破產聯盟

查看: 4608|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

還款,年表問題,

我六月破,七月頒令,十一月債權人會議,
例如:批每月要還一千,到年報既時候,支出同收入差好大,洗唔洗額外還款??例如:全年總收入150000,支出120000,係咪每月定左還一千定係尾數要還??(沒有雙糧,花紅計)
年報支出表既水費,電費,煤氣費,電話費,係咪要準確地每一個月加埋,寫返總數,萬一有一,兩張單唔見左,點算??
我屋企有電器壞左,係咪一定要批左先可以買??例如洗衣機,
假設我每個月要還一千元係咪用自動轉帳扣錢?
雙糧,花紅一出係咪就要上交??我用左黎買電器先,先斬後奏,有無人試過,好多問題,感謝回覆
咁如果,全年總收入150000,支出145000 咁又點情況?
花紅雙糧先斬後奏當然無問題,不過你都係要之後還返錢俾佢。
電器用品,宜家你都幾難批。三年前換冷氣都仲可以,之後兩年申請換都唔批。唯一係眼鏡可以寫入年報做支出。

一般主任跟分年結/月結,外判就九成月結。
worldcat 發表於 9-9-2015 09:31
花紅雙糧先斬後奏當然無問題,不過你都係要之後還返錢俾佢。
電器用品,宜家你都幾難批。三年前換冷氣 ...

其實月結有問題。因為政府計你稅等等都係年結。而且好多工種月入無定。

如果月結其實,個人認為,遺反左破產保護的精神。

只係無人提出去法院判。
admin 發表於 9-9-2015 10:20
其實月結有問題。因為政府計你稅等等都係年結。而且好多工種月入無定。

如果月結其實,個人認為,遺反左 ...

呢啲無明文規定嘅野真係無辦法, 外判一樣可以話糧就個個月出, 所以要個個月計。
啱定錯真係好灰色。所以要等外判跟嘅師兄搞搞佢。
worldcat 發表於 9-9-2015 10:30
呢啲無明文規定嘅野真係無辦法, 外判一樣可以話糧就個個月出, 所以要個個月計。
啱定錯真係好灰色。所 ...

無人去法院判姐。

個人意見:
1. 因為政府所有計收入,支出都係以年作標準
2. 月結並不能反映破產法保障破產者基本生活要求  (其實呢個係人權法一部份)
3. 月結對好多工種造成不便,及無理要求。變相地限制破產者找工的自由。

如果有人去申請法院覆核,咁就得。但係無人做。

全年總收入150000,支出120000
<~~咁有剩過30000要上繳

年報支出表既水費,電費,煤氣費,電話費,係咪要準確地每一個月加埋,寫返總數
<~~係寫全年加埋總數

萬一有一,兩張單唔見左,點算??
<~~理論上破署唔洗你交單俾佢,但KEEP單係破產者責任,破署有權要求你交單據俾佢到時無單佢可以追你差額

假設我每個月要還一千元係咪用自動轉帳扣錢?
<~~佢會俾個戶口號碼你,我就唔會搞自動轉帳,戶口唔夠錢會被銀行罰錢,呢D錢無得當生活費
咁如果,全年總收入150000,支出145000 咁又點情況?
admin 發表於 9-9-2015 10:35
無人去法院判姐。

個人意見:

我完全同意!!我估只要聲稱要等埋法官,外判又好,殺手又好,都會老騰。立即老投添!
terry199771 發表於 9-9-2015 16:30

150000-145000=5000,呢5000要上繳囉
咁月結左,我每月還1200,到年報先計到得5000,我都交左14400,咁多就要比,少左就無得退??
terry199771 發表於 9-9-2015 18:22
咁月結左,我每月還1200,到年報先計到得5000,我都交左14400,咁多就要比,少左就無得退?? ...

你用剩理論係要上繳 唔夠用你可以提出申請下年度增加生活費但破署係唔會俾錢你用

你有用剩幾千咁多即係話你所報既數唔岩啦, 有好多作大?? 你冇睇每年申報表都有聲明要如實申報基本生活開支, 一個唔好彩俾佢抽查,要你出示晒開支証明, 如租單, 水電單, 糧單等.....一旦查到虛報就........
但係個數好難會剛剛好,請問大家,如果每月1200*12=14400
直係就算多1元都要還比破產處??
睇醫生有收據就可以寫埋落去?例如去做個全身檢查,去睇私人精神科,心理醫生有無得加埋落條數到??感謝回覆。
久不久睇下普通醫生可以寫,專科佢會叫你排政府醫生
師兄,基本上嚟講得兩個結果
1)收入多過支出就要還差價
2)收入與支出條數如果差額係0的話,就唔需要作額外還款(上繳)

仲有,如果需要更換電器,必須預先以書面向主任申請(記住要寫埋換咩,如果主任批的話就只可以買佢批嘅嘢),如果主任唔批都冇計,但如果好彩主任批的話(其實多數會批),佢會話你知批幾多,千萬千萬唔好先先斬後奏,死硬架!!!
咁大家係咪寫到條數剛剛好??有無邊幾行可以寫大??供養,膳食,基本上他批幾多就寫幾多??
我有野唔明,求指教
申破時,唔係己開大會,商議好生活費(假設8000,另每月還款2000)
假設每年人工不變,沒額外洗費
年報係咪照當時生活費分配個額填返就正?
我唔明上面內容,為何到年報收入同支要還美差額或再計?
hkblack 發表於 13-9-2015 19:56
我有野唔明,求指教
申破時,唔係己開大會,商議好生活費(假設8000,另每月還款2000)
假設每年人工不變,沒 ...

因為傾生活費時d水電煤呢d公用事業洗費都係睇之前預計出尼 實際最後用左幾多要到年結加埋條數先知