破產聯盟

查看: 6111|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

各師兄請指教生活費問題

小弟做靠佣金的工作,底薪只是6千令,我平時報支出都報萬五,平時也填寫入不敷支,但我今年突然有2個月佣金分別有4萬幾和9萬幾,但我之後又失業5個月,我想請問各師兄,生活費是否整年拉均12個月計,因我沒收入的5個月也要生活費啊,因小弟見到網上有些人說獨立每月計算,嚇死我了,獨立計算咪即是該2個月要上繳4萬幾和9萬幾???但我失業月分的確要生活,就快都週年報表了,我很擔心
推薦
iceman 發表於 6-9-2015 21:49
未呀,不過今月交週年表,不過這主任在之前已要求我將每月糧單一起寄過去

基本上以香港生活水平,唔過奢華生活,一個月萬五都唔過份(計埋供養父母)

究竟判幾多,由主任決定.不過呢度見到. 1萬頭又有.判少過1萬5,亦唔係咩特別事.
你見主任,同佢解釋番 你收入不穩定.要求年結.如果佢唔制,你可以唔簽字,等法官判.
但法官判左,就無得再上訴.勝負都要接受.
回復 支持 0 反對 1

要看你是主任定外判跟喔。。主任通常是年計。。但有弓些外判是月計喔。。
請問外判是什麼?我都是金鍾政府合署破產主任那邊跟進我的個案

快同主任傾傾。如果不能全變未來生活費,睇下有無機變部分生活費。
就算答案係點,最後你都要先上報再睇主任點處理
我底薪只6千幾,如果將全年收入除12個月減全年支出,基本上不用上繳了
追加返你失業果幾個月生活費?我諗無詳可能,生活費一個月一個月計,點可以累積?今個月我搵小左唔夠數,咁下個月搵多左照扣返還小D?過去左就過去左邊有得追加,你估公務員加人工?

破產後最忌就係出俑既工
無啦啦出一大筆,就比人沒收晒,出得幾千蚊佢地又唔會可憐你比番以前既你

不過唯有打比主任問問,睇下係咪年度咁計

老老實實,今時今日一個人搬出來住,如每月獨立計根本冇法生活,交租搭車食飯,有邊個師兄覺得6千幾生活到???
年報表就緊係報年收入年支出先,之後佢再問又或者要還又另一件事。
外判月結都可以改季結,主任都係打份工,外判都係搵餐食,壓得太過分,上訴到法庭大家都麻煩。
基本上以香港生活水平,唔過奢華生活,一個月萬五都唔過份(計埋供養父母),如獨立每月計,我真的要上數
iceman 發表於 6-9-2015 21:21
基本上以香港生活水平,唔過奢華生活,一個月萬五都唔過份(計埋供養父母),如獨立每月計,我真的要上數 ...

其實你同主任傾左生活費未??
佢批左幾多俾你??
未呀,不過今月交週年表,不過這主任在之前已要求我將每月糧單一起寄過去
多謝師兄脂賜教
iceman 發表於 6-9-2015 21:21
基本上以香港生活水平,唔過奢華生活,一個月萬五都唔過份(計埋供養父母),如獨立每月計,我真的要上數 ...

唔係話你啱定錯,但有幾點個人意見。
1.萬五一個月唔過分,但一定唔係"最基本"生活所需。
2.屋租同無養父母係相對嘅。一人家庭即係唔同屋企人住,唔同屋企人住又可來供養。你父母有需要可以拎綜援或其他福利金。
3.一人屋租之前計300呎,宜家預套房價。呢樣可以話唔公平,但當其他人都只可以租套房,點會俾你租300呎獨立單位。
小弟剛第二年了,第一年我都有寫供養父母4千,沒有拒絕我,不過上年我寫入不敷出,而上年收入較平均,主任沒理會我,但今年較特別,因出一筆佣,但之後又失業,所以現在很擔心
iceman 發表於 6-9-2015 22:20
小弟剛第二年了,第一年我都有寫供養父母4千,沒有拒絕我,不過上年我寫入不敷出,而上年收入較平均,主任沒理會 ...

經過上年報年報情況.今年我乜鬼都寫大數算數(今年快將報第三年)。

佢要做野,你點寫都死(補資)。
我覺得這4年很痛苦,我做底薪靠佣工作,想勤力賺多D都唔得,放軟手腳又俾經理卒數,初時以為4年很快,其實像很漫長
你搵主任傾左先。以前人工太低,主任唔得閒同你計。原來有15k,隨時供養個度都攤出黎。你供養的父母,有無資產?有無工作??