破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問問

呢家失左業 差60萬數 其實我諗住破產架啦 但張卡仲有2皮 拎唔拎出黎當之後返工費用好?
犯法與合法之間就係,
如果你拎的一剎那 想住走數就犯法.
反之則合法.

如果你收埋D 錢,超過 $50,就係資產轉移.犯法的.
咁破後都有機會俾人追問D 錢去左邊...

上面係理論性問題.至於會唔會告,就係 技術上問題.
證明到就入罪..反之不入罪...但呢D 野其實通常無證無據,要睇個官點判.

Q: 拎唔拎出黎當之後返工費用好?

你依家失業,你預知破後搵到工做?

我估你依家失業,拎出黎用作生活費開支下

但係前個星期已經禁左幾萬蚊 但輸晒
ssFF1988 發表於 2-10-2015 15:41
但係前個星期已經禁左幾萬蚊 但輸晒

破前我帶左10K 去大海,兩下無左.
跟手 LOOK CARD LOOK 多8K-10K....
哈!! 兩下輸埋... 老破的10K 係逼債仔還$$$
flypig 發表於 2-10-2015 16:06
破前我帶左10K 去大海,兩下無左.
跟手 LOOK CARD LOOK 多8K-10K....
哈!! 兩下輸埋... 老破的10K 係逼債 ...

但我下星期返新工 仲諗緊破唔破
如果搵到3萬一個月 我諗唔駛破
但點拖? 無還第一個月幾時先出收數
因為我同屋企講左 屋企人都讚成
成日問我搞左未 我屋企但好驚有收數上門
如果返左新工搵得多 我諗唔駛破住
既然屋企人都知,不如將你諗法直接同屋企人講,借住一,兩期數還住先。
ssFF1988 發表於 3-10-2015 02:53
但我下星期返新工 仲諗緊破唔破
如果搵到3萬一個月 我諗唔駛破
但點拖? 無還第一個月幾時先出收數

宜家再禁錢去準備番新工,理論上係合法的。
而且d人d 大話真係好離譜,法官先玩番轉頭。一般申破條件就係資不抵債。資產轉移個案唔係無,但其實好難告得入。衰個d你話抵死先算。
同埋如果破