破產聯盟

查看: 4352|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

TU 信貸報告 "未能顯示評分"

我02年破產,06 年拿了解除破產令。

我月初寄左解除破產令副本去環聯,啱啱收到信貸報告,內容如下:

-- 在2015年9月15日之環聯紀錄,未有閣下任何信貸資料。

-- 在2015年9月15日,因閣下在理聯紀錄的資料不足以計算評分,本報告未能顯示評分。

請問有冇人相同情況? 因乜會無評級?

我睇呢度好多攞左Tu報 都有 g ,h 評級

報告 "未能顯示評分" ,
咪未能顯示評分咯.

可能以往數據太少.
其實評分無甚意思 !

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
你銀行有無戶口?出糧係唔係autopay??
flypig 發表於 22-9-2015 21:27
你銀行有無戶口?出糧係唔係autopay??

我身體有病,無工作 。

我打左去 TU 問,職員問我有冇借貸 & 有冇信用卡,我話冇 & 問係咪差到未能評分。

佢答我, " 抺走哂就無哂之前既記錄" 。

301 發表於 22-9-2015 19:18
報告 "未能顯示評分" ,
咪未能顯示評分咯.

Thanks
seasamelmo 發表於 23-9-2015 10:08
我身體有病,無工作 。

我打左去 TU 問,職員問我有冇借貸 & 有冇信用卡,我話冇 & 問係咪差到未能評分。 ...

要有工作個CREDIT 先可以慢慢 儲起.
做生意都得.
有穩定收入如收租,老綜都可以.
主要係 同銀行多左 TRANSACTION:
1 申請  DEBIT card 如身痕的 rainbxx card
2 做小小 定期... say 10k, 20k...
flypig 發表於 23-9-2015 11:35
主要係 同銀行多左 TRANSACTION:
1 申請  DEBIT card 如身痕的 rainbxx card
2 做小小 定期... say 10k, 20 ...

TU 是信貸資料庫。儲存入面既所有記錄都只是同信貸服務有關既資料。
你開一個定期戶口是唔會儲存係信貸資料庫入面。(支票戶口同咩基金都一樣唔會)
你有冇見過自己用EPS既交易會記錄是 TU 入面,冇咪係囉!
如果會儲存所有交易資料就應該改名為 "金融交易資料庫"
你做定期只是可以幫助係你申請信貸服務時既內部計分程序上;唔會導致 TU 分數上升。
只有成功申請到借貸服務,而有準時還款。咁既情況下先會升TU。
DEBIT card會唔會係TU 入面反映,呢個我本人無用所以我有所保留。但基於DEBIT card既使用方式並不是信貸產品。所以理論上唔關TU事。
有好多人以為,要經過批核程序就是借貸服務。事實上又唔係咁。
銀行考慮出信用卡,tu係其中因素。
但該客仔與該銀行的來往,亦在考慮之列。諸如在該銀行出糧,儲一筆錢在帳戶,做定期。甚至用debit card.愈多transaction,愈易申請信用卡。如果銀行發現你係業主,更加唔需要講野。而一間銀行出左信用卡,其他的銀行照跟機會更大。
flypig 發表於 23-9-2015 21:15
銀行考慮出信用卡,tu係其中因素。
但該客仔與該銀行的來往,亦在考慮之列。諸如在該銀行出糧,儲一筆錢在 ...

tu係其中因素 ,請問影響有幾大,銀行又點樣利用份TU呢考慮呢? 考慮既位置又係邊?
我都唔清楚,請指教!
重新戰士 發表於 23-9-2015 21:53
tu係其中因素 ,請問影響有幾大,銀行又點樣利用份TU呢考慮呢? 考慮既位置又係邊?
我都唔清楚,請指教! ...

Tu 係所有大銀行與財務都公開的database.
而與某銀行有transaction如出糧戶口,定期,debit card就係某銀行所知道的資料。以上其實唔係我老作出黎,係參考好多前人經驗。
環聯資訊有限公司(前稱:香港資信有限公司,其後改為:環聯資訊有限公司)於一九八二年成立,由十二間提供汽車及設備信貸融資的機構共同成立。其成立目的是分享租購的信貸資料,從而建立透明的機制,以建立市場的信任。

這是香港首間中央資料庫,成為金融業的一個歷程碑。我們的資料庫於一九八五年有所擴展,開始收集各種負面資料,大大提高股東及會員管理信貸風險的能力。八十年代後期,隨著香港經濟和金融業興旺,主要由於無擔保信貸(尤以信用卡為主)漸趨普及所致,中央資料庫的重要性日益提升。多家財務機構及銀行相繼入股,令本公司的股東數目增至十六個。

美國TransUnion International於一九九九年收購環聯資訊有限公司。二零零三年八月,香港個人資料私隱專員公署修訂個人信貸資料實務守則逐漸開放正面資料。因此,信貸交易量逐漸增加。截至二零一一年底,環聯的資料庫儲存量大增,信貸報告數量達七千二百五十萬份。

四十多年來,環聯在促進全世界五大洲三十多個國家經濟繁榮方面,扮演着重要角色。時至今日,我們將經驗與創新技術融合,協助眾多公司與其客戶進行交易的每 一個階段取得成功。環聯為消費者提供許多教育資源及工具,協助他們更多地了解自己的信貸記錄及財政狀況,同時亦保障他們的私隱。

以上唔係我作出黎,我係官網搵者。
以上所有提及既資料都講左是信貸產品或者服務。關出糧戶口咩事???
重新戰士 發表於 24-9-2015 13:53
以上所有提及既資料都講左是信貸產品或者服務。關出糧戶口咩事???

你有出糧戶口係某間銀行, SAY 30K 月薪,你估 會唔會易D 申請 CREDIT CARD 呢??

簡單D 講, TU 只係 銀行批核 CREDIT CARD, LOAN 的其中一個因素.
穩定的工作, 穩定的收入, ASSET, 都係 大部份銀行考慮點.

唔通你以為 銀行批 CREDIT CARD 淨係睇 TU
真係唔知邊個笑邊個,