破產聯盟

查看: 7287|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

支出收入表填表問題 最後一次更新#26

咁多位c兄c姐 今次可能係我最一個開post問問題 希望交完文件唔會有野再煩
尼排都有日日keep住爬文 但係我唔多覺眼見到有人問交文件果個點填

我想各位幫我睇下支出洗唔洗改thx
租金:5500
水+電:500
電話費:500
家庭膳食:7000
交通費+家庭開支:3500
醫療:800

依個係6c幫我填既,但係我打上去交文件果到就話支出 總收入要大過總支出數 或總收入等於總支出
(聽左好多次都唔明)
由於我等頒令尼個幾月都係返pt 人工唔多 8月份糧得3xxx咁我應該點報?

2.收入果一行 果個基本薪金及工資唔識填 因為我係返pt 每日返工鐘數都唔同 好難計到每月收月 咁我應該淨係寫時薪x返工日數?

3.代支款項果到 幫企人幫我交兩個月租直接寫落去就可以?同埋係咪要加埋一齊要同個支出一樣?

4.最後係想問我個手提電話no.係個fd幫我開 佢用信用卡交 無收據果d咁我交文件點帶過去?

下星期三要交文件 希望有人可以幫下我thx
有無人可以幫下我
1 支出 =10000
人工=5000 。收入=人工+借錢。==>借錢=5000。
Q:4年內準備都借錢??A:將來無人知。但支出減唔到。而且搵緊ft.
2收入填過往半年pt 的平均。一年亦得。
3 與1 合答。
4 側側膊。問到先解釋。用信用卡俾錢,應有electronic receipt.上網可dl.無就落門市叫佢出一張。某些門市有呢個服務。唔同名唔緊要。盡做。
flypig 發表於 26-9-2015 07:42
1 支出 =10000
人工=5000 。收入=人工+借錢。==>借錢=5000。
Q:4年內準備都借錢??A:將來無人知。但支出減 ...

尼份pt我8月返 9月頭出左3千幾 咁9月既糧未知我點報?
首先唔知你家庭成員係點,唔識同你計
1.佢話咁填即係你要有錢剩
2.PT填個約數或者最近三個月平均數
3.報表係填一個月收入同支出,你朋友代你交兩個月你填一個月就得
4.如果一直都係你朋友代交仲係用信用咭,無得填,如果填就要證明係你交錢
cc4321 發表於 26-9-2015 09:22
首先唔知你家庭成員係點,唔識同你計
1.佢話咁填即係你要有錢剩
2.PT填個約數或者最近三個月平均數

我係報一個人出去租屋住
電話費係咪你交唔須要證明,只要有辦法知道個電話號碼係你同月費幾多就可以,邊個交,點樣交,天知曉。

9月人工我計過大約有7xxx 咁我係收入果到照填尼個先?到時對返上個月糧單唔同問先解釋?
同埋我已同主任講搵到份ft  咁正式返工係咪又要填多次尼份表?

yin_law 發表於 26-9-2015 09:36
我係報一個人出去租屋住

一個人住....報家庭膳食7000?
yin_law 發表於 26-9-2015 10:02
9月人工我計過大約有7xxx 咁我係收入果到照填尼個先?到時對返上個月糧單唔同問先解釋?
同埋我已同主任講 ...

人工計一個expected.增多減少再通知主任。
但人地好忙,你問佢要個個月通知定年結先計。份工番左一個月.
而傾生活費就拎最近的一個月喇。有調整再上報。人地會俾guideline的。
scs79779 發表於 26-9-2015 10:18
一個人住....報家庭膳食7000?

尼個係6c幫我寫 話等人地cut
flypig 發表於 26-9-2015 10:24
人工計一個expected.增多減少再通知主任。
但人地好忙,你問佢要個個月通知定年結先計。份工番左一個月.
...

c兄我岩岩左問幫我攪果個6c 佢話依家尼份報表 係頒令前既支出 佢就同我講叫我唔洗收入果d
咁如果報係咪都照報上個月果3xxx人工就可以

問完佢攪到自己仲煩

岩岩我重新填過份開支表
租金:5500
水電:600
電話費:444
膳食:3500
交通費:1680 (因9月返新工 實報實銷計  小巴轉西鐵來回1日56hkd)
雜項開支:1600
醫療:800 (嚴重鼻敏感不定時要睇醫生)
總數:14124
收入:
人工:3759 (照8月出糧報)
租金,水電,交通費 ,雜項開支,都係報代支款項

咁多左2xx 有無問題?

膳食填4500..等佢cut 500
flypig 發表於 26-9-2015 17:06
膳食填4500..等佢cut 500

師兄仲有無其他要改?
要交代邊d係代支款項?
scs79779 發表於 26-9-2015 18:29
要交代邊d係代支款項?

我見份表左下好似係要填
yin_law 發表於 26-9-2015 17:33
師兄仲有無其他要改?

等其他的巴絲打建議,呢part我唔熟
就咁睇應該都無問題,租,水電煤(水電煤收文件時,佢睇單加埋再除月份,因為計每月開支),電話費都睇單填,個d都無得話點報大,亦因為有單證明係用咁多,所以都無得點比佢cut啦。 交通費你話實報實消,如果到時佢cut你小小,你咪睇下接唔接受到囉,你接受唔到就同佢撐囉。 個人膳食方便睇舊文都話3k+應該無問題架啦,3k平均每日都有100。我個人都接受到。當然個個唔同,你可以填4500,等佢cut。但小過3k就要撐啦。 雜費每月幾多真係可圈可點,(基本每月家庭消耗品,每人都唔同),都係照填睇佢批唔批囉。 有咩每月必要開支都填落去,有單就得。 牌面睇你每月開支都過萬,收入唔多過1萬都無錢還。無咩好擔心。 最緊要到時唔好聽佢講哩度要扣,個度要扣,要寫到收支平衡或改到開支1萬以下就得,留d水位比自己(將來唔覺意升左職或加左人工)。 到時實問你多出黎個d點黎?咪話親人援助或借囉。(個人意見,只作參考)
scs79779 發表於 26-9-2015 23:11
就咁睇應該都無問題,租,水電煤(水電煤收文件時,佢睇單加埋再除月份,因為計每月開支),電話費都睇單填, ...

我下個月開始返果份工 加加埋埋都最少13000 另外仲有獎金果d  點都預左要還  

但我以家仲係跟主任 唔係外判 都係交交件就即知租生活費?