我便可以有癈止破產令。取回物權。但釘了樓,有銀行會做到嗎?
另財仔中UA最慘。我債3萬多些,現在連息縣收我 14個
推薦
應該冇問題!citi bank 收三陪約12 萬,你其他O利息!好好彩了!祝大家好運!記得回來update 下!
回復 支持 1 反對 0

講數講數再講數。但決定權係對方手。。。
我十月頭收到信, 但我是居屋,你呢? 另想請你有沒有姨on? 我等左成個月都未覆到條數!
我都有aeon 卡,我前天才收到信,昨天即,搵主任了解,他叫我自己打去銀行財仔問,我都有打去aeon 但是同我講要經律師出信問當時欠的兩張卡合共$10000
我是居屋,不過是自由市場買的,即舊業主已經補了地價
我個處景同你差不多, 我都係早兩日係呢度出咗post, 你睇返都略知一二, 同樣我都係居屋, 但冇你間咁貴$39XXXXXX, 我估你打多咗個X啫 我以前曾聽過有個係律師樓做事嘅職員, 佢話有d律師可以同破署暫時解釘, 等你可以同銀行加按還債, 但呢個都係聽佢講, 我未試過正式問律師, 因為破署應該唔可以咁做, 如果可以, 我就唔洗咁煩啦!
律師叫我自己問開再問下先,請問利息大約幾倍!我想心裏有個預算!唔該
Sorry! 原來你前天才收到破產管理處信!加油!我十多個債權人只欠aeon! 希望佢肯收8%我都願
honey大大, 請問你係咪自己搵債權人傾, 難唔難溝通? 我四間都係銀行, 有AX、Yes、揸兜、花X, 唔知d息點收? 可否告知少少呢, 我就快要同佢地聯絡, 希望有d心理準備, 唔該你。
AE 差不多0利,yes=ua? 我冇,揸兜-差不多0利息
花X⋯⋯由24%講到16% 最難溝通!喊到我話跳樓都唔肯減
samam2015 發表於 7-11-2015 00:13
我個處景同你差不多, 我都係早兩日係呢度出咗post, 你睇返都略知一二, 同樣我都係居屋, 但冇你間咁貴$39XX ...

打錯。是3佰幾萬先真。我打算找律師替我去bargan。因為有些不知點傾。他們好多見你心急如焚,好開天價。好似UA。昨天打去問,對方已經問。你破了1x 年點解想還錢,因為在他們來說,一般無物業的人,破後便不用還。他知我要做廢止破產令。一定拎到盡
honey 發表於 7-11-2015 00:42
AE 差不多0利,yes=ua? 我冇,揸兜-差不多0利息

我欠:
Citi > 4萬
1. AE > 8萬幾  
2. Yes=Chase大通 > 10萬  
3. 渣兜> 8萬8
4. Citi > 4萬

希望上面頭果3間肯幫忙, Citi銀碼少d, 收盡利息都唔少
我過來人想講好depends 你有咩債權人! UA 一向高利息(跟據網友説)!我律師話獅子銀行一向不減利息,但我自己傾都減到好叻!而破官都話自己傾好D!你自己再睇下先決定!另外,你共有幾多個債權人?
honey 發表於 7-11-2015 00:17
律師叫我自己問開再問下先,請問利息大約幾倍!我想心裏有個預算!唔該

其實間間不同。每人的債權人有不同。一般count rate 是8% - 12%。我律師同我講以我欠的 14個債來說,當時34萬。可以連息 約70個。但會去傾。不過有個條款,如果可以減到價,舉例原先本息要還 70個。 經他們調停後,減到 還 60個。當中有10個差額,我便要給予律師 10萬之 15% 作為服務費用。
我現在仲心大心細 所有債自己同債主傾定交給律師。好似UA ,14個,減3個是本,如果他們同我講到減 50% 息息,連埋15% 服務費用我真的可以慳返成4萬。。。。
honey 發表於 7-11-2015 00:20
Sorry! 原來你前天才收到破產管理處信!加油!我十多個債權人只欠aeon! 希望佢肯收8%我都願 ...

AEON 同UA一樣???
samam2015 發表於 7-11-2015 00:38
honey大大, 請問你係咪自己搵債權人傾, 難唔難溝通? 我四間都係銀行, 有AX、Yes、揸兜、花X, 唔知d息點收?  ...

律師講,最煩是UA和CITI。UA可以去到 6-7倍,CITI好多時 企硬 3倍
honey 發表於 7-11-2015 00:43
花X⋯⋯由24%講到16% 最難溝通!喊到我話跳樓都唔肯減

花X,是卡?定期LOAN。我是card。
samam2015 發表於 7-11-2015 01:01
我欠:
Citi > 4萬
1. AE > 8萬幾  

你應不會太多。因為ChASE 已經由渣X接收。
AE又不收。
你一共欠多少錢?